Alege cel mai bun aparat de aer conditionat!

BUCURESTI - 9 februarie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Aparatul de aer conditionat a devenit ajutorul de nadejde in orice locuinta atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece, in special atunci cand apar probleme cu incalzirea locuintei de la retea. Un astfel de aparat iti poate readuce in timp util tot confortul termic de care ai nevoie, iar daca te orientezi catre modelul potrivit, nici nu iti va incarca prea mult factura la energia electrica. In acest material, ne-am propus sa clarificam toate aspectele importante referitoare la un astfel de aparat, in ideea de a va oferi un suport in alegerea modelului adecvat.

Aer conditionat

Aer conditionat

- Care este modul de functionare al unui aparat de aer conditionat?

In general, cele mai des intalnite variante de aparat de aer conditionat sunt cele de tip split care sunt compuse din doua unitati: unitatea externa, respectiv unitatea interna. Cea din urma are rolul de a recircula aerul din incapere pe care il raceste.

Unitatea exterioara include compresor, ventilator, rezervor pentru agentul refrigerant si condensator, in timp ce unitatea interioara include ventilator, vaporizator, filtru si elemente de control la distanta.

In cazul unui aparat de aer conditionat, agentul refrigerant joaca un rol deosebit de improtant, caci el este cel care transforma aerul cald preluat din incapere in aer rece. In general, agentul refrigerant este freonul. Il regasim in unitatea externa in stare lichida, ajungand printr-un sistem de tevi in unitatea interna.

Rotind venatilatorul din unitatea interna, aerul cald este captat inauntru, este filtrat si racit, dupa care este eliberat inapoi in camera sub forma de aer rece .Vaporizatorul este cel care intermediaza transferul de caldura de la aerul din interior la agentul refrigerant, care la randul lui, preia caldura si devina gaz cu presiune redusa. Pentru a incepe un nou ciclu de racire, este necesar ca agentul refrigerant din stare gazoasa sa devina din nou lichid. Acest lucru este posibil prin cresterea presiunii gazului, intervenind compresorul.

- Cum alegem aparatul de aer conditionat potrivit?

Alegerea variantei dintre cele mai bune aparate de aer conditionat este o decizie nu tocmai usoara, mai ales, daca nu cunosti anumite particularitati pentru a iti putea face o idee referitoare la ceea ce ti se potriveste. Prin urmare, ar trebui sa cunosti foarte bine, in primul rand, particularitatile incaperii sau a spatiului unde vei monta aparatul. In acest sens, iti recomandam sa tii cont de anumite criterii deosebit de importante:

-Stabileste incaperea unde vei monta aparatul, dar si amplasarea lui! In mod clar, o camera mai mica va fi racita mult mai usor decat una spatioasa. In acealasi timp, este foarte important daca aaratul va fi asezat intr-o zona cu  mai multa umbra, fiindca in acest caz, va reusi sa raceasca mai rapid. In plus, pent o durata de viata cat mai mare a aparatului, ar fi indicat sa il montati departe de razele soarelui.

-Ai in vedere numarul camerelor pe care le racesti, dispunerea, dar si suprafata totala! In principiu, racirea unei suprafete open space poate fi mai usoara decat atunci cand discutam despre un spatiu compartimentat cu pereti despartitori. Mai mult decat atat, amplasarea usilor, dar si a holurilor pot influenta in mod direct modul in care aerul racit va putea circula in interiorul locuintei.

-Tine cont de nivelul de izolare termica a incaperii sau a locuintei! Fara indoiala, o buna izolare a casei poate influenta temperatura din interior, dar si timpul de racire.

-Dimensiunea si dispunerea ferestrelor. Ferestrele si modul in care acestea sunt dispuse pot infleunta si ele temperatura din interior, dar si timpul de racire al incaperii.

-Verifica aparatura din incapere care degaja caldura! In aceasta categorie putem include frigiderul, masina de spalat rufe ori cea de vase sau chiar si calculatorul, toate putand genera mai multa sau mai putina caldura.

Dupa ce ai pus la punct cateva aspecte referitoare la incaperea sau locul in care vei monta aparatul, trebuie sa afli si cateva particularitati despre aparate:

-Tipul aparatului de aer conditionat: in principiu, pentru o locuinta varianta optima ar fi fie aparatele split, fie cele multi split. Aparate split sunt cele mai populare variante compuse din cele doua unitati care comunica intre ele. Poate fi folosit pentru o locuinta obisnuita si puteti monta fara probleme mai multe aparate de acest gen. Varainta multiplit este compusa dintr-o unitate externa si doua sau mai multe unitati interne. Poate raci mai multe incaperi deodata si ocupa mai putin spatiu. Insa, cele din urma au dezavantajul pretului ridicat, dar si a consumului energetic mai mare. Pentru cei cu un buget mai mic, dar care au nevoie sa raceasca mai multe incaperi, pot opta pentru varianta de aparat de aer conditionat portabil, care constituie cea mai ieftina alternativa. Este usor de transportat, poate fi amplasat si in spatii mici, nu are nevoie de sinstalare, insa ii trebuie evacuare in exterior.

-Eficienta energetica: are legatura in mod direct cu consumul energetic inregistrat de aparat, iar varianta ideala este, cu siguranta, cea care nu va va incarca prea mult factura la energia electrica. Actualmente pe piata exista urmatoarele clase de eficienta energetica in ordinea descrescatoare a performantelor: A+++, A++, A+, A, B, C si D. In mod evident, interesul vostru este sa va orientati catre cele mai economice aparate, incadrate in primele clase de eficienta energetica.

-Sistemul de filtrare: reprezinta un alt aspect deosebit de important care determina gradul de filtrare a impuritatilor din aer. Cele mai populare variante de filtre sunt filtrele HEPA, filtrele pe baza de carbune activ (elimina si mirosurile neplacute), filtrele electrostatice (reduc sporii, mucegaiul, microorganismele nocive), filtrele de ionizare (elimina germenii si praful) si filtrele catechine (indeparteaza bacteriile si mirosurile neplacute).

-Functiile aparatului: in mod standard, un aparat de aer conditionat vine la pachet cu functia de racire, incalzire, ventilatie si dezumidificare. Insa, pe langa aceste functii mai pot exista si altele care sa asigure o buna flexibilitate, autonomie aparatului, dar si conditii termice superioare in functie de necesitate. Printre acestea amintim de cea de purificare a aerului care este ideala in cazul persoanelor cu probleme respiratorii, functia turbo care intensifica activitatea aparatului pentru a raci mai rapid incaperea, functiile timer si autorestart ce ofera o buna autonomie aparatului putand functiona independent de actiunea voastra, functia de autodiagnoza ce identifica eventualele defectiuni ce pot aparea si asa mai departe. In plus, pentru pasionatii de tehnologie a fost creata functia Wi-fi ce permite controlul aparatului direct de pe smartphone.

-Capacitatea de de modificare a temperaturii: o alegeti in functie de suprafata pe care doriti sa o raciti/incalziti. In general, pentru suprafete de 10-25 mp (dormitor) vor fi suficienti 9000 BTU, pentru suprafete intre 15-35 mp (living) se recomanda 12000 BTU, pentru suprafete de 30-50 mp este potrivit un aparat de 18000 BTU, iar pentru suprafete de 40-70 mp, este necesar un aprat de 24000 BTU. Insa, aceste valori mai pot varia si in functie de alte variabile anterior mentionate (amplasare incapere, organizare suprafata, inaltimea incaperii si asa mai departe) pe care va trebui sa le luati in calcul. In plus, pentru fiecare model de aparat, producatorul recomanda o anumita suprafata maxima pe care ar fi indicat sa o verificati.

Fie ca te-ai hotarat deja sau nu asupra unui model de aparat de aer conditionat, este esential sa afli toate informatiile despre el inainte de a il achizitionat. Pe site-ul https://www.aerconditionatbun.ro/, poti gasi toate informatiile de care ai nevoie despre aparatele de aer conditionat de care esti interesat, precum si pareri de la actualii cumparatori si recomandari bine-venite. Alege sa te informezi foarte bine inainte pentru ca ulterior sa fii multumit de achizitie!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/alege-cel-mai-bun-aparat-de-aer-conditionat