Mai bine de jumătate dintre români cred că tinerii crescuți în centrele de plasament nu se vor putea adapta societății după părăsirea sistemului

BUCURESTI - 5 decembrie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG, Social

București, 4 decembrie 2019. Aproape 60% dintre români consideră că cel mai mare risc cu care s-ar confrunta copiii instituționalizați este ”comportamentul de neadaptare socială și incapacitatea de relaționare”, arată un studiu referitor la percepția românilor despre copiii din centrele de plasament, realizat de Fundația Alex Tache, în perioada 25-30 noiembrie 2019.

Fundatia AlexTache

Mai bine de un sfert dintre români (26,8%) sunt de părere că acești copii ar putea avea un ”comportament deviant (furt, agresivitate, conflict cu legea)”, iar 15,52% dintre respondenți au răspuns că ”bolile, tratamentul iresponsabil, sechele asupra sănătății” ar fi un risc major pentru ei.

”Când eram eu în centru, bătaia era la ordinea zilei. Din partea tuturor. Într-un centru erau cca. 150 de copii, prea puțini supraveghetori și niciun îndrumător. Erai singur pe lume și înțelegeai cumva că așa vor fi lucrurile și de acum înainte. A fost greu. Acum s-au mai schimbat lucrurile în centre. Spre bine, dar mai sunt încă atât de multe de făcut. Un copil dintr-un centru are nevoie de ceva în plus față de hrană și haine”, spune Adrian Gogiu, care a trăit într-un centru de plasament până la 18 ani și este în prezent voluntar al Fundației Alex Tache, organizație care se ocupă de îngrijirea copiilor din centrele de plasament.

Dragostea, cea mai arzătoare nevoie a copiilor instituționalizați în opinia românilor

Aproape 70% dintre români indică ”dragostea” ca fiind primul lucru care le lipsește copiilor instituționalizați, arată același studiu. La mare distanță, ”școlarizarea de calitate” (16,6%) și ”lipsa de hrană sau haine” (8,19%) ar fi următoarele lucruri de care ar avea nevoie acută copiii din centrele de plasament.

Peste 88% dintre români îi percep pe copiii instituționalizați drept niște ”copii normali, dar care nu au un cămin familial”, și doar 12% sunt de părere că este vorba despre ”copii cu diverse probleme de sănătate fizică sau mintală (altfel i-ar fi luat cineva acasă)”.

”Copiii din centrele de plasament sunt deosebiți prin destinul lor și normali în același timp. Ei își doresc cu adevărat o casă, un cuib al lor, unde să se simtă ca într-o familie. Mulți au aspirații să devină oameni mari, personalități, și au toată determinarea din lume să își urmeze acest vis. Cunosc tineri din centre de plasament care își doresc să meargă la facultate și au nevoie de ajutor concret în acest demers – de îndrumare, pregătire mai bună, acces la informații. Asta vom încerca să facem noi la CASA NEST,  să fim cât mai aproape de dorințele lor și să îi ajutăm să crească MARI”, completează Alex Tache, inițiatorul Fundației care construiește de la zero o casă de tip familial pentru 12 copii instituționalizați în județul Vâlcea.

La întrebarea ”Când auziți centru de plasament pentru copii, care este primul gând care vă vine în minte?”, aproape 45% dintre români au răspuns ”spații comuniste, tip spital”, 42% sunt de părerea că este vorba despre ”spații înghesuite, limitate”, și doar 10% s-au referit la ”cămine foarte bine dotate pentru trai, studii și joacă”.

Jumătate dintre români se simt responsabili pentru viitorul copiilor institutionalizați

Aproape 50% dintre români se simt ”responsabili pentru viitorul copiilor instituționalizați”, ceea ce indică un comportament de angajament social ridicat al românilor.

”Un popor este ca un organism viu, iar fiecare dintre noi reprezintă o celulă din care este format acest organism. În organismul din care facem noi parte există peste 50.000 de celule care trăiesc în absența iubirii, copii instituționalizați în sistemul de protecție specială. Vestea bună pentru noi toți este că 5 din 10 români consideră că sunt responsabili pentru viitorul acestor copii. Pentru mine asta înseamnă că partea sănătoasă a acestui organism, numit poporul român, știe că, pentru a-i fi bine, trebuie să se îngrijească de acești copii care nu cresc într-un mediu propice unei dezvoltări normale”, declară Ligia Moise, psiholog clinician.

Media intrărilor în sistemul de protecție specială a fost de aproximativ 9.000 de copii pe an, arată Ministerul Muncii în nota de fundamentare a legii din iunie care a modificat Legea nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului. Conform ultimelor date ale DGASPC la nivel național, în martie 2019 erau 50.608 de copii în sistemul de protecție specială.

Despre Fundația Alex Tache

Înființată în august 2016, Fundația Alex Tache dorește să consolideze spiritul civic și să participe la viața comunității locale prin activități caritabile. Scopul Fundației este să construiască case de tip familial pentru copiii din centre de plasament, oferindu-le acestora un mediu familial armonios, fără conflicte, în care să se simtă în siguranță, în care să fie înțeleși și îndrumați. Copiii vor fi crescuți, formați și educați cu ajutorul specialiștilor și al voluntarilor. Fundația Alex Tache construiește în prezent prima casă de tip familial în comuna Galicea, județul Vâlcea, cu bani proprii, sponsorizări și donații prin SMS la 8844.

Studiul iVox ”Percepția românilor despre copiii abandonați din centrele de plasament” a fost efectuat la cererea Fundației Alex Tache, în perioada 25-30.11. 2019, pe un eșantion reprezentativ de 1.295 de persoane, care reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populației utilizatorilor de Internet din România, 18+.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/mai-bine-de-jumatate-dintre-romani-cred-ca-tinerii-crescuti-in-centrele-de-plasament-nu-se-vor-putea-adapta-societatii-dupa-parasirea-sistemului