Ce este economia circulară și ce principii benefice pentru mediu include

BUCURESTI - 30 august 2021

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Finante / Contabilitate, Media / Publicitate

Economia circulară funcționează după un model economic în care resursele pe care societatea sau o companie le are la dispoziție sunt refolosite pentru a nu le irosi. Viața produselor este în acest fel extinsă, iar produsele sunt reciclate și reutilizate. O astfel de economie urmărește și să producă bunuri cu durata de viață prelungită, prin metode sustenabile, și să ajute companiile să pună în aplicare practicile potrivite pentru schimbarea stilului de viață la locul de muncă. Iată care sunt cele mai importante aspecte care definesc economia circulară și cum poate fi implementată aceasta:

Ce este economia circulară și ce principii benefice pentru mediu includeCe este economia circulară și ce principii benefice pentru mediu include

Ce este economia circulară și ce principii benefice pentru mediu includeCe este economia circulară și ce principii benefice pentru mediu include

Utilizarea de materii prime reutilizabile

În cadrul unei economii circulare, implementarea strategiilor potrivite pentru oamenii care locuiesc sau muncesc în clădirile rezidențiale sau de birouri și crearea unor spații de birouri sigure și optimizate pentru a asigura confortul și sănătatea angajaților trebuie să devină acum scopul principal al companiilor de pretutindeni. În special odată cu pandemia, aceste nevoi ale angajaților au devenit evidente, iar revenirea la birouri și viitorul post pandemie implică măsuri specifice implementate cât mai devreme. 

Printre aspectele importante ale construirii clădirilor în economia circulară se numără reducerea amprentei de carbon, care implică mai multe clădiri sustenabile și utilizarea materiei prime reutilizabile. De asemenea, folosirea a cât mai puține resurse este o posibilitate de explorat în cadrul economiei circulare. Clădirile de birouri cu tavan înalt implică și folosirea a mai puține materii prime, iar cantitatea de materiale necesare fațadei exterioare scade cu 6-7%. 

De asemenea, în contextul pandemiei de COVID-19, nevoia de a avea spații interioare sănătoase, cu protocole dedicate pentru a acționa eficient în cazul unor evenimente virale, bacteriologice sau toxicologice nu mai poate fi amânată. IMMUNE Building Standard™ pune la dispoziția profesioniștilor o resursă extinsă care oferă indicații despre cele mai potrivite măsuri pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a clădirilor la un nivel sustenabil de performanță.

Evitarea producerii deșeurilor

Reciclarea, reducerea și reutilizarea sunt cei trei „R” esențiali în cadrul economiei circulare și în practicile sustenabile, prietenoase cu mediul. Implementarea acestor elemente atât de importante pentru un mediu sănătos, sigur și protejat se recomandă și pentru locul de muncă. Angajații trebuie să primească instrucțiuni clare de reciclare și de folosire a materialelor prietenoase cu mediul. Pentru a produce cât mai puține deșeuri este important să instalezi la birou coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă și să creezi programe de reciclare. Organizează meeting-uri cu acest scop și informează-ți angajații cu privire la schimbările pe care urmează să le implementezi. Angajații pot fi încurajați să-și schimbe stilul de viață și să se concentreze pe traiul sustenabil și cu ajutorul unor concursuri sau provocări.

Prelungirea duratei de viață a produselor

Durata de viață a produselor în prezent este redusă, în special din perspectiva resurselor folosite pentru a le crea. De exemplu, pentru cultivarea bumbacului necesar confecționării unui tricou sunt necesari 2.700 de litri de apă. Produsele de unică folosință devin astfel cele mai periculoase deșeuri pentru mediu și reprezintă o irosire a resurselor necesare producției. În modelul circular al economiei, resursele pot fi refolosite și se recomandă evitarea materialelor non-biodegradabile. Printre acestea, cel mai periculos este plasticul, despre care se știe deja că afectează tot, de la viața marină la organismul uman. Prelungirea duratei de viață a produselor implică folosirea materialelor de calitate, rezistente în timp, care înseamnă și mai puține deșeuri.

Economia circulară va deveni în curând o necesitate, în special în urma declarațiilor ONU despre criza cu care se confruntă omenirea la nivel climatic și de mediu. De aceea, este important să existe pași serioși înspre inovație și optarea pentru alternative sustenabile.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/ce-este-economia-circulara-si-ce-principii-benefice-pentru-mediu-include