Asigurarea obligatorie a locuintei versus asigurarea facultativa. Care te protejeaza mai mult

BUCURESTI - 6 august 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Banci / Asigurari

Multa lume se intreaba de ce ar mai fi nevoie de o asigurare facultativa a locuintei daca tot exista una obligatorie. Fara sa ne transformam in genul de „avocat al diavolului”, te intrebam: oare locuinta ta valoreaza doar 20.000 de euro, atat cat e despagubirea maxima in acest caz? Intreaga discutie, asadar, trebuie sa puna in balanta avantajele pe care le ofera cele doua si sa evidentieze diferentele.

Asigurarea obligatorie a locuintei versus asigurarea facultativa. Care te protejeaza mai mult

Asigurarea obligatorie

Au trecut cinci ani de cand asigurarea locuintei a devenit obligatorie. Chiar si asa, la finalul lunii iunie, doar 18% dintre cele 8,5 milioane de locuinte din Romania aveau acest tip de asigurare obligatorie, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic)  - suma maxima asigurata fiind de 20.000 de euro, si 10 euro in cazul locuintelor tip B (cele cu peretii exteriori din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic) - suma asigurata fiind de 10.000 de euro.

Riscurile asigurate in cazul politei obligatorii includ doar catastrofe naturale precum inundatii, cutremur si alunecari de teren. Nimic mai mult. Ele se incheie anual si se numesc obligatorii intrucat, in mod normal, cei care nu incheie o astfel de polita pot fi amendati cu pana la 500 de lei. Necesitatea unei astfel de asigurari este insa de netagaduit si se traduce printr-un colac de salvare in eventualitatea nedorita de producere a unui dezastru.

Asigurarea facultativa

Si pentru ca in cazul asigurarii obligatorii vorbeam de DOAR cateva riscuri acoperite, in completarea acestei polite poate veni una facultativa. Ce inseamna asta mai exact?

Cine considera ca riscurile la care este expusa casa sa sunt mult mai mari, mai exact  incendiu, furt, grindina, explozie, va lua in calcul si varianta asigurarii suplimentare. Cu o astfel de polita te protejezi in cazul situatiilor neplacute, putand recupera pierderile suferite in eventualitatea in care acestea ar avea loc. Aceasta este mai scumpa decat cea obligatorie, ea pornind de la 50-60 de euro anual, in functie de valoarea pe care fiecare considera ca o are casa cu bunurile din ea.

Polita Completa Plus de la Generali acopera o gama larga de riscuri care includ incendiu, trasnet, explozie,  daune produse de avariile la instalatiile de apa sau de caderile masive de zapada ori de grindina, furtul prin efractie, boom sonic, anularea plecarii in calatorie. Avantajul major in ceea ce priveste polita de la Generali este siguranta ca pierderile cauzate de evenimente nedorite sunt recuperate rapid, astfel incat casa ta va putea fi refacuta in cel mai scurt timp.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/asigurarea-obligatorie-a-locuintei-versus-asigurarea-facultativa-care-te-protejeaza-mai-mult