Michal Heller a castigat Premiul Templeton 2008

BUCURESTI - 13 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Michal Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, a fost ales castigator al editiei 2008 a Premiului Templeton. Initiat in anul 1973, premiul este acordat anual de catre Fundatia John Templeton, fiind cel mai mare premiu in bani acordat persoanelor fizice. In valoare de 820.000 de lire sterline (peste 1,6 milioane de dolari), premiul a fost anuntat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi, 12 martie, la Centrul Cultelor (the Church Center) al Natiunilor Unite din New York.


De ce exista ceva mai degraba decat nimic? O intrebare de 1,6 milioane de dolari

12 martie, New York: Michał Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, a fost ales castigator al editiei 2008 a Premiului Templeton. Initiat in anul 1973, premiul este acordat anual de catre Fundatia John Templeton, fiind cel mai mare premiu in bani acordat persoanelor fizice. In valoare de 820.000 de lire sterline (peste 1,6 milioane de dolari), premiul a fost anuntat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi, 12 martie, la Centrul Cultelor (the Church Center) al Natiunilor Unite din New York.

Profesor la Facultatea de Filosofie a Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia, Michał Heller, in varsta de 72 de ani, si-a dedicat mai bine de 40 de ani din viata cercetarii in domeniul cosmologiei si elaborarii unor teorii originale privitoare la originea si cauza universului. Desi si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii de cercetare in plina perioada a dictaturii comuniste, omul de stiinta polonez s-a impus in mediul academic occidental drept autor al unor conceptii provocatoare despre univers, teorii situate la intersectia dintre fizica si cosmologie, pe de o parte, si teologie si filosofie, pe de alta. Intrebarile care subintind cercetarile sale tin in egala masura de cercetarea fundamentala din mecanica cuantica si cosmologie precum si de metafizica: Se poate vorbi de o cauza prima a lumii? De ce exista ceva mai degraba decat nimic? Este, oare, necesara existenta universului? Pornind de la simpla constatare a existentei universului, ce se poate spune despre existenta lui Dumnezeu?

Cultura stiintifica riguroasa si educatia teologica ii permit lui Heller sa abordeze cu usurinta subiecte aflate la granita dintre stiinta si filosofia stiintei. Pe cat de prolific pe atat de profund si original, savantul polonez a semnat peste 30 de volume si aproape 400 de articole in reviste stiintifice prestigioase, avand contributii in probleme precum unificarea relativitatii generale cu mecanica cuantica, teoria universului multiplu, aplicarea geometriei necomutative in fizica relativista. Intr-o declaratie acordata cu ocazia anuntarii premiului, Heller isi rezuma conceptia cauzalista despre lume astfel:

Diferitele procese care au loc in univers pot fi reprezentate ca o succesiune de stari in care o stare anterioara este cauza starii succesoare, existand intotdeauna o lege dinamica ce prescrie modul in care o stare genereaza o alta stare. Avand in vedere faptul ca legile dinamice sunt exprimate sub forma unor ecuatii matematice, intrebarea privitoare la cauza universului se reduce la intrebarea privind cauza legilor matematice. Ajungem astfel la problema Proiectului Fundamental dupa care Dumnezeu a conceput universul, si anume, problema primei cauze a lumii: De ce exista ceva mai degraba decat nimic? Ridicand aceasta intrebare nu avem in vedere o cauza obisnuita, ci originea tuturor cauzelor posibile.

Ca preot catolic, Heller a izbutit sa depaseasca discursul oficial antireligios al epocii comuniste, propunand, in lucrarile sale, noi perspective asupra credintei. Savantul polonez plaseaza viziunea crestina traditionala despre lume intr-un context stiintific cosmologic ce a primit titulatura de teologie a stiintei. Argumentandu-si propunerea pentru candidatura lui Heller, profesorul Karol Musioł, rector al Jagiellonian University si profesor la Institutul de Fizica al aceleiasi universitati, arata ca tezele acestuia, sprijinite atat pe cercetari stiintifice cat si pe studii teologice, sunt mai mult decat o incercare banala de a impaca stiinta si religia. Conceptia unica a lui Heller ofera religiei „o perspectiva larg deschisa catre stiinta”, constata Karol Musioł. „Pentru Heller, natura matematica a lumii si abilitatea oamenilor de a cunoaste aceasta natura matematica a lumii sunt temeiuri puternice pentru existenta lui Dumnezeu.”


Premiile Templeton sunt menite sa incurajeze indeosebi acele cercetari stiintifice dedicate progresului spiritual al umanitatii. Criteriile avute in vedere la selectionarea candidatilor sunt creativitatea, inovativitatea si eficienta puse in slujba unei mai bune comunicari intre stiinta si tehnologie, pe de o parte, si religie si dezvoltare spirituala, pe de alta. Fundatia John Templeton investeste anual 70 de milioane de dolari pentru cercetari in domenii precum stiinte naturale si stiinte umane, filosofie si teologie, stiinte ale educatiei si stiinte economice.

Pentru prima data in istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a facut parte si o personalitate binecunoscuta a vietii publice din Romania, Eminenta Sa Daniel Ciobotea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Ceilalti 8 membri ai juriului sunt Dewi Fortuna Anwar, Presedinta a Departamentului de Stiinte Sociale si Umaniste al Institutului Indonezian de Stiinte din Jakarta, Indonezia, Sarah Coakley, profesoara la Universitatea Harvard, SUA, Francis S. Collins, Director al National Human Genome Research Institute, SUA, Kaikhosrov D. Irani, profesor emerit de filosofie la City College, New York, SUA, Kenneth S. Kendler, profesor de genetica umana si psihiatrie la Medical College din cadrul Virginia Commonwealth University, SUA, Michael Novak, teolog, fost diplomat, sef al Catedrei “George Frederick Jewett” de Religie, Filosofie si Politici publice din cadrul American Enterprise Institute din Washington, D.C., SUA, M. S. Swaminathan, Presedinte al M. S. Swaminathan Research Foundation, Madras, India, si Walter E. Thirring, profesor emerit al Departamentului de Fizica teoretica al Universitatii din Viena, Austria.

Primul premiu Templeton a fost acordat in anul 1973 Maicai Tereza, laureata si a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contributiile sale in domeniul religiei si al caritatii. Printre personalitatile care au primit distinctia Fundatiei John Templeton se mai numara faimosul scriitor rus Alexandr Soljenitin (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizsäcker si reverendul scotian Lord MacLeod, ambii premiati in anul 1989, Paul Davies (1995), cosmolog si astrobiolog american, unul dintre cei mai importanti fizicieni contemporani, fizicianul si matematicianul american Freeman Dyson (2000), fizicianul sud-american George F.R. Ellis (2004), binecunoscutul matematician si cosmolog britanic John D. Barrow (2006), precum si filosoful canadian Charles Taylor (2007).

Despre Achelis & Partner Public Relations

Pentru mai multe informatii privind Premiul Templeton si Fundatia John Templeton accesati www.templetonprize.org si www.templeton.org.

Dana Oancea
Achelis & Partners Public Relations
Tel. 0722964382
dana.oancea@achelis.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/achelis-partner-public-relations/michal-heller-a-castigat-premiul-templeton-2008