Evidențierea relației dintre teoria motivațională şi practica managerială este foarte importantă pentru practica managementului

BUCURESTI - 11 decembrie 2018

Comunicat tip General in Social

Conceptul de piramidă a nevoilor este prezentat de psihologul umanist american Abraham Maslow, profesor la Brandeis University în lucrarea ” A Theory of Human Motivation” . Teoria începe să fie cunoscută din anul 1940. Este o încercare de detecta setul de motivații care stau la baza activităților umane.

Maslow

Maslow

Maslow construiește un model spatial sub forma unei piramide în 5 nivele, de la cele primare spre cele superioare, socializate. În conținutul fiecărui etaj din modelul elaborat de profesorul american  sunt prezente urmatoarele elemente:

1. La baza piramidei sunt plasate nevoile materiale necesare existenței sau nevoile fiziologice. Avem încadrate la acest nivel nevoia de hrană, nevoia de apă, de adăpost în vederea protejării de vitregiile naturii. Ființa umană încetează să mai existe fără satisfacerea acestor nevoi de bază. Iată ce spune profesorul american despre aceste nevoi: ”Nevoile care sunt de obicei luate ca punct de plecare pentru teoria motivației sunt așa-numitele imbolduri fiziologice.

2. Deasupra acestui etaj se situează ansamblul nevoilor menite să asigure omului siguranța personal. Aceste nevoi sunt urmare direct fricii de periclitare a integrității fizice, dar nu numai. Siguranța financiară, cea de asigurare a unui loc de muncă sau a unei surse de venit fac , de asemenea parte din acest nivel. Satisfacerea acestor nevoi permite asigurarea unui minim confort psihic.

3. La al treilea nivel se află plasate nevoile sociale și de apartență. Omul este prin excelență o ființă socială, care trăiește în societate și prin societate. Imboldul de a intra în contact cu

ceilalți oameni din diferite tipuri de comunități(religioase, profesionale, sportive, politice, economice) este unul natural, fără de care nu se poate realiza ca om. La cel mai restrâns nivel, cel mai elementar grup social este familia.

4. La următorul nivel, al patrulea, se află, în concepția lui Maslow, nevoia de recunoaștere socială, care să dea încredere și respect de sine. Fără satisfarerea acestei nevoi ființa umană are un sentiment de înstrăinare, de nerealizare.

5. Nivelul cel mai de sus, al cincilea se referă la nevoile de dezvoltare personala și de autorealizare a potențialului de care dispune. Acestea asigură spiritulizarea individului și intrarea în zona de satisfacții creative științifice, culturale, artistice.


Modelul creat de Maslov este unul care subliniază condiționarea satisfacerii nevoilor umane. Dacă o persoană nu are asigurate mijloacele materiale de existență și trăiește într-o insecuritate permanentă, atunci ea nu poate aspira la satifacerea unor nevoi din etajul patru și cinci.


Blendea Ana-Lucia
lucia.blendea@gmail.com

https://terapiionline.ro
Contact: https://terapiionline.ro/contact/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/evidentierea-relatiei-dintre-teoria-motivationala-si-practica-manageriala-este-foarte-importanta-pentru-practica-managementului