Apar 11 noi tipuri de salarii minime, in functie de studii

BUCURESTI - 7 iulie 2020

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Social

Salariul minim din Romania creste din nou, pe categorii de studii. Parlamentarii au adoptat Legea pentru stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national, iar pentru a incepe sa-si produca efectele trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Salariu

Salariu

Salariul minim din Romania creste din nou, pe categorii de studii. Parlamentarii au adoptat Legea pentru stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national, iar pentru a incepe sa-si produca efectele trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si sa fie publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ face, insa, obiectul unei sesizari la CCR, care va fi luata in discutie pe 14 iulie, astfel ca introducerea noilor salarii minime se mai amana putin.

11 noi tipuri de salarii minime vor exista in Romania daca legea va fi promulgata in forma ei actuala, diferentiate in functie de gradul de pregatire profesionala si de nivelul de calificare. Diferentierea se va face in functie de coeficienti minimali pentru fiecare functie, grad profesional si calificare; prevederile se vor aplica in acele domenii de activitate in care nu exista contracte colective de munca, contracte colective la nivel de unitate sau legi speciale privind salarizarea (de exemplu in constructii).

Cum se stabileste salariul brut lunar in functie de noii coeficienti

Cuantumul salariului minim brut va fi rezultatul inmultirii intre valoarea salariului minim pe economie stabilit prin hotarare de Guvern (2230 de lei in 2020) si coeficientul minimal prevazut de lege pentru fiecare nivel de studii, astfel:

Nr.     Grad calificare.     Coeficient.    Salariu minim brut - lei/luna-

1.  Muncitor necalificat    1,00            2230

2.  Muncitor calificat*.     1,20            2676

3.  Scoala profesionala*.  1,20           2676

4.  Studii liceale*.           1,20            2676

5. Scoala postliceala*      1,25            2787

6. Studii liceale + calificare* 1,25       2787

7. Scoala de mastri*.       1,30           2899

8.  Studii superioare de scurta durata*    1,50      3345

9.  Studii superioare de lunga durata**   1,70      3791

10.  Studii superioare de lunga durata cu master**    1,80      4014

11.  Studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate**    2,00    4460

(*) se aplica personalului cu mai mult de 2 ani vechime in specialitate/experienta

(**) se aplica pentru cazul in care fisa postului prevede o conditie indispensabila

Legea a fost initiata de 37 de parlamentari de la toate partidele. Acestia au aratat in expunerea de motive a actului normativ ca stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare a salarizarii este extrem de benefica. Acestia considera ca salarizarea angajatilor in functie de nivelul de studii si de experienta este echivalenta cu garantarea unei forme de protectie minima a venitului si, totodata, o modalitate de a motiva in mod adecvat salariatii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/apar-11-noi-tipuri-de-salarii-minime-in-functie-de-studii