Cum să fii un manager mai bun și să păstrezi la cote ridicate „starea de bine” a echipei tale

BUCURESTI - 5 august 2021

Comunicat tip General in Afaceri

Coordonarea echipei în perioada telemuncii nu a fost o misiune ușoară, însă cu siguranță „noua normalitate” survenită cu revenirea angajaților la birou nu este nici ea tocmai simplă. Ca manager, ai fost nevoit să te adaptezi de două ori la două situații noi, cu multe variabile, a căror imprevizibilitate a fost și este dificil de gestionat.

Sursă foto: unsplash.com

Odată cu relaxarea treptată a măsurilor restrictive aduse de pandemie, în calitate de manager, cel mai probabil ai decis ca membrii echipei tale să revină treptat în clădirile de birouri, mai ales pentru a nu crea disensiuni și discriminare, în ideea că unii s-ar fi putut simți nedreptățiți de politica adoptată de companie.

Așa cum am menționat anterior, marea provocare pentru tine o reprezintă noul context profesional, care a adus cu sine schimbări pe toate planurile și la toate nivelele. Potrivit unei cercetări recente demarate la nivel național de o platformă de tip agregator joburi, odată cu revenirea fizică la locul de muncă, angajații se confruntă cu temeri noi: pe lângă riscul de a se infecta cu coronavirus, circa 20 la sută dintre aceștia se tem că vor fi nevoiți să muncească mai mult pentru același salariu (21%) sau că își vor pierde locul de muncă (15%). Pentru 8% dintre ei, cea mai mare îngrijorare este că le poate scădea salariul sau că, în cazul în care vor să se reorienteze către un nou loc de muncă, nu au prea multe variante.

Dincolo de aceste statistici, chiar dacă acest barometru nu poate fi generalizat în cazul tuturor companiilor, ai nevoie de strategii prin care să-ți impulsionezi echipa și să menții, ba chiar să crești, productivitatea angajaților.

În ce fel? Prin adoptarea unor strategii inteligente, pe care le vom expune în acest articol.

Angajări noi și externalizarea unor servicii

În general, companiile se confruntă cu un deficit de personal, iar dacă nici firma pe care o manageriezi nu reprezintă o excepție, atunci e timpul „să deblochezi” unele posturi. E de la sine că înțeles că atunci când există o diviziune extinsă a muncii, poți crește treptat productivitatea și să atingi obiectivele propuse. Cât privește recrutarea personalului, poți să colaborezi cu o companie de HR sau să dai noi directive departamentului intern de Resurse Umane. Mizează pe diversitate și adoptă o politică de incluziune, în urma implementării căreia să sprijini angajarea persoanelor din categorii vulnerabile: membrii unor familii monoparentale, candidați cu dizabilități, cât și juniori. Astfel, nu doar că vei promova egalitatea de șanse și exemplul bunelor practici, ci vei beneficia și de facilități și ajutor financiar de la stat.

Condiții premium de desfășurare a activităților

Dacă ai optat pentru închirierea unui nou spațiu și până acum nu ai avut resursele de timp pentru a te preocupa mai mult de amenajarea acestuia și de asigurarea unor condiții optime de desfășurare a sarcinilor, este momentul să o faci. Este suficient să te gândești că în timpul telemuncii, membrii echipei tale și-au îndeplinit task-urile din confortul locuinței, alternând munca cu pauzele de masă și de relaxare. În acest sens, trecerea de la modul remote la cel față în față e de preferat să se realizeze etapizat și, în măsura în care este posibil, cu un grad mare de similitudine. Ce trebuie să faci? Să redai confortul de acasă la birou prin crearea unui spațiu de tip coworking, având la dispoziție o bucătărie, terasă, o bibliotecă, pe scurt, un decor relaxant, prietenos. De asemenea, asigură-te de achiziția la timp a tuturor consumabilelor necesare menținerii unui nivel de igienizare ridicat: de la măști de protecție de unică folosință la dezinfectant, filtre de schimb pentru sistemele de ventilaţie, purificatoare de aer.

Ia totul ca pe o nouă provocare și nu uita că o comunicare eficientă cu angajații reprezintă cheia succesului.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/cum-sa-fii-un-manager-mai-bun-si-sa-pastrezi-la-cote-ridicate-starea-de-bine-a-echipei-tale