Efecte auditive dăunătoare ale muzicii puternice

BUCURESTI - 24 septembrie 2020

Comunicat tip General in Sanatate

Muzica prea tare ne poate afecta grav auzul. Tinerii care se distrează în cluburi de noapte, discoteci, concerte, cluburi de noapte sunt expuși nivelului de zgomot timp de câteva ore.

Efecte auditive

Efecte auditive

Volumul

Volumul se măsoară prin nivelul de presiune acustică și se măsoară în decibeli. Zgomotele percepute de urechile noastre sunt vibrația presiunii aerului de pe timpanele noastre, care este convertită în informații pe măsură ce ajunge la creierul nostru. În funcție de intensitatea vibrațiilor, auzim sunetele percepute ca fiind moi sau puternice. Dacă energia sunetului este mai mare, îi vom auzi mai tare.
Volumul minim perceptibil pentru urechea umană este de 0 decibeli. Încă mai simțim sunetele a 50 de decibeli, dar de la 100 de decibeli suntem deja incomod cu urechile noastre, iar sunetele a 120 de decibeli pot fi dureroși. Nu putem exclude aceste zgomote, așa că suntem expuși constant poluării fonice.

Statistici înfricoșătoare

Conform sondajelor, cca. 16% au pierderea auzului. 50% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de ani sunt expuși unui volum riscant, 40% din cauza cluburilor de noapte. Cei care vizitează locurile de muzică de mai mult de trei ori pe lună sunt mai predispuși să sufere de pierderea auzului. Ascultarea muzicii mai mari de 85 de decibeli pe zi timp de o jumătate de oră poate provoca deja pierderea auzului. Conform unor previziuni nu foarte încurajatoare, până în 2060, de două ori mai mulți oameni din SUA vor auzi mai rău decât sunt acum.

Petrecerea este viata!

Simțim muzica tare peste tot corpul nostru. Peste 80 de decibeli, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc, pupila se dilată, iar digestia încetinește. După câteva ore la o discotecă sau concert, aveți adesea experiență de tinitus, auz plictisitor. În locurile muzicale, muzica răsună de obicei la un volum de 80-100 decibeli, distrugerea celulelor de păr din ureche reduce sensibilitatea urechii și apare oboseala auzului. În cazul unui corp sănătos, tânăr, auzul se regenerează în câteva ore, până la 1 zi, deci o singură ocazie nu reprezintă un pericol serios, dar dacă ascultăm muzică care bubuie foarte des sau regulat, auzul nostru poate fi ireversibil deteriorat din cauza morții celulelor de păr.

"Ureche discotecă"

Termenul ureche disco este utilizat pentru problemele urechii cauzate de muzică ascultată la volum mare în mod regulat. Cel mai frecvent simptom este tinitus, un tinitus care se aude în ureche, sau chiar în cap, dintr-o sursă externă. Poate fi auzit permanent sau ocazional. Poate fi ca o bubuitură, un sunet ca ondularea apei, un inel, un bip..etc. de asemenea perceput, care apare de obicei într-un mediu liniștit. Tinnitus interferează cu concentrația, previne somnul odihnitor și poate provoca dureri de cap. Mulți muzicieni apelează la medic cu astfel de plângeri. Ascultarea prin muzică puternică prin căști afectează și auzul.

Muzică minunată

Nu trebuie să renunțăm la ascultarea muzicii sau la un concert al trupei noastre preferate, dar să luăm în serios efectele negative ale zgomotului! Muzica ascultată la volumul potrivit într-un mediu cu acustică optimă este bună pentru trupul și sufletul nostru.

Muzicieni cu deficiențe de auz

Mulți dintre muzicienii, cântăreții și profesioniștii din jurul lor suferă de consecințele muzicii puternice de lungă durată, de zeci de ani, cum ar fi tinitus, pierderea auzului sau chiar surditate parțială sau totală.
Unele vedete ale lumii cu deficiențe de auz:
1. Sting cântă muzică din 1977.
2. Ozzy Osbourne - deține recordul mondial Guinness pentru cel mai lung urlet: țipând la 105 decibeli timp de 1 minut și 8 secunde!
3. Eric Clapton- cântă muzică din 1962.
4. Phil Collins
5. will.i.am
6. Actorul William Shatner a fost expus unui efect intens de sunet asupra unei filmări care i-a afectat auzul.

Cele mai zgomotoase locuri de muncă

• Fabrici: mașini puternice
• Construcție: ciocanul este de 115 decibeli
• Curierii motorizați: zgomotul generat de fluxul de aer care curge lângă cască poate fi de până la 90 decibeli la o viteză de 100 km / h, care poate fi tolerat timp de maxim 2-3 ore.
• Divertisment: muzică tare
• Aeroporturi: sunetul unui avion cu reacție este de 140 decibeli.

Cum se previne pierderea auzului?

-Nu ascultați muzică la volum mare cu căști!
-Nu stați prea aproape de difuzoare la cluburi de noapte și concerte!
-Purtati dopuri speciale pentru urechi in locuri de munca zgomotoase!
-Utilizăm panouri, perdele, covoare izolate fonic la locurile noastre de muncă și case!
-Dezvoltati acustica ideala pentru ascultarea muzicii, astfel incat reflexiile deranjante sa nu ne raneasca nici urechile! perfectacoustic.nl

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/efecte-auditive-daunatoare-ale-muzicii-puternice