Reguli de baza pentru alegerea de hartie plotter

BUCURESTI - 9 aprilie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate

De cele mai multe ori daca ati avut de printat planuri sau schite de mari dimensiuni v-ati intrebat ce fel de hartie este cea in rola pe care se pot scoate astfel de printuri de mari dimensiuni ce se pot plia cu exactititate nevoilor dumneavoastra, acestea se gasesc intr-o varietate destul de vasta de formaturi, de la cele mici de tipul A3 pana la cele mai mari pentru proiectele de constructii.

Rola hartie plotter

Rola hartie plotter

Mai precis o rola de hartie plotter este alba si are un gramaj incepand de la 80 gr/mp in interiorul acesteia gasindu-se un suport din plastic pe care se amplaseaza propriu zis rola care se va folosi atasata de dispozitiv si sunt asistate de catre computer. Functioneaza prin generarea vectoriale de modele de mari dimensiuni precum sunt planurile arhitecturale pentru diferitele proiecte.

Daca despre hartie am vorbit pe scurt, trebuie sa va prezentam si ce este acela un plotter si care sunt avantajele acestuia atunci cand este utilizat la scara larga sau doar pentru propriul interes daca sunteti o firma de constructii spre exemplu ce utilizeaza la scara larga sistemul de plottare pentru a dezvolta noi si noi proiecte in care acesta are o importanta semnificativa in activitatea pe care o desfasurati zi de zi.

Acestea permit imprimarea grafica si vectoriala intr-o gama larga de culori a diferitelor tipuri de imagini fie ele si afise de dimensiuni considerabile ce se pot pune pe diverse suprafete in functie de nevoile pe care le aveti, important este ca rolele de hartie plotter ce va sunt la indemana sa indeplineasca conditiile optime de functionabilitate ale acestora, tineti cont intotdeauna de marimea maxima pe care acestea le permit.

La ce caracteristici trebuie sa ne uitam pentru a selecta o hartie plotter potrivita ?

In primul rand inaltimea acesteia, adica grosimea maxima care se poate utiliza intr-un astfel de aparat are o importanta mare, deoarece daca este prea mare nu va face fata, iar printarea va fii un esec total din cauza neconcordantei intre specificatiile tehnice ce sunt date de catre producatori si alegerea gresita pe care o puteti face.

Greutatea hartiei este de multe ori aceiasi cu cea pentru copiator, adica 80 grame/mp, este optima pentru a se putea rula pe rolele ce le utilizati in mod frecvent, daca aceasta ar depasii gramajul optim si recomandat, este foarte posibil ca ceea ce se printeaza sa nu mai aiba o calitate atat de buna, iar in timp daca este stransa, cerneala sa se stearga sau sa apara anumite cute pe suprafata.

Diametrul tubului interior, fie ca este din carton sau de plastic trebuie sa se potriveasca exact cu aparatul pe care il utilizati, fie ca este un plotter simplu sau o imprimanta cu jet, in mod normal poate avea dimensiunea aproximativa de 5 cm, astfel incat sa aiba o sustinere foarte buna pe pozitii in momentul in care acesta functioneaza la capacitate maxima

Cele mai utilizate dimensiuni pentru o rola de hartie plotter sunt urmatoarele, iar mai jos puteti consulta ghidul de marimi pentru a putea face mereu o alegere corecta pentru ceea ce trebuie sa utilizati.

A0 - 841x1189 mm

A0+ 914x1292 mm

A1 – 594x841 mm

A1+ 609x914 mm

A2 – 420x594 mm

A3 – 297x420 mm

A3+ 329x483 mm

A4 - 210x297 mm

Care este diferenta intre un plotter sau un printer ?

Plotterele se pot clasifica in trei categorii principale si definitorii pentru performantele pe care le au si in utilizarea pe care o pot avea pe un termen mediu sau lung, asadar sunt plottere cu tambur, cu jet de cerneala sau cele clasice in format larg pentru proiectele in formate considerabile.

Se utilizeaza pentru reporducerea hartiei a graficelor, desenelor cum ar fi hartile, desene tehnice si planuri precum si diagrame ce nu se pot face pe imprimante obijnuite, iar la acest proces participa si au un rol important capetele acestora, in functie de tipul de aparat ales, daca este unul modern sau clasic cand folositi hartie plotter, aceasta se poate misca intr-o parte si in cealalta daca este impinsa de catre tambur sau poate curge lin.

Acesta poate prelua comenzile cu ajutorul unui laptop sau prin propriu sistem autonom poate procesa informatiile primite, poate produce pe hartie puncte sau linii ferme intr-un mod fluent si este extrem de apreciat in domeniile de specialitate.

Pe langa aceasta puteti folosi daca aveti cantitati mari de documente ce trebuiesc tiparite, atat hartia clasica pentru copiator in format A4 sau chiar A3 pentru planurile dumneavoastra ce necesita un spatiu suplimentar, doar trebuie sa luati in calcul gradul de alb al hartiei, este indicat sa folositi una din clasa A sau B pentru documente oficiale mai importante, precum sunt contractele, facturile sau actele, iar clasa C mai ieftina se foloseste indeosebi pentru facturi, avize de insotire si alte acte ce nu au o importanta atat de mare.

Arhivarea hartiilor in format mare sau a celor normale este un aspect ce trebuie luat in considerare, iar aici sunt cateva produse ce influenteaza buna organizare a acestora, precum filele ce pot proteja si ordona in acelasi timp o sumedenie de foi, exista avantajul ca acestea sa poata fi inscriptionate in ordine cronologica cu ajutorul markerelor speciale. Bibliorafturile se pot utiliza doar pentru o dimensiune limitata pana la A3, deci nu sunt sanse foarte mari ca un plan pe care il faci pe o hartie plotter sa fie arhivata intr-un astfel de obiect, de aceea este indicat sa fie facuta rola, iar ulterior prinsa la capete fie cu agrafe metalice sau clips de hartie ce le vor tine pe acestea in siguranta.

Descopera varietatea de produse in magazinele de papetarie ce va ajuta in desfasurarea optima a activitatii firmei in care lucrati fie ca este vorba de printarea pe suport fizic a informatiilor sau necesitatea de arhivare pe care o aveti puteti opta pentru gama variata de produse specifice atributiilor departamentului sau postului dvs.