Profilul candidatului ideal pentru un post de inginer

BUCURESTI - 18 februarie 2010

Comunicat tip General in Industrie

ADA – liderul în implementări PLM (Product Lifecycle Management) în România, a realizat în cadrul proiectului „PLM-Adaptor\\\', împreună cu cele 7 instituţii de învăţământ tehnic superior partenere in proiect, un studiu pentru a vedea în ce măsură absolvenţii din învăţământul superior, domeniul inginerie mecanică, se integrează pe piaţa muncii, și realizarea profilului ideal al unui absolvent.

Studiul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 138 de companii, a avut ca obiectiv identificarea criteriilor utilizate de companiile din industrie pentru selecția angajaților, determinarea importanței abilităților și competențelor în domeniul propriu, precum și identificarea principalelor deficiențe în pregătirea absolvenților așa cum sunt ele percepute de către companiile din industrie.

Candidatul ideal pentru un post de inginer in industria românească:

- Este absolvent de studii superioare, al unei instituții de învățământ tehnic superior de renume, fie din România fie din străinătate, care să garanteze un bagaj de cunoștințe teoretice solide.
- Angajatorul apreciază foarte mult experiența practică, astfel vor fi serios avantajați cei care au lucrat în timpul studiilor universitare și dețin scrisorii de recomandare de la foștii colaboratori.
- Are o cultură generală tehnică solidă, demonstrează ca are un dezvoltat simț practic și este capabili sa înțeleagă si modeleze procesele fizice.
- Este familiarizat cu utilizarea calculatorului.
- Viitorul angajat trebuie să dețină cunoștințe despre integrarea etapelor de dezvoltare a produselor, despre lucrul în cadrul unei întreprinderi virtuale și despre managementul documentației tehnice despre produse și procese.

Rezultatele studiului au evidențiat o discrepanță majoră între nevoile firmelor și pregătirea absolvenților, această diferență a apărut datorită faptului că firmele au adoptat mult mai repede tehnologie avansată în timp ce universitățile nu au avut resursele necesare și presiunea de a se schimba rapid.

În cadrul studiului au fost identificate mai multe deficiențe care țin de pregătirea studenților care au fost grupate în 3 mari categorii:

- experiența practică,
- pregătirea teoretică,
- calitați personale.

Cele mai numeroase deficiențe sunt legate de pregătirea teoretică a studenților, această nefiind întotdeauna legată de nevoile actuale cu care se confruntă companiile și cu cerințele pieței de profil.

De asemenea, lipsa pregătirii practice reprezintă una dintre problemele principale ale companiilor din industria românească, atunci când angajează proaspeți absolvenți, deoarece aceștia nu sunt familiarizați cu procesele tehnologice și cu modul de lucru într-o întreprindere reală.

Mai mult de o treime dintre respondenți consideră ca absolvenții angajați în ultima perioadă au deficiențe privind comportamentul față de companie, modul de relaționare cu ceilalți membrii ai echipei și atitudinea față de propria carieră.

Pentru a vedea care sunt criteriile de selecție ale angajatorilor din industrie și abilitățile pe care aceștia le caută la proaspeții absolvenți, descărcați studiul complet de pe www.plmadaptor.ro.

Despre ADA

Despre ADA.
ADA - liderul în implementări PLM (Product Lifecycle Management) în România - oferă soluţii complete pentru Product Lifecycle Management, destinate fiecărei faze a ciclului de viaţă al produsului şi care susţin procese cheie pe întreaga durată a acestuia. Soluţiile şi serviciile complete CAD/CAM/CAE/PDM sunt destinate companiilor care activează în industrie şi în domeniul serviciilor de inginerie. (www.adacomputers.ro)

Laurențiu Nae
Responsabil Comunicare
PLM-Adaptor

Tel: 021 4103 140
laurentiu.nae@plmadaptor.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ada/profilul-candidatului-ideal-pentru-un-post-de-inginer