Avantajele muncii de la birou: de la socializare la eficiență mult mai ridicată. Restul listei e ușor de aproximat

BUCURESTI - 2 iunie 2020

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, IT&C, Internet, HR

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, România și Bulgaria erau, înainte de implementarea stării de urgență, țările europene cu cei mai puțini angajați ce lucrau de acasă. La noi cel puțin, doar aproximativ 20.000 de persoane aveau un job care le permitea să își execute sarcinile din confortul propriei locuințe. O dată cu măsurile impuse de autorități ce au avut drept scop limitarea răspândirii virusului, majoritatea românilor au fost nevoiți să-și desfășoare activitatea remote, ajutați de platforme online, grupuri de comunicare pe rețele de socializare și WhatsApp. Interesant e că majoritatea a început să aprecieze munca de acasă chiar și după ridicarea restricțiilor, chiar dacă aceasta vine „la pachet” și cu câteva neajunsuri.

Sursa: unsplash.com

Sursa: unsplash.com

Printre cel mai des invocate avantaje ale telemuncii sunt: eliminarea timpului pierdut în trafic către birou, îmbunătăţirea echilibrului între activitatea personală şi cea profesională, timpul suplimentar de odihnă. În acest context, nici nu e de mirare că, potrivit unui sondaj realizat de către o companie de consultanţă imobiliară, angajaţii intervievaţi ar opta, dacă ar avea posibilitatea, să lucreze în medie 3,4 zile de la birou şi 1,6 zile de acasă.

Înainte de a-i spune șefului tău că vrei să muncești mai mult remote, în acest articol îți expunem avantajele muncii de la birou.

Socializarea

Dacă ești croit pe tiparul one man show, îți place să fii mereu în centrul atenției, știi cum îi cheamă pe toți colegii de la departamentul vecin, iar atunci când sunt aniversări, ești primul care merge să deguste tortul și prăjiturile, atunci ar fi păcat să te schimbi doar de dragul de a sta acasă și de a munci din sufragerie. Lipsa socializării directe cu colegii îți va lipsi foarte mult și să nu te miri dacă, în timp, chiar îți vei pierde abilitățile de comunicare directă, în cazul în care nu le vei mai exersa.

Biroul 

Un birou funcțional, care nu e plin cu suveniruri, poze din vacanță, jucărioare de-ale copilului sau agende de-ale iubitei, te ajută să fii mult mai eficient. În plus, datorită tehnologiei, spațiile de birouri au fost tehnologizate și sunt mult mai prietenoase, iar dacă firma la care lucrezi nu s-a racordat încă la aceste standarde, cu siguranță o va face în viitorul apropiat. De la iluminat inteligent, coordonat prin tehnologia IoT, care va adapta ambianța în funcție de preferințe sau situație, spații destinate cafenelelor care se pot transforma într-o clipită în zonă de coworking, decor variabil: toate acestea nu fac parte din recuzita filmului „Passengers”, a cărui acțiune se desfășoară pe o navetă spațială, ci pot fi condițiile de muncă asigurate chiar de angajatorul tău.

Capacitatea de concentrare

În cele două luni de muncă de acasă, cu siguranță ți-a fost destul de greu să te aduni și să îți rezolvi taskurile în timp util din cauza factorilor disturbatori din locuinţă. Dacă ești, de exemplu, părintele unui copilaș de trei ani, cu siguranță nu ai putut ignora rugămințile micuțului de a-i da „acum” un ou Kinder, de a-i schimba programul de desene animate de pe tabletă, mai ales dacă stai într-un apartament cu două camere.

Chiar dacă cea mai mare parte a angajaților Google și Facebook ar putea lucra de acasă până la final de an, iar la birou s-ar putea întoarce doar o mică parte începând cu lunile iunie și iulie, nu îi invidia. Și munca alături de colegii tăi, desfășurată „față în față”, are avantajele ei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/avantajele-muncii-de-la-birou-de-la-socializare-la-eficienta-mult-mai-ridicata-restul-listei-e-usor-de-aproximat