Cum vor arăta spațiile de birouri ale viitorului

BUCURESTI - 25 martie 2019

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Când vine vorba despre anticiparea viitorului spațiilor de lucru, experții mizează pe automatizare, dar și pe diversificarea opțiunilor de entertainment și relaxare pe care companiile le vor pune la dispoziția angajaților.

Birouri ale viitorului

Dacă în fabrici, restaurante și magazine s-ar putea să fim serviți de roboți sau mașini care vor ușura munca repetitivă a angajaților, în multinaționale viitorul spațiilor de lucru arată puțin diferit.

Studiile arată că angajații își petrec tot mai mult timp la birou, lucru ce le afectează în mod negativ nu numai productivitatea, dar și starea de sănătate sau viața personală. Un studiu a descoperit că persoanele care au un job de birou sunt mai sedentare ca pensionarii și au un risc crescut pentru afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip II sau cancer.

Spații de lucru care depășesc funcționalitatea unui simplu birou

Companiile care vor să investească în bunăstarea angajaților se vor concentra asupra construirii unui spațiu de lucru care să reducă nivelul de stres și să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a salariaților.

Nici România nu va fi ocolită de aceste trenduri, apreciază omul de afaceri Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, care deține cele mai mari parcuri de birouri de clasa A în București. „Peste 20 de ani nu va mai exista un proiect de birouri fără piscină și spații de co-working. [...] Chiriașii nu se mai mulțumesc să aibă în apropierea biroului acces la cafenea, sala de sport și restaurant. Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență - vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri”, este de părere Liviu Tudor.

Cum vor fi transpuse însă aceste experiență de către companii? Iată care sunt principalele trenduri ale viitorului când vine vorba despre noul design futurist al spațiilor de birouri:

Amenajarea zonelor eco

Designul „biofilic”, așa cum a fost denumit el de către designerii de interior, a câștigat popularitate începând cu anul 2014. Acesta presupune amenajarea unor zone verzi în cadrul clădirilor de birouri, astfel încât oamenii să respire un aer mai curat și să devină mai productivi. Un studiu citat de We Forum arată că angajații care lucrează în asemenea spații sunt cu 8% mai productivi, iar starea lor generală se îmbunătățește cu până la 14%.

Birouri personalizate și ușor de modificat

Lupta de decizie între a alege birouri cubice sau spații deschise va lua sfârșit odată cu apariția birourilor care pot fi personalizate și transformate din câteva mișcări, în funcție de nevoile angajaților. Astfel, orice spațiu va putea deveni birou individual, birou de tip open space sau sală de conferințe. Mobilierul modular, pereții portabili și panourile detașabile vor fi folosite în mod ingenios pentru a răspunde mai bine nevoilor angajaților.

Îmbrățișarea noilor tehnologii

Avansarea tehnologiilor de realitate augmentată sau realitate virtuală va transforma inclusiv modul în care sunt făcute prezentările în fața clienților sau potențialilor parteneri de afaceri. De exemplu, un potențial investitor în imobiliare va fi plimbat direct pe străzile virtuale ale cartierului care urmează să fie construit. Realitatea virtuală va schimba complet regulile jocului și va juca un rol extrem de important în modul în care companiile își construiesc modelul de business.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: u3d

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/cum-vor-arata-spatiile-de-birouri-ale-viitorului