Sentimente.ro: Românii, tot mai interesați să sărbătorească Valentine’s Day

BUCURESTI - 14 februarie 2022

Comunicat tip General in Industrie, Monden / Lifestyle, Stiinta / Cercetare

- 56% dintre bărbați sunt de părere că Valentine’s Day este o sărbătoare reală
- 58% dintre respondenți (60% dintre bărbați și 51% dintre femei) au declarat că scopul principal al sărbătorii este acela de a-i reaminti partenerei/partenerului cât de mult o/îl iubesc
- 79% dintre respondenți sunt dispuși să iasă la o primă întâlnire de Valentine’s Day
- 60% dintre femei preferă să le ofere partenerilor o seară romantică, iar 71% dintre bărbați își doresc să primească o seară romantică
- 58% dintre bărbații consideră că oferirea unui buchet de flori ca fiind un gest romantic

Sentimente.ro: Românii, tot mai interesați să sărbătorească Valentine’s Day

Sentimente.ro: Românii, tot mai interesați să sărbătorească Valentine’s Day

Românii sunt tot mai interesați să sărbătorească iubirea de Valentine’s Day. Tot mai mulți români consideră că ziua de Valentine’s Day merită sărbătorită, preferând compania persoanei iubite, în locul darurilor, potrivit sondajului efectuat de Sentimente.ro.*

Majoritatea românilor cred că Valentine’s Day este o sărbătoare adevărată, chiar dacă este de import. 52% dintre persoanele chestionate au afirmat că Valentine’s Day este o sărbătoare reală, chiar dacă este de “import”, în timp ce 48% o consideră o sărbătoare comercială și se simt presați să o sărbătorească.

În cadrul sondajului, 56% dintre bărbați sunt de părere că Valentine’s Day este sărbătorită mai mult pentru că este o ocazie specială, prin comparație cu femeile, care doar în proporție de 41% preferă să sărbătorească iubirea de Valentine’s Day.

59% dintre femei au declarat că se simt presate să sărbătorească de Valentine’s Day și consideră că sărbătoarea este mai degrabă una comercială, comparativ cu bărbații (44%).

58% dintre respondenți (60% dintre bărbați și 51% dintre femei) au declarat că scopul principal al sărbătorii este acela de a-i reaminti partenerei/partenerului cât de mult o/îl iubesc. În același timp 32% dintre respondenti (28% dintre bărbați și 43% dintre femei) consideră că Valentine’s Day este o ocazie pentru a-și impresiona partenerul cu diverse surprize sau daruri. Doar 10% (12% dintre bărbați și 6% dintre femei) consideră că Valentine’s Day este un motiv în plus pentru a sărbători iubirea.

Prima întâlnire și cererea în căsătorie, mai romantice de Valentine’s Day

79% dintre respondenți au afirmat că sunt dispuși să iasă la o primă întâlnire cu o persoană cunoscută pe Sentimente.ro, de Valentine’s Day, în timp ce doar 21% preferă o altă zi pentru prima întâlnire.

Bărbații au o deschidere mult mai mare spre o prima întâlnire de Valentine’s Day, 82% dintre aceștia răspunzând afirmativ, în timp ce femeile sunt puțin mai reținute, doar 68% au răspunzs afirmativ, în timp ce 31% au declarat că preferă să iasă la prima întâlnire într-o altă zi.

Aceleași tendințe se observă și în ceea ce privește cererile în căsătorie. 60% dintre respondenți au afirmat că o cerere în căsătorie de Valentine’s Day este mai romantică, în timp ce 40% dintre aceștia au declarat că preferă o altă ocazie pentru acest eveniment.

Procentajul băbraților care preferă o cerere în căsătorie de Valentine’s Day este mai mare decât cel al femeilor. 61% dintre bărbați au afirmat că o cerere în căsătorie este mai romantică de Valentine's Day, în comparație doar 55% dintre femei.

Cum preferă românii să sărbătorească de Valentine’s Day

63% dintre respondenți au declarat că preferă să iasă în oraș de Valentine’s Day. 24% preferă să gătească acasă o cină romantică, în timp ce 13% preferă să comande mâncarea favorită și să se uite la un film.

43% dintre femei consideră că primirea unui buchet de flori este un gest romantic, în timp ce 30% preferă un cadou special (bijuterii, vacanțe, etc) și doar 27% dintre acestea consideră că o scrisoare sau un mesaj de dragoste este un gest romantic.

În același timp, 58% dintre bărbații consideră că oferirea unui buchet de flori constituie un gest romantic, urmat de o scrisoare sau un mesaj de dragoste, în procent de 25%, și abia la urmă aflându-se cadoul special, cu un procent de 17%.

Întrebați ce preferă să ofere și să primească de Valentine’s Day de la partenera/partenerul de cuplu, atât femeile cât și bărbații, au declarat că preferă să petreacă o seară romantică în doi. 

60% dintre femei au declarat că preferă să ofere partenerilor o seară romantică, 17% le oferă vin, și doar 9% le oferă flori sau ciocolată, iar 5% bijuterii. În același timp, când vine vorba despre primirea unui cadou de Valentine’s Day femeile au declarat în proporție de 40% că doresc să fie surprinse cu o seară romantică în doi, 28% își doresc flori, 23% vor bijuterii, 5% preferă o sticlă de vin și doar 4% își doresc să primească ciocolată sau bomboane de ciocolată.

În același timp, 48% dintre bărbați au declarat că preferă să le ofere partenerelor o seară romantică în doi, 30% le oferă flori, 11% le oferă ciocolată, 6% le oferă vin și doar 5% doresc să le ofere bijuterii. În schimb, 71% dintre aceștia preferă să fie surprinși cu o seară romantică, 12% cu o sticlă de vin, 8% cu flori, 7% își doresc ciocolată, iar 2% își doresc bijuterii.

“Potrivit sondajului, femeile și bărbații au tendința de a percepe diferit dragostea. Drept dovadă, faptul că bărbații consideră că o cerere în căsătorie este mai romantică de Valentine’s Day, spre deosebire de femei. Pe de altă parte, atât bărbații cât și femeile preferă să petreacă această zi în doi. Foarte mulți dintre respondenți au declarat că își doresc să iasă în oraș, probabil și pe fondul pandemiei care ne-a tinut mult timp în case”, a precizat Flori Dragomir, vicepreședinte fondator Sentimente.ro

Unde își caută românii iubirea

Românii își îndreaptă tot mai mult atenția către site-urile de dating pentru a-și găsi sufletul pereche. 62% dintre respondenții la sondaj au declarat că își caută iubirea doar pe sentimente.ro. În același timp,  21% au declarat că au conturi pe două site-uri și/sau aplicații de dating, iar 17% au conturi pe trei sau mai multe site-uri și/sau aplicații de dating.

*Sondajul a fost realizat în perioada 7-14 februarie 2022, online. Au răspuns 1.237 de persoane, membri ai Sentimente.ro, dintre care 75% bărbați și 25% femei, cu vârsta medie 38 de ani.