”Un minut poate salva o viaţă”

BUCURESTI - 9 februarie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, Sanatate, Social, Cursuri

Zivac Group – Centrul de Cercetare Comportamentală anunţa desfăşurarea Proiectului European ”Un minut poate salva o viaţă” (1 Octombrie 2015 – 30 Septembrie 2017) – Erasmus KA2 ” Cooperare pentru inovare și schimbul de bune practici. Parteneriate strategice pentru educație și formare profesională”. Zivac Group este iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect în care sunt implicaţi ca parteneri: Fundaţia pentru S.M.U.R.D. – România , FG Forensics Group – Italia, Universite Europeenne LLP – UK, şi Rivensco Consulting – Cipru.
Obiectivul proiectului este acela de a furniza servicii de educaţie şi formare profesională pentru dispecerii serviciului de urgenţă 112 (numărul unic european de urgenţă – 112), cu scopul de a reduce numărul de apeluri false şi pentru a elimina barierele psihologice cu care se confrunta dispecerii 112 - piloni cheie în procesul de salvare a vieţilor omeneşti.

Zivac Group - Centrul de Cercetare Comportamentala

”Problema apelurilor false la numărul unic de urgenţă  112 este una  extrem de reală și prezenta  iar  eficacitatea intervențiilor solicitate depinde, în mare măsură, de promptitudinea cu care dispecerii reacționeza. Acesta este un subiect sensibil  la nivel european, care a fost semnalat de către Parlamentul European încă din 2010, statele membre fiind solicitate să adopte măsuri de reducere a apelurilor false /a farselor prin schimb de bune practici. În România, rata apelurilor false este de aproximativ 70%, conform unor rapoarte STS.” – Amira Rădulescu, CEO Zivac Group.

Metodologia proiectului, utilizată în dezvoltarea competențelor dispecerilor 112 ( competente cognitive, emoționale și de comportament),  va conduce la identificarea unui număr crescut de apeluri false şi la o eficienţă crescută în preluarea şi gestionarea apelurilor  112.

”Competențele și aptitudinile sunt absolut esenţiale în acest proces, în condiţiile în care dispecerii  112 trebuie să facă alegeri extrem de dificile într-un timp forte scurt. Ei sunt supuşi unei presiuni psihologice imense, intrând în contact cu potenţiale victime şi trebuie să reacţioneze pe loc, în condiţiile în care amânarea deciziilor ar putea duce la pierderea de vieți omenești. Exemple multiple care definesc abordarea de mai sus există nu numai în România, ci și în alte țări ale UE, inclusiv Italia, Marea Britanie şi Cipru. Alături de partenerii noştri vom veni cu soluţii şi abordări care vor creşte calitatea acestor servicii la nivel naţional şi european”, a declarat Dr. Leliana Pârvulescu, Preşedinte Zivac  Group.

Proiectul ”Un minut poate salva o viaţă”  are ca scop  conceperea  şi dezvoltarea  unui curs de formare complex destinat dispecerilor 112, curs ce va îmbina diverse tehnici / metode de abordare psihologică (teorie și practică). Cursul va fi însoţit de un ghid de bune practici - "Metode și tehnici psihologice de sprijin pentru dispecerii  112” şi de o platformă de e-learning ce va asigura un proces de învățare continuă între parteneri, grupul țintă, și alți actori implicați în procesul de salvare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zivac/un-minut-poate-salva-o-viata