Farmacie online – cum te asiguri că îți procuri medicamentele dintr-o sursă sigură

BUCURESTI - 28 mai 2020

Comunicat tip General in Afaceri, Media / Publicitate, Sanatate, Stiinta / Cercetare

Domeniul farmaceutic a fost, pentru mult timp, adresat doar comerțului tradițional, însă progresul tehnologic și dorința oamenilor de a beneficia de o metodă alternativă prin care să-și procure produsele farmaceutice a creat posibilitatea de efectuare a comenzilor online.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

În prezent, există foarte multe magazine online care comercializează produse farmaceutice, precum suplimente alimentare, vitamine, extracte de plante, mănuși, măști de protecție sau dezinfectanți și care nu sunt supuse unui regim strict de control și nu necesită autorizații speciale. 

În timp ce aceste tipuri de produse pot fi achiziționate atât din magazinele online generale, precum și cele din industria pharma, când vine vorba de cumpărarea OTC-urilor (over-the-counter), adică a medicamentelor fără prescripție medicală, condițiile de comercializare se schimbă.

Deși achiziționarea acestor medicamente este posibilă și online, cumpărătorul trebuie să înțeleagă că OTC-urile conțin substanțe active și sunt utilizate pentru prevenirea bolilor, astfel că ele trebuie administrate corect și procurate dintr-o sursă de încredere. De aceea, trebuie ținut cont de următoarele aspecte: 

Magazinul online îți oferă suportul unui farmacist 

Chiar dacă se eliberează fără prescripție medicală, comercializarea online a OTC-urilor este supusă unor proceduri specifice, printre care și o discuție preliminară cu un farmacist. Această discuție este în beneficiul cumpărătorului, întrucât în cadrul acesteia va putea primi răspuns la orice nelămuriri și va beneficia de consultanță pentru administrarea corectă a medicamentelor. 

Astfel, fie că vorbim despre medicamente pentru raceala si gripa sau OTC-uri folosite pentru prevenirea altor tipuri de boli, sursa online din care le procuri trebuie să-ți ofere acces la consultul unui farmacist. În caz contrar, acea unitate încalcă prevederile legii și poate ridica suspiciuni cu privire la autenticitatea produselor pe care le comercializează.  

Medicamentele îți sunt livrate în condiții speciale 

Pe lângă posibilitatea de a consulta un farmacist, și modul în care se realizează transportul OTC-urilor îți poate confirma că farmacia online din care cumperi medicamentele este una de încredere. Având în vedere că medicamentele fără prescripție conțin cel puțin o substanță activă, acestea au nevoie de un regim special de depozitare și este necesar să fie păstrate la o temperatură controlată.

Astfel, atunci când sunt transportate către cumpărător, medicamentele trebuie păstrate într-un echipament de temperatură controlată, pentru a nu pune în pericol sănătatea clientului. De aceea, este necesar să te asiguri că OTC-urile comandate de tine sunt transportate printr-o flotă de mașini speciale, cu temperatură controlată. În cazul în care farmacia de la care cumperi medicamentele îți promite o livrare rapidă și se oferă să-ți expedieze produsele prin poștă sau printr-un serviciu obișnuit de curierat, este cazul să o eviți, întrucât aceasta poate ascunde alte nereguli majore. 

Va trebui să completezi un formular înainte de finalizarea comenzii

Deși OTC-urile sunt medicamente fără prescripție medicală, acestea sunt totuși medicamente, iar comercializarea lor online este supusă anumitor condiții speciale. Printre acestea se numără și completarea unui formular în care trebuie precizate informații precum: greutatea, înălțimea, sexul, vârsta, tratamente curente, antecedente alergice sau eventuala stare de sarcină sau alăptare. Aceste informații sunt necesare întrucât vor fi verificate de un farmacist, care te va informa în cazul în care substanțele active ale medicamentelor pe care le-ai comandat îți pot pune sănătatea în pericol și care ar putea să-ți recomande o doză optimă de administrare. 

Deși achiziționarea online de OTC-uri de la o farmacie care omite acest pas poate părea mai facilă și mai rapidă, lipsa unui astfel de formular implică în mod direct încălcarea legii. Astfel, la o unitate care nu s-a conformat cu această condiție este foarte probabil să existe și alte nereguli cu privire la condițiile de depozitare și originea medicamentelor comercializate, aceasta fiind, prin urmare, de evitat.

În dreptul fiecărui medicament sunt prezentate o serie de informații despre acesta

O altă metodă prin care să te asiguri că OTC-urile pe care le achiziționezi online provin dintr-o sursă sigură este verificarea informațiilor din dreptul produsului, furnizate pe pagina web a magazinului online. În mod normal, atunci când selectezi un medicament pentru a afla mai multe detalii despre acesta, pe pagină trebuie să fie prezente informații precum: descrierea produsului, prospectul, indicații despre utilizarea în siguranță a acestuia din autorizația de punere pe piață, un link către Agenția Națională a Medicamentului, unde poți raporta o reacție adversă și prețul. 

Astfel, chiar dacă OTC-ul pe care dorești să-l achiziționezi este unul cunoscut sau unul pe care l-ai mai folosit până acum, este esențial să te asiguri că toate aceste informații sunt prezente pe pagina de descriere a produsului. În caz contrar, magazinul online care le comercializează nu funcționează în parametrii legali și este de evitat.

Acordă o atenție sporită atunci când achiziționezi OTC-uri dintr-o farmacie online pentru a te asigura că medicamentele procurate provin din surse sigure și că sunt transportate corect, astfel încât să nu-ți pună în pericol sănătatea. Adresează-te farmacistului în cazul în care ai nevoie de sugestii sau clarificări, iar în situația în care simptomele persistă sau se agravează, prezintă-te urgent la medic.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/farmacie-online-cum-te-asiguri-ca-iti-procuri-medicamentele-dintr-o-sursa-sigura