Comunicat privind “gripa manualelor”

BUCURESTI - 26 octombrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociaţia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural şi Asociaţia Cartea Şcolară care cuprind peste 50 edituri ce asigură aproximativ 95% din producţia şi piaţa de carte şcolară din România îşi manifestă public nemulţumirea faţă de modul defectuos şi păgubos în care MEdC continuă să gestioneze problematica manualelor şcolare. AEPC şi ACS pun această situaţie pe seama virusului „gripei manualelor” care are focarul în MEdC şi care se transmite, indiferent de guvernare.

În anul 2005, AEPC a sesizat în repetate rânduri actualei conduceri a MEdC situaţia gravă a editării, evaluării şi achiziţiei de manuale, determinată de intervenţiile neprofesioniste şi abuzive ale ministeriatelor Andronescu şi Athanasiu în producţia şi piaţa de carte şcolară. Timp de 4 ani, specialiştii în educaţie ai vechii guvernări au influenţat negativ structurile şi procedurile de lucru interne, opinia publică (profesori, părinţi, societate civilă) precum şi deciziile în domeniu ale principalelor puteri ale statului (legislativă, executivă, judecătorească), aspecte sesizate de noi şi demonstrate în numeroase conferinţe de presă, comunicate, dezbateri, acţiuni de protest şi procese, reflectate pe larg şi în mass media.
Cu deosebire AEPC a semnalat actualei conduceri a MEdC efectele dezastruoase ale acesto măsuri: sute de discipline fără manuale, zeci de discipline cu manual unic, sute de manuale cu un conţinut foarte bun eliminate din competiţie datorită erorilor de evaluare şi baremului de preţ (permisiv la dumping), cu alte cuvinte compromiterea ideii de alternativitate în învăţare şi scăderea calităţii manualelor, fenomene repercutate şi asupra procesului educaţional.
În alt plan, aceste măsuri au determinat scăderea producţiei de manuale valoroase, decapitalizarea editurilor, „fuga” autorilor, bulversarea profesorilor, elevilor şi a pieţei de profil.
Sub sloganul promovat de MEdC „manuale ieftine şi bune”, în perioada 2001-2004 s-a realizat de fapt o protecţie socială cu banii editurilor, forţate să se degradeze profesional şi să-şi minimalizeze profitul sau chiar să nu-şi recupereze investiţia atâta vreme cât preţurile nu reprezentau, în cea mai mare parte, decât costurile de tipărirea, iar cheltuielile editoriale (drepturi de autor, redactare, corectură, grafică, transport, regie etc.) erau dezavuate şi neglijate de MEdC.
În mare parte epuizate şi fără bani, editurile cu profil pedagogic s-au adresat la începutul acestui an noilor demnitari cu un memoriu în care au solicitat încetarea acestor practici şi revenirea la normalitate şi legalitate prin deschiderea unei veritabile pieţe libere, bazată pe competiţie permanentă, în care concurenţa aduce de la sine un raport calitate/preţ performant şi acceptabil. Asigurarea unor intervale de 1-2 ani pentru editarea manualelor, stabilitatea programelor, organizarea unei structuri autonome şi eficiente de evaluare a conţinutului manualelor, adoptarea unei strategii privind politica de manuale erau alte măsuri „profilactice” menite a asigure sănătatea editurilor, a producţiei de carte şcolară şi a calităţii învăţământului.
Deşi au trecut luni bune de atunci, timp în care nu am primit nici un răspuns de la instituţiile sesizate şi în care s-au derulat numeroase şedinţe ale Comisiei consultative privind manualele ( de la nivelul MEdC), lucrurile în acest domeniu s-au blocat la această dată, cauzele „virusării” fiind, după opinia noastră, următoarele:
-nici până în prezent MEdC nu a prezentat o strategie privind politica manualelor Există numai de 3 luni între data apariţiei programelor şcolare la clasa a XI-a şi prezentarea manuscriselor pentru evaluare;
-Licitaţia M007 anunţată de MEdC în aceste zile are numeroase vicii de procedură, ministerul folosind şabloanele din anii anteriori.
Algoritmul de calcul folosit pentru alegerea manualelor câştigătoare favorizează manualele mediocre, unele cu preţuri de dumping, în detrimentul manualelor valoroase, cu un preţ mai mare, de cele mai multe ori, cu câteva mii de lei (exemplu: manual cu preţ de 15 000 lei este declarat câştigător, iar cel cu un preţ de
22 000 lei este eliminat din competiţie, conform algoritmului elaborat de MEdC).
Nu se realizează desincronizarea, cerută în mod repetat de editori, dintre etapa evaluării conţinutului şi cea a ofertării preţului. În acest mod, editorii prezintă la licitaţie un preţ stabilit în mod arbitrar, fără a cunoaşte condiţiile reale de piaţă (tiraje / manual, în funcţie de numărul ofertanţilor care trec de etapa evaluării conţinutului) şi fără a ţine cont de condiţiile şi costurile de fabricaţie de peste 6 luni, când vor tipări manualul (dacă câştigă licitaţia).
-nu există garanţii pentru profesionalismul evaluării de conţinut, la această dată Consiliul Naţional de Evaluare şi Difuzare a Manualelor (cu un statut incert) este în reorganizare după ce a avut în ultimii 5 ani tot atâţia directori care şi-au înaintat demisia.
-ineficienţa Comisiei consultative privind manualele, paralizată de simularea dialogului din partea reprezentanţilor MEdC, foarte reticenţi la solicitările asociaţiilor de editori;
Procedurile rigide care favorizează apariţia manualelor mediocre, ce denotă mentalităţi cu accente de economie centralizată, au loc, incredibil, într-o guvernare care se vrea deschisă, flexibilă, având un prim-ministru liberal, garant al economiei de piaţă şi opus, doctrinar cel puţin, acestui dirijism care promovează preţul extrem de scăzut în detrimentul calităţii!
Faţă de toate acestea, AEPC şi ACS protestează vehement şi se simt datoare să semnaleze opiniei publice o nouă criză a manualelor, care găseşte editorii slăbiţi financiar şi demoralizaţi pentru că demersurile lor nu sunt luate în seamă de oficiali. Consecinţa va fi scăderea în continuare a numărului şi calităţii manualelor, retragerea autorilor şi editorilor prestigioşi, afectarea producţiei şi pieţei de profil, urmate inevitabil de scăderea calităţii învăţământului. Continuarea reformei în educaţie fără manuale de calitate este o boală pe care MEdC a fabricat-o acum 5 ani în laboratoarele proprii şi căreia nu vrea sau nu poate să-i găsească un antidot.

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Asociaţia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural (AEPC) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
AEPC a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
AEPC are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
Adresa noastra de contact: Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural
P-ta Presei Libere nr. 1, corp D etaj 4, cam 457, sector 1 Bucuresti , telefon-fax 223.41.53 sau 223.41.54.

aep@aep.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aepc/comunicat-privind-gripa-manualelor