Charles Taylor a castigat Premiul Templeton 2007

BUCURESTI - 14 martie 2007

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

New York, 14 Martie – Editia 2007 a Premiului Templeton a fost castigata de catre profesorul Charles Taylor. Unul dintre cei mai importanti filosofi canadieni, Taylor a fost preocupat, mai bine de jumatate de secol, de problemele violentei si fanatismului, sustinand ca acestea nu pot fi rezolvate decat daca sunt privite dintr-o dubla perspectiva, spirituala si laica.

Un premiu in valoare de 1,5 milioane $

Premiul a fost anuntat cu prilejul unei conferinte la sediul Natiunilor Unite, New York. In valoare de 800.000 lire sterline, aproximativ 1,5 milioane de dolari, premiul se acorda din 1973 de catre Fundatia John Templeton, fiind cel mai substantial premiu anual acordat persoanelor fizice.

Charles Taylor s-a implicat in dezbateri interculturale privitoare la rolul spiritualitatii in secolul XXI. In varsta de 75 de ani, filosoful canadian a sustinut in lucrarile sale, vreme de mai bine de 45 de ani, ca abordarile exclusiv secularizate ale problemelor spirituale nu pot duce decat la solutii partiale, deci gresite. Taylor considera ca aceste perspective vaduvesc umanitatea de o componenta semnificativa a ei, o componenta care joaca un rol important in contextul acutizarii conflictelor dintre culturi, valori morale, nationalitati si religii.

Una dintre ideile centrale ale investigatiilor lui Taylor priveste gasirea unui raport firesc, echilibrat, intre laic si spiritual. 'Ruptura dintre stiinta si religie este un pericol pentru ambele', afirma filosoful la una dintre conferintele sale recente. 'Adesea, stiintele sociale si umane au ignorat spiritualul'.

'Este necesar - afirma Taylor - ca intr-o noua abordare a problemei violentei sa se tina seama de nevoia de spiritualitate a oamenilor, acea latura umana pentru care apelul la violenta este o perversiune. Insa, nici macar nu vom putea sti incotro sa cautam o solutie pentru aceste probleme atata vreme cat nu vom pune in discutie mitul confortabil conform caruia noi insine, credinciosi ori laici luminati, suntem in afara acestor probleme. Este perdant acest mod de gandire superficial'.

Taylor critica ceea ce multi oameni de stiinta din domeniul social accepta neconditionat, si anume ideea generata de curentul rationalist iluminist conform careia, intr-o epoca a ratiunii, notiuni precum morala si spiritualitate nu sunt decat niste anacronisme. Acest mod de gandire sociologic este reductionist, ingust, negand o componenta semnificativa a umanitatii, considera filosoful canadian. Fara aceasta componenta spirituala, este imposibil sa rezolvam probleme ca violenta, rasismul, razboaiele.

'Este remarcabila uneori lipsa de sensibilitate a multor filosofi, istorici si specialisti in stiinte sociale fata de dimensiunea spirituala a culturii. Preluate de catre mass media, aceste opinii afecteaza si publicul.' In egala masura, Taylor ii critica pe cei care invoca certitudinile morale ori credinta religioasa in numele luptei impotriva nedreptatii, pe cei care justifica violenta in numele unei cauze considerate bune.

Autor a numeroase carti si articole, Taylor este profesor de drept si filosofie la Northwestern University, Evanston, Illinois si profesor emerit in cadrul departamentului de stiinte politice al McGill University, Montreal, locul nasterii sale. Licentiat al McGill si Balliol College, Oxford University, master si doctor in filosofie al universitatii Oxford, Taylor este primul canadian caruia i s-a acordat premiul Templeton.

'De-a lungul carierei sale – arata John M. Templeton Jr., Presedinte al Fundatiei – filosoful canadian s-a regasit adesea intr-o pozitie singulara sustinand includerea dimensiunii spirituale in dezbateri din domeniile politicilor publice, istoriei, literaturii ori stiintelor umane si sociale. Prin eruditia sa, prin scrupulozitatea analizelor sale, prin limbajul sau puternic, Taylor ne ofera o perspectiva proaspata asupra a numeroase probleme ale lumii de azi, precum si cai de a rezolva aceste probleme.'

Recent, Taylor a fost numit de catre Premierul Quebecului, Jean Charest, co-presedinte al unei comisii care se ocupa de problemele generate de diferentele culturale si religioase. 'In ultima vreme, considera Taylor, discutiile privind aceasta tema capata in societatea noastra o turnura nedorita, tinzand chiar catre xenofobie.'

Taylor traieste alaturi de sotia sa, Aube Billard, istoric al artei, in Montréal si in Evanston, statul Illinois. Filosoful Canadian a declarat ca intentioneaza sa foloseasca Premiul pentru cercetarile sale dedicate limbajului, semnificatiei pe care o au arta si religia pentru lingvistica, dezvoltarii de noi concepte in zona dintre stiintele umane si stiintele biologice.

Printre laureatii anteriori s-au numarat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Charles Townes, John Borrow, Michael Novak si Freeman Dyson.

Despre Achelis & Partner Public Relations

Pentru mai multe informatii privind Premiul Templeton si Fundatia John Templeton accesati www.templetonprize.org si www.templeton.org.
Dana Oancea
0214120214
0722964382
dana.oancea@achelis.com