5 măsuri eficiente pentru siguranța la volan

BUCURESTI - 9 aprilie 2021

Comunicat tip General in Auto, Media / Publicitate

Vezi 5 măsuri eficiente pentru siguranța la volan. Drumurile proaste și vremea nefavorabilă se numără printre factorii care influențează gradul de risc atunci când te afli la volan.

Siguranta volan

Siguranta volan

Atunci când te afli la volan nu este important doar să conduci bine, ci să acorzi atenție și celorlalți participanți la trafic. De ce este important acest lucru? Ei bine, statisticile arată că în funcție de comportamentul acestora depinde foarte mult numărul de accidentele rutiere care au lor pe șosele noastre. Pe de altă parte, drumurile proaste și vremea nefavorabilă se numără printre factorii care influențează gradul de risc atunci când te afli la volan.

Pentru a conduce în siguranță verifică periodic autoturismul , adaptează viteza la condițiile de drum și fii vigilent. În continuare îți vom prezenta 5 dintre cele mai eficiente măsuri pentru a conduce în siguranță.

Chiar dacă tu ești un șofer bun și respecți regulile de circulație, trebuie să ai în vedere faptul că nu ești singurul participant la trafic. Fii atent la comportamentul celorlalți șoferi și fii tu acela care cedează dacă observi că aceștia fac depășiri neregulamentare sau dacă fac manevre necorespunzătoare.

De asemenea, e bine să știi că în cazul unui accident în care nu ești tu vinovat poți primi o masina de înlocuire pe asigurarea șoferului vinovat. Norma 20/2017, articolul 25 prevede ca în cazul unui accident auto, partea păgubită poate primi o mașină de schimb pe care o poate păstra pe toată perioada cât proprietatea lui se află în service, iar costurile le suportă firma de asigurări a celui care a produs accidentul.

E bine să îți asumi toate riscurile și să ai la îndemână soluții pentru orice s-ar întâmpla. Vezi aici ce faci în caz de accident și asigură-te că ai la tine toate actele necesare.

Renunță la lucrurile care te distrag

Un șofer odihnit este un șofer care poate evita mai ușor producerea unor accidente rutiere. Nu pleca la drum dacă ești obosit sau oprește-te dacă simți că te ia somnul în timp ce conduci. E mai bine să ajungi mai târziu, dar în siguranță decât să te grăbești și să se întâmple tragedii. Totodată, nu te lăsa distras în timp ce conduci. Nu scrie mesaje pe telefon, nu te uita la filme, nu mânca și nu te implica în discuții care îți pot afecta capacitatea de concentrare.

Verifică starea mașinii înainte de a pleca la drum

Una dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să le iei pentru a preveni producerea accidentelor rutiere este verificare periodică a mașinii. Folosirea unor anvelope specifice pentru condițiile meteorologice și verificare frânei te pot ajuta să oprești mașina la timp și să eviți producerea unor accidente.

De asemnea, verifică și nivelul de ulei și al celorlalte componente de bază care ajută mașina să funcționeze în condiții optime.

Asigură-te că ai o vizibilitate bună

Vizibilitatea este un alt factor important. Nu pleca niciodată la drum cu o mașină murdară. Așadar, curata parbrizul, luneta și oglinzile laterale și asigură-te că ai în permanență la tine o sticlă cu lichid pentru curățarea parbrizului.

Nu conduce sub influența băuturilor alcoolice

S-a dovedit științific că și o alcoolemie mica îți poate deteriora reflexele, timpul de reacție și coordonarea. La o alcoolemie mare, privirea devine încețoșată, iar acest lucru este foarte grav. Foarte multe accidente s-au întâmplat din cauza unor șoferi aflați sub influența băuturilor alcoolice. Mai mult decât atât, pe lângă viața ta mai pui în pericol și viața celorlalți oameni, așa că nu te urca niciodată băut la volan.

Ține cont de toate aceste recomandări și condu prudent.

Drumuri bune!

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ma-ina-automobil-vehicul-condus-1386649/