De 1 aprilie este Ziua Pasarilor

Sibiu - 31 martie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Pentru celebrarea Zilei Păsărilor, partenerii proiectului „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” vor organiza acţiuni diverse în locaţii din întrega ţară.

Ziua Păsărilor, sărbătorită în 1 Aprilie, este o tradiţie românească ce datează din perioada interbelică, fiind reînviată în 1993 la iniţiativa Societăţii Ornitologice Române.
Motivele pentru care celebrăm Ziua Păsărilor sunt lesne de înţeles: zborul, cântecul şi frumuseţea păsărilor sunt surse de relaxare şi inspiraţie; păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor; aproape 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume ar putea să dispară în următorul secol iar supravieţuirea lor depinde de sprijinul acordat de publicul larg pentru protejarea lor.
În acest context Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română, au demarat la începutul acestui an proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” finanţat prin componenta Natură şi Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene. Proiectul se va derula pe parcursul a patru ani, în perioada 2010-2013.
Proiectul are ca principal obiectiv crearea condiţiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populaţia de acvila ţipătoare mică la nivelul Uniunii Europene. Semnificaţia proiectului creşte dat fiind faptul că România a fost avertizată de către Comisia Europeană cu aplicarea unor sancţiuni extrem de costisitoare, pentru nerespectarea angajamentelor în domeniul protecţiei păsărilor
Acvila ţipătoare mică este o pasăre răpitoare a cărei zonă de cuibărire este restrânsă în principal în partea centrală, estică şi de sud-est a Europei. Specia este considerată a fi “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire, fiind estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă speciei una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global.
Cele mai multe perechi cuibăritoare de acvilă ţipătoare mică se găsesc în Transilvania (Regiunea 7 Centru), în vestul României şi pe pantele estice ale Carpaţilor. Proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” se va desfăşura în 12 situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor, dintre care cele mai importante sunt siturile: Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, Podişul Hârtibaciului şi Piemontul Făgăraşului.

Despre Agentia Regionala pentru Protecta Mediului Sibiu

Actiuni desfasurate de Ziua pasarilor:
Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu va organiza prezentări pe tema protecţiei păsărilor în mai multe şcoli din Sibiu.
În parcurile din mai multe oraşe, membrii SOR vor fi prezenţi cu binocluri şi lunete pentru a oferi asistenţă celor care vor dori să afle mai multe despre păsările care se pot vedea în oraşul lor şi vor distribui materiale informative despre păsări.
Ziua Păsărilor îi va găsi mâine pe reprezentanţii Asociaţiei „Grupul Milvus” pe teren, în zona sitului pentru protecţia păsărilor Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului pentru identificarea cuiburilor de acvilă ţipătoare mică.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi pe adresele de e-mail:
contact.life@arpm7c.ro
office@sor.ro
office@milvus.ro
sau ne puteţi vizita pe paginile de internet:
www.arpm7c.ro
www.sor.ro
www.milvus.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agentia-regionala-pentru-protecta-mediului-sibiu/de-1-aprilie-este-ziua-pasarilor