Piata constructiilor in timpul pandemiei

BUCURESTI - 4 mai 2020

Comunicat tip General in Agricultura

Inca din luna martie a acestui an, se prefigurau efectele negative ale COVID-19 in industria de constructii. In acest sens, se impunea luarea unor masuri urgente in vederea diminuarii impactului economic in toate statele membre ale Uniunii Europene.

.

.

FIEC (European Construction Industry Federation) afirma atunci ca “Este necesara o actiune imediata a Comisiei UE pentru a se asigura ca Covid-19 este considerata o forta majora, pentru a elimina sanctiunile pentru companiile care trebuie sa suspende munca; si sa creasca fonduri europene pentru a acoperi costurile crescute ale lucrarii. Industria constructiilor din Europa este esentiala pentru lucrarile si proiectele majore de infrastructura care promoveaza bunastarea comunitatii. Reprezinta 9% din PIB-ul UE27 si angajeaza 16 milioane de lucratori. Prin urmare, efectele negative ale Covid-19 asupra industriei constructiilor din Europa sunt considerabile.” Sursa http://pr.euractiv.com/

Trei masuri importante si cu caracter urgent se impuneau. Iata care erau primele actiuni urgente si indispensabile pe care FIEC le cerea Comisiei sa le puna in aplicare cat mai curand posibil. Acestea, spunea FIEC, “sunt masurile cruciale de care sectorul constructiilor are nevoie pentru a putea sa supravietuiasca si sa-si continue contributia la cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa in urmatoarele luni.”

1. Suspendarea sau reducerea constructiilor in curs, fara penalitati si luarea in considerare a daunelor, pentru perioada necesara, in cazul in care antreprenorul responsabil nu poate respecta masurile de securitate si sanatate solicitate pentru lucratorii sai si / sau daca nu este in masura sa intreprinda activitati din cauza perturbarii lantului de aprovizionare sau din cauza lipsei de personal din cauza Covid-19.

2. Posibilitatea de a renunta la sanctiunile de intarziere in contractele de achizitii publice, masura mentionata in declaratia Eurogrupului din 16 martie 2020.

3. Atunci cand proiectele de constructie in curs sunt co-finantate de Uniunea Europeana, alocarea imediata de resurse specifice pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de pandemia Covid-19 (securitate suplimentara a santierelor, costuri legate de modificarile organizarii si de noi programe de timp pe santiere, cheltuieli generale). Incurajarea statelor membre sa faca acelasi lucru la nivel national.

La nivel national, in aceeasi perioada a acestui an, unele studii vorbeau de categorii de santiere care ar putea avea cea mai buna imunitate la pandemie. Astfel, pe primele trei locuri se situau constructiile medicale, constructiile de infrastructura si utilitati si santierele rezidentiale mici, urmate de santierele industriale. 

In opinia unora, cele mai putin afectate de pandemie, ar fi proiectele mici si medii, si asta datorita faptului ca nu vor intampina probleme de aprovizionare atat de la furnizorii de utilaje de constructii, cat si de la furnizorii de materiale de constructii. Mai mult decat atat, nu numai ca activitatea organizata de santiere mici presupune un numar mic de muncitori si se evita astfel aglomerarea de oameni, dar un aspect foarte important este acela ca saniterele mici vor prezenta un risc mai mic la incidentele de plata si in acelasi timp vor avea un randament mai bun.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/piata-constructiilor-in-timpul-pandemiei