Pandemia si impactul asupra pietei imobiliare europene

BUCURESTI - 4 mai 2020

Comunicat tip General in Imobiliare

Pe masura ce raspandirea COVID-19 continua sa evolueze, se analizeaza si modul in care aceasta ar putea afecta pietele imobiliare europene.

.

.

La 12 martie anul curent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat Europa ca fiind epicentrul pandemiei coronavirusului. Guvernele incearca sa suprime raspandirea virusului prin masuri fara precedent pentru a limita interactiunile sociale. Desi unele sunt mai stricte decat altele, aceste masuri perturba activitatea economica intr-un mod fara precedent, cu implicatii majore pentru imobiliare.

Poate exista o oarecare variatie a impactului din perspectiva geografica. Unele tari au o populatie mai in varsta si, prin urmare, mai vulnerabila; unii au sisteme de asistenta medicala mai puternice; in timp ce altii sunt mai expusi la perturbarea lantului de aprovizionare sau au o dependenta mai mare de turism. Legatura comuna dintre toate tarile este ca acestia privesc cu ingrijorare viitorul apropiat.

Pentru investitorii imobiliari, unele fluxuri de venituri sunt amenintate, pe de o parte interesul pentru anunturi imobiliare scade si implicit si interesul pentru tranzactii imobiliare, pe de alta parte chiriasii nu genereaza venituri suficiente pentru a-si putea plati chiriile si, in cazuri extreme, pentru a-si sustine afacerile. Restaurantele, cafenelele si barurile sunt inchise. Alte companii sufera perturbari in lantul de aprovizionare, bariere practice in activitatea normala a afacerii si scaderi puternice ale cererii.

Intr-un mediu atat de provocator, investitorii incearca sa estimeze cat timp vor ramane aceste masuri stricte ale guvernelor si daca factorii de decizie implementeaza masuri adecvate pentru sustinerea intreprinderilor. Realitatea este ca nu stim cat poate dura intreruperea vietii normale. Mult va depinde de capacitatea sistemelor de asistenta medicala de a sustine si, de a adauga capacitate acolo unde este nevoie. Ritmul in care testele pot fi facute este, de asemenea, esential. 

In ceea ce priveste interventiile politice, au fost anuntate pachete mari de politica fiscala si monetara si, in mod crucial, autoritatile au semnalat in mod constant dorinta de a face mai multe. Unele instrumente dezvoltate ca urmare a crizei financiare globale sunt disponibile, iar factorii de decizie le implementeaza la timp. Cu toate acestea, criza actuala este un tip diferit de criza fata de cele anterioare. Criza financiara globala a fost o criza de lichiditate care a generat o criza de solvabilitate; in schimb, astazi ne confruntam cu o criza globala de sanatate care are un impact imediat si direct asupra solvabilitatii. Prin urmare, exista limite la ceea ce poate realiza politica monetara. 

In aceasta perioada, proprietarii vor trebui sa lucreze strans cu clientii lor pentru a proteja veniturile. Cei care au construit relatii puternice, de incredere, vor fi in masura sa treaca mai usor prin dificultatile actuale si sa mentina o buna rezistenta pe termen lung.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/pandemia-si-impactul-asupra-pietei-imobiliare-europene