Tezaurul României este în pericol!

BUCURESTI - 5 februarie 2007

Comunicat tip General in ONG

În numele a peste 11.000 de persoane, WWF Programul Dunăre-Carpaţi România va înainta mâine o scrisoare deschisă Preşedintelului şi Primului Ministru, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ilegalităţile care afectează cel mai de preţ tezaur al României: tezaurul natural.

Tezaurul României este în pericol!

Cele 11.447 persoane sunt semnatarii petiţiei electronice pe care WWF a lansat-o în cadrul campaniei naţionale de conştientizare, iniţiată în octombrie anul trecut. Obiectivul campaniei a fost să sensibilizeze şi să aducă în atenţia opiniei publice unele dintre principalele probleme cu care se confruntă ariile naturale protejate din România.

„Conform unui studiu realizat de WWF, construcţiile ilegale, tăierile haotice şi braconajul sunt principalele ameninţări care afectează ariile protejate din România. Prin intermediul campaniei, ne-am propus să (re)punem pe agenda publică aceste aspecte şi să „testăm“ interesul oamenilor cu privire la ele. Cele peste 11.000 persoane care au semnat petiţia electronică şi voluntarii care ne-au scris, ne-au trimis fotografii şi ne-au sunat pentru a ne semnala diverse cazuri sunt o dovadă a faptului că protecţia mediului nu este o problemă de rang inferior, aşa cum reiese din agenda publică a României din ultimii ani“, a menţionat Dana Carataş, Coordonator Comunicare WWF.

„Nu ne-am limitat însă doar la a atrage atenţia asupra unor probleme. WWF a acordat sprijin şi s-a implicat în procese intentate unor instituţii, autorităţi locale sau firme ale căror acţiuni au distrus habitate naturale din parcuri şi rezervaţii: construcţia ilegală din Parcul Naţional Ceahlău, captarea pentru ape minerale din rezervaţia naturală Cheile Şugăului-Munticelu sau construcţia de la Tăul Ştiol din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Astfel, un alt obiectiv important al campaniei este de a determina autorităţile competente să ia măsurile necesare pentru pedepsirea vinovaţilor şi pentru refacerea mediului înconjurător.“, a precizat Luminţa Tănasie, Coordonator Program WWF.

Listele cu semnatarii petiţiei vor fi înmânate reprezentanţilor Comisiei Europene, în cadrul unei dezbateri care va avea loc la Parlamentul European de la Bruxelles, mâine, 6 februarie. Dezbaterea este organizată de WWF Programul Dunăre-Carpaţi, cu prilejul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Discuţiile se vor axa pe capitalul natural extraordinar pe care cele două ţări îl aduc UE, dar şi pe acţiunile şi proiectele de dezvoltare care ameninţă să afecteze iremediabil acest tezaur natural.

Dezbaterea va fi găzduită de Dna. Catherine Guy-Quint, MEP, invitaţi de onoare fiind Dl. Atilla Kelemen, MEP, din partea României şi Dl. Atanas Paparizov, MEP, din partea Bulgariei. Participanţii sunt europarlamentari din cele două ţări, membri ai Comisiei Europene responsabili de protecţia mediului, biodiversitate, Natura2000, jurnalişti. WWF Programul Dunăre-Carpaţi este reprezenat de Dna. Erika Stanciu, Coordonatoarea Programului Regional Păduri şi Arii Protejate al WWF DCP, Dna. Vesselina Kavrakova, Coorodnatoarea Programului WWF DCP Bulgaria şi Dl. Andreas Beckmann, Director Adjunct al WWF DCP.

Despre WWF International - Programul Dunare Carpati

Despre WWF (World Wide Fund For Nature – Fondul Mondial pentru Natură):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională non-profit care derulează proiecte de conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:
•conservarea bio-diversităţii la nivel mondial;
•utilizarea raţională a resurselor naturale regenerabile;
•reducerea poluării şi a consumului iraţional.

Luminiţa Tănasie, Coordonator Program: 0744.163.283 sau Dana Carataş, Coordonator Comunicare, tel. 0724.522.512.
office@wwfdcp.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/wwf-international-programul-dunare-carpati/tezaurul-romaniei-este-in-pericol