Noi ne învăţăm copiii să muncească.

Bailesti - 26 martie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, CSR

“Noi ne învăţăm copiii să muncească. Nu ştim dacă vreodată copiii noştri vor avea şansa să muncească, dar noi avem dreptul să muncim pentru ca ei să aibă un trai cât mai decent. Sperăm să se schimbe legislaţia în aşa fel încât ceea ce am obţinut până acum să nu se destrame în cele 4 zări”. Lucia Ciobanu – mama unei tinere cu sindrom Down.
“Când am primit mesajul despre evenimentul video global 2013 eram ca de obicei în criză de timp. Totuşi la întâlnirea săptămânală cu consilierii mei i-am invitat să vizionăm împreună filmul internaţional. Am fost mândru că mesagerul dreptului la muncă al persoanelor cu sindrom Down este din comunitatea mea şi cu toţii am aplaudat această iniţiativă. Felicitări Irina, felicitări societăţii civile internaţionale care ne-a dat o nouă lecţie de viaţă. Numai împreună putem construi societatea pe care ne-o dorim cu toţii”. Costel Pistriţu – primarul municipiului Băileşti.
Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora (ALDO-CET) din Băileşti mulţumeşte tuturor celor care au transformat Ziua Mondială a Sindromului Down 2013 într-o adevărată sărbătoare globală, prin manifestări diverse care au promovat în întreaga lume profilul pozitiv al persoanelor cu sindrom Down, bucuria acestora şi dreptul lor de a fi incluse în comunitatea în care trăiesc.

ALDO-CET Băileşti transmite sincere mulţumiri tuturor celor care în 21 martie 2013 s-au alăturat mişcării mondiale pentru promovarea dreptului la incluziune socială al persoanelor cu sindrom Down urmărind evenimentul video global 2013; celor care au participat la Campania universală “Şosetele colorate” cerând cu multă imaginaţie oferirea unor posibilităţi prin care persoanele cu sindrom Down să-şi atingă potenţialul maxim; celor care au implicat persoanele cu sindrom Down în diverse activităţi prin care au prezentat dis-abilităţile sindromului Down versus alte abilităţi, celor care au trimis informările lor şi îşi împărtăşeşc bucuria trăită la zi aniversară diseminând specificitatea sindromului Down şi implicându-şi familia şi prietenii.     

16 asociaţii de părinţi şi 13 unităţi publice de învăţământ din diverse oraşe ale României s-au alăturat în 21 martie 2013 campaniei noastre „Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem sindromul Down”, punând în practică conceptul de folosire a propriilor abilităţi care se bazează pe faptul că orice persoană învaţă simţind şi descoperind ceea ce poate face.

Prin grupul suport, copiii şi tinerii care vizitează Centrul Educaţional Teodora din Băileşti au citit toate informările primite cu referire la Ziua Mondială a Sindromului Down 2013, au vizionat toate înregistrările efectuate şi toate fotografiile pe care entităţile sus menţionate au dorit să le împărtăşească cu noi. Tot ei au ales mărturiile care sunt publicate în acest comunicat şi au selectat fotografiile care formează albumul 21 martie 2013.  

Vă invităm să vă bucuraţi de munca lor:

„Sunt mândră de voi şi vă mulţumesc pentru că mi-aţi permis să vă fiu alături la Bucureşti, atunci când aţi parcurs un traseu aplicativ complet necunoscut; pentru că mi-aţi permis să mă bucur atunci când aţi fost recompensaţi cu medalii; pentru că mi-aţi oferit trofeul „I’m UP not DOWN”; pentru că mi-aţi permis să particip la un eveniment artistic de calitate superioară, într-o atmosferă elegantă, relaxată şi plină de frumuseţea voastră, a părinţilor şi instructurilor voştri şi pentru că mi-aţi permis să-mi fac prieteni din Cipru şi din Azerbaijan, ţări în care nu am ajuns până acum nici măcar cu gândul. Am citit în ochii voştri bucuria evoluţiilor voastre sportive şi artistice şi am trăit din plin fascinaţia concertelor HI-Q, Tudor Man şi DJLeo. A fost una dintre cele mai frumoase sărbători pe care am trăit-o împreună cu voi. Felicitări şi aveţi încredere să mergem mai departe” – Liana Vîslan, mama unei tinere cu sindrom Down.

„În data de 21 martie 2013, la Bucureşti, a avut loc celebrarea celei de a VIII-a aniversări a Zilei Mondiale a Sindromului Down. A fost evenimentul cu cea mai mare amploare, naţională si internaţională ce a avut loc în România cu această ocazie. Evenimentul a fost structurat în două activităţi, una cu caracter sportiv, la care au participat  peste 570 persoane şi cealaltă având componenţă artistică, la care au fost prezenţi peste 480 de participanţi. Dintre acestia 120 invitaţi au fost din afara Bucureştiului şi din străinătate.

Sponsor principal: Fundaţia Ionuţ Negoiţă

Organizatori: Asociaţia DOWN Bucureşti, Asociaţia Sindrom Down Bucureşti şi Asociaţia Angels Down Bucureşti.

Participanţi: ALDO-CET Băileşti, Şcoli Speciale din Bucureşti,  Asociaţia Never Down Buzău, Asociaţia ''DAI O ŞANSĂ'' Alexandria, ASD Câmpina,  Asociaţia Hoffnung România, Families Solidarity Association with Disabilities of North Cyprus, Association of People with Down Syndrome in Azerbaijan, Fundaţia Casa Speranţei Iaşi, Asociaţia Umanitară Ioana, etc.

Parteneri: Rin Airport Hotel, Domus Stil, Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului Băileşti, Rotary Club Bucureşti, Atheneum District 2241 România şi Moldova, Trupa pop HI-Q, Special Olympics România, RATB, Ziarul RinG, Sindicatul Salariaţilor CEC, Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” Bucureşti, Tudor Man, KinetoBebe, AS World Cargo, DJ.LEO,  Euromedia, ExpoStand, Salsa Galaxy,  Ambulaţa BGS, Gâdilicea, CN. IL Caragiale, etc.

Prima parte a avut loc la Complexul Sportiv Apollo, începând cu ora 09:00. Au fost prezenţi peste 570 de participanţi, dintre care 210 sportivi cu sindromul Down din ţară şi străinătate, ajutaţi de 148 de voluntari, însoţitori, invitaţi, reprezentanţii sponsorilor şi partenerilor, media scrisă şi tv, organizatorii. Evenimentul a fost deschis de d-na prof. Liana Barbu şi marea stea a sportului românesc d-nul Radu Voina. Juramântul tradiţional Special Olympics a fost rostit în română de Dan Ardelean şi în engleză de Şerban Nicolescu. Micul program artistic din deschiderea evenimentului a fost susţinut de eleve din cadrul Colegiului Naţional Gh. Şincai, trupa de dans  ASDB, Matei Petrică şi Abedin Nejadi Mohammad. Apoi ne-au încântat, mai întâi sportivii mici de la 1 an la 7 ani pe un circuit creat de cei de la KinetoBebe. Apoi s-au întrecut sportivii tineri şi adulţi, de la 8 la 48 ani pe un circuit sportiv aplicativ creat de UNEFS şi Special Olympics România. A fost o întrecere spectaculoasă şi în aplauzele celor prezenţi, membrii trupei HI-Q, delegaţii DGASPC sect.5, au înmânat câştigatorilor diplomele şi medaliile. Momentul culminant a fost concertul lui Tudor Man, unde, sportivii, voluntarii şi spectatorii au dansat, bucurându-se de aceasta sărbătoare. Sala a fost asigurată de Primăria Sector 3 Bucureşti, protecţia medicală a fost asigurată de BGS, gustarea şi apa a fost pregătită de Rin Hotel Airport,  transportul delegaţiilor cazate la hotel Rin Airport a fost realizată de RATB, bannerele au fost produse de EuroMedia şi expuse de Expostand, copii mici s-au distrat cu Gâdilicea, sonorizarea a a fost asigurată de DJ LEO. Activitatea sportivă a fost coordonată de prof. Ionuţ Popescu.

Partea a doua s-a desfăşurat în Sala de Conferinţe "Henri Coandă" din cadrul RIN Airport Hotel ca un eveniment artistic dedicat persoanelor cu sindrom Down. Aceasta a fost construită în jurul concertului Trupei HI-Q, ca moment de vârf  al evenimentului. Deschiderea a făcut-o delegaţia din Azerbaijan cu un frumos dans popular, apoi urmând dansuri pregătite de delegaţiile Asociaţiei DOWN Bucureşti, ASDB, ALDO-CET, delegaţia din Cipru, Asociaţia Never Down Buzău, Asociaţia Umanitară Ioana, Colegiul Naţional "Ghe. Şincai",  Salsa Galaxy  şi în incheiere dans în acordurile muzicii mixate de DJ LEO. Aranjamentele cu baloane au fost din partea "Eveniment ART", luminile au fost aduse de DJ SEMA. Invitaţii au putut să ajungă din Bucureşti în Otopeni şi retur cu ajutorul autobuzelor puse la dispoziţie de RATB.  Activitatea a fost coordonată de Daniela Ştefania Ciudesnic – manager proiecte.

Logistica evenimentului a fost asigurată în majoritate de Fundaţia Ionuţ Negoiţă prin Rin Group. De remarcat implicarea media a Ziarului Ring, ce a promovat evenimentul timp de 3 săptămâni şi a publicat 2 articole dedicate, precum şi Radio Oltenia Craiova care a promovat evenimentul timp de o săptămână.  Participarea delegaţiilor străine  s-a făcut la invitaţia Rotary Club şi a Asociaţiei Down Bucureşti. Cazarea delegaţiilor din afara Bucureştiului s-a făcut în contul ALDO-CET Băileşti, Asociaţia DOWN Bucureşti, ASDB şi AS World  Cargo.” Maria Vasiliu – PR Asociaţia DOWN Bucureşti.

„La zi aniversară îmi doresc să mă distrez împreună cu prietenii şi familia şi vreau ca fiul meu să fie fericit, împlinit şi să primească daruri frumoase. Cred că în 21 martie 2013 am împlinit dorinţa mea şi a altor sute de familii care ne-au fost alături”. Alexandru Zelko, tatăl unui copil cu sindrom Down.

“Am avut mulţumirea de a-i vedea pe elevii mei receptivi şi empatici, manifestând dorinţa de a se implica mai mulţi şi mai mult în activităţi de genul acesteia. Ei şi-au pus amprenta asupra zilei folosind 3 steluţe colorate diferit, au distribuit materialele informative şi au popularizat evenimentul video global şi acţiunea de solidaritate faţă de persoanele cu sindrom Down pe care am desfăşurat-o în liceul nostru. Vă apreciez pentru tot ceea ce faceţi şi vă mulţumesc pentru că ne ţineţi aproape de dumneavoastră. O zi strălucitoare!” Angela Staicu, profesor la Liceul Ştefan Anghel Băileşti.

„În 21 martie 2013 având ca temă "Să reuşim împreună" ne-am propus să ne însuşim participarea la proiecte de voluntariat şi să ne dezvoltăm capacităţile empatice faţă de persoanele cu sindrom Down şi abilitatea de a  comunica deschis idei, sentimente, impresii, intensificând schimburile comunicaţionale şi cele simpatetic - preferenţiale cu colegii. La Centrul de Documentare şi Informare din liceul nostru, elevii au fost solidari cu persoanele cu sindrom Down vizionând filmul „Permiteţi-ne. Da. Eu vreau să muncesc”, exprimându-şi liber opiniile şi împărtăşind experienţele personale câştigate prin munca de voluntariat depusă la Centrul Educaţional Teodora”. Iulia Durac, consilier şcolar la Liceul Mihai Viteazul din Băileşti.

„Ziua Mondială a Sindromului Down a fost punctată prin dezbateri cu două clase ale Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Băileşti. În şcoala noastră nu există elevi cu dizabilităţi. De aceea, elevilor li s-au prezentat noţiuni elementare despre cromozomi şi despre anomalia genetică ce stă la baza apariţiei sindromului Down. Pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de aceste persoane, elevii au purtat trei şosete diferite, demonstrând astfel că suntem la fel chiar dacă avem ceva schimbat. Elevii au fost deschişi la discuţii, au adresat numeroase întrebări, au fost curioşi să afle cât mai multe informaţii şi şi-au manifestat dorinţa de a vizita Centrul Educaţional Teodora. Au citit articole din revista „Trăind cu Sindromul Down. Cei care cunoşteau  persoane cu sindrom Down le-au povestit celorlalţi despre acestea şi despre ceea ce pot face cunoscuţii lor”. Amalia Năstase, profesor de biologie.

„Sub egida „Şi noi vrem să ajutăm”, elevii clasei aV-a B şi aV-a C din şcoala noastră s-au alăturat vocii mondiale care pledează pentru drepturile şi starea de bine a persoanelor cu sindrom Down. Purtând şosete colorate elevii au atras atenţia colegilor din şcoală asupra zilei de 21.03.2013; au fost surprinşi de imaginile prezentate în filmul video global şi au cerut informaţii despre potenţialul şi posibilităţile de şcolarizare ale persoanelor cu sindrom Down din România”. Eliza Moraru, profesor la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova.    

„La Piatra Neamţ,  alături de noi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Sindromului Down, au participat 8 instituţii şcolare (grădiniţe, şcoli şi un centru de plasament) care au realizat peste 1000 de şosete colorate, prin intermediul cărora au transmis mesaje de la "La mulţi ani!" copiilor şi tinerilor cu sindrom Down. Pe lângă şosete s-au distribuit afişe atât în instituţiile şcolare implicate cât şi către Centrele de Recuperare, DGASPC şi chiar în spaţiile publice (mall). De asemenea, flayerele "Dorinţa unui copil cu sindrom Down" au fost răspândite (aproximativ 800) pe stradă, spaţii publice, instituţii. Seara s-a încheiat cu o petrecere la Centrul "Elena Doamna", unde au participat aproximativ 30 de copii şi tineri care au fost implicaţi în realizarea unui desen comun cu mesaje. Activităţile au fost organizate de Asociaţia Riana Piatra Neamţ în parteneriat cu Asociaţia Luceafărul Neamţ”. Lavinia Apopei Pruteanu, mama unui copil cu sindrom Down.

„Ziua de 21 martie 2013, am sărbătorit-o la Radio Reşiţa. Am fost primiţi calduros, toţi angajaţii Radio ne-au îmbrăţişat şi ne-au felicitat. Au fost încântaţi că i-am ales de ziua noastră. Şi după ce am povestit despre noi în direct, în final am servit tortul aniversar primit în dar. A fost o reuşită şi la noi. Vă îmbrăţişează cu mult drag, Rodi şi ai ei.” Rodica Doban, mama unei tinere cu sindrom Down.

„Pentru a sărbători a 8-a aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down, noi am realizat a VI-a ediţie a concursului Special Olympics. Au fost invitate 5 ONG-uri din Oradea şi judeţul Bihor, care se ocupă de tinerii şi adulţii cu probleme intelectuale, plus tineri din sistemul de locuinţe protejate al DGASPC. In total 88 de sportivi la start. Pentru mulţi dintre ei, această zi este unica posibilitate de a participa la o manifestare sportivă. Am avut sprijinul a 62 de voluntari, studenţi de la Facultatea de Educaţie Fizică şi 20 de elevi de la Liceul Mihai Eminescu. Am avut ca oaspeţi: un viceprimar, directorul general al Administraţiei Sociale Oradea şi un senator de Bihor. In faţa lor s-a derulat filmul prezentat de DSI. Toată lumea a aplaudat-o pe Irina din România. Absolut toată lumea a purtat în piept o cocardă în 3 culori, făcută de tinerii noştri.  Noi ne învăţăm copiii să muncească. Nu ştim dacă vreodată copiii noştri vor avea şansa să muncească, dar noi avem dreptul să muncim pentru ca ei să aibă un trai cât mai decent. Sperăm să se schimbe legislaţia în aşa fel încât ceea ce am obţinut până acum să nu se destrame în cele 4 zări”. Lucia Ciobanu – mama unei tinere cu sindrom Down.

„Ziua Mondială a Sindromului Down a fost marcată de către elevii arădeni, pe platoul din fața Palatului Administrativ din Arad. Chiar dacă ploaia a încercat să-i sperie, sutele de elevi prezenți, au reușit să realizeze cea mai frumoasă poză umană din Arad! La eveniment au participat și reprezentanți ai Consiliului Local Municipal, deputaţi şi reprezentanţi ai DJTS Arad. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Integra împreună cu Centrul Județean de Voluntariat Arad. Ziua de 21 martie își propune să crească nivelul de informare în rândul populației referitor la persoanele cu sindrom Down și să combată niște percepții sociale total eronate, care privează aceste persoane de dreptul la o viață activă. Noi v-am simţit prezenţa sau gândurile voastre. Pentru noi contează.” Camelia Oprea, mama unui copil cu sindrom Down.

„Am marcat ziua de 21 martie 2013 - Ziua Internaţională a Sindromului Down prin încunoştiinţarea părinţilor şi copiilor preşcolari despre persoanele cu sindrom Down. Ne-am îmbrăcat colorat, cu şosete desperecheate sau cu lucruri viu colorate şi ne-am bucurat de joacă împreună cu prietenii şi colegii noştri: Alexandra, Daria, Maria şi Matei. Avem şi noi în grădiniţă copii cu CES şi dorim să se simtă şi mai bine în mijlocul nostru.” Adriana Grigorescu, educatoare Grădiniţa nr.7 Bucureşti.

Iar lista continuă în aceeaşi manieră.

Permiteţi-ne să demonstrăm că ignoranţa nu mai poate fi confundată cu lipsa de informaţie.   

Vă mulţumim şi vă aplaudăm cu drag!

Despre ALDO-CET

ALDO-CET este o asociaţie non-profit, fondata de parinti, ce şi-a început activitatea odată cu constituirea legală, în octombrie 2000.
ALDO-CET activează ca o asociaţie regională şi ca un catalizator pentru dezvoltarea colaborării între grupurile de părinţi implicate în problematica sindromului Down, din ţară şi din străinătate, fiind acreditată ca furnizor de servicii sociale.
ALDO-CET este membra a European Down Syndrome Association, Down Syndrome International si RENINCO Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aldo-cet/noi-ne-invatam-copiii-sa-munceasca