Despre aromaterapie și uleiurile esențiale

BUCURESTI - 24 octombrie 2022

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Ce este aromaterapia? Aromaterapia este o ramura a medicinei complementare, neconvențională, care se bazează pe folosirea uleiurilor esentiale volatile extrase din diverse surse vegetale, pentru a susține o stare de bine sau în scop terapeutic.

Despre aromaterapie și uleiurile esențiale

Despre aromaterapie și uleiurile esențiale

In general se practica prin trei metode aceste terapii:

-Prin consum intern, sau ingestie - verificati cu atentie dacă produsul pe care doriți sa il ingerati este adecvat pentru consum intern. 

-Prin masaj sau aplicare in anumite zone ale corpului. 

-Prin inhalare cu ajutorul unui aparat de difuzare sau prin inhalator. 

Esențele foarte concentrate necesita, in fiecare situație un excipient (o substanta de dilutie) si nu se înghit direct sau nu se aplica direct pe piele, fără a fi in prealabil diluate. 

Ce sunt uleiurile esentiale? 

Uleiurile esentiale sunt extracte din plante care conțin compuși aromatici volatili. Metodele uzuale de obținere a lor sunt chimice prin distilare sau extragerea mecanică prin presare la rece.  

Aceste uleiuri sunt utilizate in aromaterapie in scop de relaxare sau menținerea unei stări de bine. Deasemenea ca si adjuvante in tratamentul diferitelor afectiuni. 

Cateva dintre “esențele tari” cele mai apreciate

Cunoașterea a câtorva dintre cele mai renumite esențe tari poate sa fie un ajutor accesibil de menținere a sănătății, stării de bine si a echilibrului într-o familie. 

ESENȚA  de LAVANDA - este unul dintre uleiurile cele mai cunoscute, datorită mirosului specific, indragit si utilizat in diverse situații. De la florile uscate in aranjamente florale, pana la săpun, parfum, odorizant sau pentru indepartarea tantarilor, molii si alte insecte nedorite in casa.  

Denumirea plantei provine din latină, cuvantul lavera înseamnă a spăla, a curăța. Cateva dintre proprietățile terapeutice ale lavandei sunt redate in continuare. 

Antiseptic, antidepresiv, antiinflamator, sedativ, deodorant. De asemenea diuretic, antispastic si anticolic 

ESENȚĂ de LĂMÂIE - unul dintre cele mai indragite si populare uleiuri esentiale. Datorită aromei deosebite, italienii au un adevărat cult pentru lamaie si esența de lamaie. O folosesc in cosmetica, in deserturi si alte specialitati culinare sau ca si sursa de inspirație pentru decorarea obiectelor artizanale. 

Terapeutic, lamaia se folosește in urmatorele situatii: stimulează imunitatea, usureaza digestia, diminuează intensitatea durerilor de cap, scade febra, îmbunătățește rapid starea de bine. Este eficient de asemenea in tratarea acneei, cateva picături de ulei de lamaie se pot adauga in crema de corp, gelul de dus datorită efectului antioxidant si a mirosului plăcut.  

ESENȚA de MENTĂ - este un energizant cu efect racoritor. Se practica difuzarea acestei esențe in spațiile de lucru, birouri pentru îmbunătățirea stării de vigilență si concentrare. Stimulează in mod natural sistemul imunitar. Prin aplicații locale, adaugat într-o bază (ulei, crema) are efecte de diminuare a celulitei. 

ESENȚA de CUISOARE - este o esența tare cu un caracter puternic. Are un efect analgezic asupra sistemului osteo-articular si muscular. Incalzeste zona si reduce inflamatia si durerea. 

Datorită conținutului mare de eugenol are proprietăți antibacteriene si antifungice. 

Se recomanda folosirea lui in concentratii mici. 

ESENȚA de PORTOCALA - este considerată un ulei înviorator, vesel cu un efect antidepresiv si sedativ. Este util in calmarea crampelor a spasmelor si reducerea balonarii. 

Este recomandata in bronsite si viroze respiratorii datorită proprietăților antiinflamatoare. Agreat pentru masaje in caz de frisoane provocate de febra, stres sau epuizare.  

ESENȚA de SCORTISOARA - ușor de recunoscut datorită aromei specifice, îndrăgita ca si condiment in dulciuri sau ceaiuri, uleiul de scortisoara are multiple alte efecte terapeutice. Proprietățile sale antibacteriene si antifungice o recomanda in protejarea sistemului imunitar. Un alt efect apreciat este in reducerea colesterolului si implicit buna funcționare a inimii. 

Și nu in ultimul rand, datorită capacității de a echilibra nivelul de zahăr din sânge, uleiul de scortisoara poate contribui în programele de scadere a greutatii corporale

ESENȚA de ROZMARIN - este considerată un stimulent mental minunat, stimulează capacitatea de atenție si imbunatateste memoria. Se poate adaugă in apa de baie sau in umidificator. Eficient si in sinuzite, in dureri musculare sau articulare. Este un analgezic si un antiseptic eficient. 

ESENȚA de TAMAIE - aroma de rasinoase a acestui ulei are efecte benefice asupra căilor respiratorii. Ajută pielea imbatranita prin diminuarea petelor pigmentare specifice varstei inaintate. Amelioreaza durerile musculare si articulare prin reducerea inflamatiei. Are de asemenea un efect benefic asupra sistemului nervos, de calmare si linistire. 

ESENȚA de EUCALIPT - arborele folosit pentru extragerea acestui uleiul esențial se numește Eucalyptus si provine din Australia. Mirosul este puternic si ușor de recunoscut. Este eficient in afectiunile respiratorii, calmarea durerilor musculare sau articulare. Ajută in caz de migrene prin aplicarea in zona dureroasa. Contribuie la reducerea febrei ușoare. De asemenea sporește capacitatea de concentrare, motiv pentru care este una din esentele folosite in birouri.  

ESENȚA de IENUPAR - va imprima in case o nota proaspata si o aroma autentică de lemn. Este o esența cu efect tonic, decongestionant al sistemului limfatic. Are un efect diuretic si stimulează circulatia atat sangvina cat si limfatica. Este util in infectiile respiratorii, dureri articulare si musculare. 

Exista o diversitate foarte mare de uleiuri esentiale pe piața. Cauta calitatea produsului si buna reputație a producatorului si alege astfel aromele preferate. 

Le vei indragi si le vei găsi nenumărate intrebuintari practice. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/foreverforlife/despre-aromaterapie-si-uleiurile-esentiale