Universităţile - link-ul către o conectare rapidă la Societatea Informaţională

BUCURESTI - 14 iulie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În perioada 2-4 iulie s-a desfăşurat la Sinaia, sub egida EduTech, primul eveniment de tip “think tank” destinat mediului universitar din România, cu tema: “Universităţile, link-ul către o conectare rapidă la Societatea Informaţională”.

Prin această acţiune, organizatorii şi-au propus să iniţieze o campanie de informare asupra proiectelor destinate universităţilor şi să promoveze oportunităţile tehnologice, în vederea conturării unui sistem complex de proiecte, în care universităţile să fie aplicantul cel mai activ pentru programele de finanţare europene.

Partenerii care s-au implicat în realizarea proiectului sunt atât companii de renume, cât şi instituţii publice cu activitate relevantă în domeniile temelor dezbătute: CG&GC IT SA, HP, Microsoft, Eco-Tic, Horvath& Partners şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

La eveniment au fost prezente universităţi din Craiova, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Drobeta Turnu Severin şi Timişoara, fiind reprezentate domenii educaţionale diverse, precum: drept, sociologie, automatică, psihologie, medicină, medicină veterinară, fizică, farmacie, stomatologie, ştiinţe economice, agronomie, teologie, aviaţie, jandarmerie, poliţie şi ştiinte ale mediului înconjurător.

Întâlnirea s-a bucurat de prezenţa domnului Zoltan Somodi, Secretar de Stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, care a susţinut o prezentare pe tema posibilităţilor de finanţare pe care MCTI le pune la dispoziţia instituţiilor educaţionale din România.

Cu această ocazie, în calitate de partener, domnul Florian Makai din partea CG&GC IT SA, a prezentat rezultatele obţinute în urma implementării proiectului PANDA, proiect de cercetare finanţat prin Programul Cadru 6, domeniul IT. Proiectul a constat în realizarea platformei virtuale colaborative de susţinere a pieţii ERP/CRM pentru IMM-urile din Europa.

‘Panda- Collaborative Process Automation Support using Service Level Agreements and Intelligent dynamic Agents in SME clusters’, început în 2006 şi finalizat în iunie 2008, a avut ca parteneri universităţi de prestigiu şi companii din 8 ţări europene. Inovaţia proiectului constă în adaptarea/importarea unei metodologii din industria ERP/CRM în domeniul educaţional. Platforma colaborativă virtuală, ca rezultat al unui proiect de cercetare este un instrument flexibil şi uşor de adaptat la domenii diverse. Universităţile din România vor avea posibilitatea elaborării unui proiect colaborativ de management al proiectelor complexe educaţionale, dar şi IMM-urile din România vor putea dispune printr-un posibil proiect de eCommerce de exemplu, de servicii colaborative pentru promovarea lor ca subcontractanţi, prim-contractori, parteneri etc. Mai multe detalii despre proiect se pot vedea la: http://www.panda-project.com/

Cornel Giurgea, CEO CG&GC IT SA, partener organizator, a subliniat: “Am dorit să provocăm interes, si, de ce nu, un val de proiecte integrate IT&C în domeniul educaţional în România, iar reuşita s-a simţit prin dorinţa manifestă a participanţilor de a se implica activ în proiecte, conform nevoilor actuale, evoluţiei tehnologice. Partenerii IT au adus în această conferinţă suport prin consultanţă, expertiză în hardware, comunicaţie, networking, tehnologie si aplicaţii soft specifice. Urmează să aprofundăm fiecare tematică discutată în parte.”

“Obiectivul nostru este acela de contura un sistem complex de proiecte în cadrul unor programe cu finanţare europeană, obiectiv ce va fi extins şi la alte facultăţi din cadrul Universităţii”, spune domnul Dan Mandalopol, Decan al Facultăţii de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului, de la Universitatea Ovidius, Constanţa.

Spectrul divers al invitaţilor a fost dublat de cel al prezentărilor: de la prezentări tehnice de High Performance Computing, digitalizarea conţinutului educaţional, platforme colaborative virtuale, platforme e-learning, la rolul ONG-urilor în promovarea educaţiei continue, adaptarea curriculei educaţionale în parteneriat public privat, protecţia mediului şi reciclarea componentelor electronice.

În cadrul dezbaterilor, s-a precizat faptul că ‘societatea informaţională’ nu reprezintă un obiectiv în sine, ci un mijloc de a ne adapta în mod competitiv schimbărilor sociale ale post-industrialismului, IT&C-ul fiind instrumentul care ne vine în ajutor pentru a face faţă provocărilor societăţii actuale.

Mirela Mazilu, Conf. Universitar.dr la Universitatea Craiova, consideră că „este nevoie de o abordare radicală: este necesară asigurarea unei pregătiri de înaltă calitate în domeniul IT&C, prin intermediul programelor mai flexibile de educaţie la distanţă, oricărui doritor din sectorul educaţional cât mai curând posibil. Este de presupus că dacă oricine învaţă capacităţile şi se obişnuieşte cu utilizarea computerului şi a CMC (comunicării mediate de calculator) atunci beneficiile vor curge spontan mai târziu, indiferent de formele de învăţare pe Internet care vor evolua.”

“Ţinând cont de importanţa informării şi comunicării într-un domeniu nou şi sensibil cum este protecţia mediului, asociaţia ECO TIC acordă o atenţie prioritară evenimentelor destinate conştientizării instituţiilor şi companiilor asupra importanţei colectării selective, reciclării şi valorificării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Interesul nostru la aveniment a fost în realizarea unui program de training la nivel naţional , dedicat activităţii de protecţie a mediului ”, a spus Valentin Negoiţă, Preşedinte ECO TIC

Elisabeta Moraru, de la Microsoft Romania, a afirmat: “astfel de evenimente sunt absolut necesare, deoarece domeniul academic este avid de cunoştinte legate de mediul inovativ în care se regăsesc firmele de IT&C. Cu atât mai mult cu cât există şi surse de finanţare de tipul fondurilor structurale care susţin absorbţia de tehnologie şi cercetarea ştiinţifică prin intemediul parteneriatelor între mediul academic şi cel privat. Interesul şi pro-activitatea dovedite de reprezentanţii universităţilor, întrebările pertinente şi dezbaterile care au avut loc întăresc crezul meu că în curând vom vedea studii de caz din România cu universităţi implementând şi utilizând tehnologii de ultimă oră.”

Reprezentantul HP România a ţinut să menţioneze că prin integrarea în reţeaua IT şi utilizarea celor mai revoluţionare tehnologii HP, infrastructura, mediul de operare şi procesele operaţionale vor deveni mai performante şi mai eficiente, adăugând un plus de valoare instituţiilor universitare.

“Principala concluzie care s-a desprins din cadrul acestei reuniuni lucrative a fost în opinia noastră faptul că s-a înteles că, cheltuielile ce se fac în universităţi pentru a implementa sisteme informatice moderne în partea educaţionala trebuie să depăşească faza acţiunii universitare – furnizor sau beneficiar de servicii informatice- şi să intre într-o noua etapă colaborativă, respectiv realizarea trinomului universitate, organizaţii ale comunităţii oamenilor de afaceri şi furnizori; Clienţii nostri sunt studenţii, utilizatorii şi beneficiarii finali ai serviciilor informatice .” Ovidiu Nicolescu, Presedinte CNIPMMR.

Invitaţii au avut posibilitatea unui intens schimb de idei în aceste două zile de prezentări şi dezbateri şi au putut discuta direct cu cei care sunt implicaţi în proiecte care reunesc atât domeniul educaţional cât şi pe cel IT&C.

Nicolae Ispas, Şef de Catedră al Departamentului Automatică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, a menţionat că un aspect important este faptul că a avut posibilitatea de a cunoaşte posibili viitori parteneri în proiectele viitoare.

“Consider că a fost desosebit de utilă organizarea unui astfel de eveniment, în care finanţatorii, furnizorii de servicii şi beneficiarii au putut coopera în vederea eficientizării activităţii educaţionale”, afirmă Milena Tomescu, Conferenţiar Universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti

Evenimentul s-a încheiat cu un concert instrumental live, care a fost susţinut de artişti din România şi Germania . În spiritul conferinţei, care a promovat diversitatea ideilor, paleta muzicală a fost extrem de vastă, de la muzică folk la muzică clasică instrumentală.

Despre Agentia OSC

http://www.cg-gc.ro/
Claudia ATANASOAE, Senior Consultant, Agentia OSC
Mobil: 0729 155 563
claudia.atanasoae@osc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agentia-osc1/universitatile-link-ul-catre-o-conectare-rapida-la-societatea-informationala