Pavajul care duce acasa

BUCURESTI - 18 iunie 2019

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Industrie, Media / Publicitate

Orice poveste buna are o introducere captivanta. In primele 10 minute ale oricarei prime intalniri iti formezi subconstient o parere, prin filtrul careia vei trece tot restul intalnirii.

Pavaj

Pavaj

In nenumarate articole despre afaceri ni se povesteste despre the elevator pitch si anume cum trebuie sa putem sa ne prezentam concret si convingator ideile intr-un timp mai scurt decat durata unei calatorii cu liftul. Lasand deoparte dramatismul si romantismul acestor comparatii, casa merita si ea acelasi tip de atentie, de structura si de prim act introductiv. Vom vorbi aici doar despre casa, deoarece ramane cel mai raspandit program de arhitectura dar din pacate si programul unde aspectele circulatiilor, al sistematizarii pe verticala, al peisagisticii si al organizarii parcelei sunt omise sau adesea tratate cu superficialitate.

Necesitatea organizarii

Experimentarea unui spatiu arhitectural este intrinsec legata de felul in care ajungem in el. Calitatea monumentala a unui spatiu este simtita mult mai pregnant daca acel spatiu este la capatul unei secvente de locuri care il evoca si care pregatesc senzatiile scontate. Notiunile de “pedeapsa” si “recompensa” joaca un rol important in traseele catre obiecte monumentale dar si in cele catre constructii mici. Conceperea acestor trasee astfel incat ele sa iti prezinte franturi si componente ale constructiei inainte ca ea sa se dezvaluie in intregime face ca parcursul sa merite si ca destinatia sa fie cu atat mai importanta.

Cu toate acestea, parcelele la noi sunt mici, banii pentru pavarea lor sunt de multe ori insuficienti si prioritatea ramane definitivarea casei si mutatul in ea cat mai repede. Chiar daca lucrurile stau astfel, nimeni nu cred ca isi doreste sa ramana naufragiat in propria casa, inconjurat de o mare de noroi, ci majoritatea ar prefera un spatiu in care sa regasim atat pavajele potrivite cat si accesorii precum banci, jardiniere, focare, accesorii care sa completeze acest peisaj exterior.

Organizarea parcelei poate sa fie un proiect do it yourself, dar cel mai bine cade in responsabilitatea unui arhitect, designer sau peisagist.

Impreuna, trebuie stabilita si schitata lista componentelor cu care se conecteaza casa. Ganditi-va daca doriti sa aveti un gratar, un foisor, banci din beton, un focar, o casa in copac, un gard deosebit sau un depozit pentru mentenanta. Toate aceste locuri trebuie ierarhizate, conectate, proiectate iar traseul intre ele nu trebuie sa fie neparat o linie dreapta. Nu trebuie sa fie doar practic, poate sa creeze o experienta pentru utilizator, de fiecare data cand este parcurs.

Alegerea solutiilor

In acest context, compania Elis Pavaje vine in intampinarea proiectelor de amenajare si produce solutii foarte variate pentru o multitudine de scopuri, iar variantele in care pot fi utilizate impreuna ramifica suplimentar rezultatele posibile

Estetica

Desi constructiile de azi sunt tot mai dificil incadrabile intr-un stil arhitectural specific si rigid, aspectul modern, rustic, clasicist, industrial sau de orice alta factura al unei case poate sa fie complementar cu aspectul circulatiilor si teraselor care o deservesc. Faptul ca tipurile de pavaje, de borduri sunt concepute intr-o gama foarte variata de forme, geometrii si pattern-uri ne ajuta sa putem asocia familia de forme a casei sau anumite detalii ale acesteia cu desenul pavajelor care conduc inspre ea. Privirea observatorului poate sa fie ghidata de anumite linii de ordine, palisade, diferente de contrast sau de textura, toate fiind obtinute prin organizarea premeditata a pavajelor.

Cromatica

Intr-o maniera si mai evidenta, cromatica unei constructii poate fi asociata cu suprafetele care o inconjoara. Consecventa cromatica dintre soclul cladirii si pavajul si bordurile adiacente functioneaza bine in anumite situatii. Contrastul dintre pavele mai inchise la culoare si o constructie alba, minimalista avantajeaza punerea in valoare a altor calitati, iar “monotonia” unor suprafete gri aduce o nota de sobrietate acolo unde suprafetele cu culori calde creeaza o atmosfera solara. Gama produselor este larga, ceea ce ne permite o mare libertate de alegere, care trebuie facuta cu grija.

Organizarea pe verticala

Terenurile in panta pot adesea sa descurajeze si sa para mai dificil de gestionat. in realitate ele ofera oportunitati mult mai interesante si mai diversificate de abordare. Terasarea terenului ne poate permite obtinerea unor spatii de dimensiuni, functiuni si privelisti diferite, cu pavaje, borduri, garduri, vegetatie si iluminat specific fiecarui spatiu in parte. in acest scenariu blochetii devin o piesa importanta care ne permite realizarea de suprafete atat planare cat si curbate, cele din urma fiind cele mai potrivite pentru relationarea cu terenul care nu lucreaza niciodata cu linii drepte.

Gestiunea apei

In multe situatii se opteaza pentru betonarea excesiva in jurul constructiei, pe rampa spre garaj sau pe terasa casei. Solutia aceasta de multe ori duce la proasta drenare a apei in urma ploii si la supraincalzirea suprafetelor pe timp de vara, nemaivorbind despre aspectul sarac pe care suprafetele mari de beton nepotrivit tratat il au in timp, acestea degradandu-se dupa cateva sezoane de inghet si dezghet. Pavarea acestor suprafete, impreuna cu utilizarea corecta a rigolelor de drenaj, a caror capace pot fi si ele disimulate in suprafata pavajului folosind solutii din aceeasi gama, ajuta la o drenare rapida si eficienta a apelor de ploaie. Rosturile dintre dalele pavajului permit scurgerea usoara a apelor pluviale prin patul de nisip folosit ca strat suport.

Lumina

Cel mai important jucator in viata oricarei constructii ramane lumina, fie ea naturala sau artificiala. Iluminatul unei constructii poate sa o puna in valoare sau sa ii anuleze multe din calitati. Alternativ, poate sa lipseasca in totalitate – cum este din pacate cazul in majoritatea situatiilor. Marcarea traseelor cu iluminat integrat in pavaj are un impact vizual imediat si ofera scenariului de noapte o viata care altfel lipseste cu desavarsire.


Dincolo de suprafata superioara a incaperilor si de cresterea numarului lor, mutatul la casa ar trebui sa ne permita sa avem o relatie pozitiva si apropiata cu exteriorul, cu natura, relatie imposibila la apartament. Sper ca aceasta relatie sa fie tratata cu tot mai mare prioritate si sa nu ramana un gand de fundal pe care il improvizam episodic, la multi ani dupa ce ne-am mutat in noua casa. Cu ce avem deja la indemana e foarte simplu sa ne aducem natura mai aproape si sa o inramam in cel mai potrivit mod pentru fiecare om, sa ne bucuram de drumul inspre si dinspre casa si de tot timpul petrecut in jurul ei. Chiar daca ea ramane cea mai mare investitie de pe parcela merita sa investim pentru a o pune in valoare, pentru a o putea folosi optim si pentru a aduce natura din jurul ei mai aproape de noi.

Metafora The Yellow Brick Road se refera la un curs de actiune pe care o persoana il ia sperand ca va duce la lucruri mai bune. In definitiv si The Yellow Brick Road era tot un pavaj.

Articolul a fost scris de Virgil Mihut, arhitect al firmei Etaj4. Biroul de proiectare Etaj4 (al carui portofoliu se poate urmari aici : https://www.facebook.com/etaj4 ) este un atelier de arhitectura, design interior si vizualizari infiintat in Cluj-Napoca. Pentru noi, arhitectura deschide o paleta larga de experiente si satisfactii, ne ofera posibilitatea de a observa evolutia orasului si a oamenilor, intr-un contextul unei dezvoltari impresionant de accelerata. Responsabilitatea Etaj4 devine astfel gasirea unui dozaj optim al elementelor, astfel incat fiecare proiect sa poata contribui intr-un mod benefic la conturarea imaginii de ansamblu a peisajului urban.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/pavajul-care-duce-acasa