Greşeli des întâlnite în desfumare

BUCURESTI - 31 martie 2017

Comunicat tip General in Constructii, Industrie, Imobiliare

În cazul unui incendiu, peste 85% din decese sunt cauzate de intoxicarea cu fum şi gaze fierbinţi. Aceste decese ar putea fi prevenite printr-un sistem de desfumare corect implementat.
Siatec a observat o serie de nereguli în instalarea sistemelor de evacuare a fumului, în instalarea trapelor sau în calculele efectuate. De foarte multe ori, beneficiarul nu află de aceste nereguli până nu primeşte o atenţionare sau amendă din partea organelor competente sau în cazul unui dezastru.
Pe baza celor peste 24 de ani de activitate în domeniul automatizării căilor de acces și a numărului mare de proiecte naționale, Siatec a construit un top al celor mai întâlnite greşeli în desfumare.

Automatizare cu brat pentru ferestre

Automatizare cu brat pentru ferestre

Suprafaţa desfumabilă a unei clădiri trebuie să fie de minim 1% din suprafaţa totală a clădirii. Aportul de aer trebuie făcut prin partea inferioară a clădirii şi treimea inferioară a camerei pentru a asigura o desfumare eficientă. De asemenea, Normativul P118 menţionează că aportul de aer trebuie să fie de min 60% din suprafaţa desfumabilă.


1.Nu există trape de fum cu suprafaţa desfumabilă egală cu suprafaţa totală a trapei!


Conform normelor în rigoare, suprafaţa desfumabilă a unei clădiri trebuie să fie între 1% şi 10% din suprafaţa acesteia. Astfel, pentru o clădirea de 100 de metri pătraţi, suprafaţa desfumabilă trebuie să fie cuprinsă între 1 şi 10 metri pătraţi. Deseori, au fost întâlnite calcule eronate ale suprafeţei desfumabile din cauza luării în calcul a suprafeţei totale a trapei în detrimentul suprafeţei reale de desfumare. Nici o trapă nu are suprafaţa reală egală cu suprafaţa totală, indiferent de distribuitor. Tocmai din această cauză, este imperios necesar să se ceară distribuitorului coeficientul de calcul a suprafeţei desfumabile. Este de reamintit faptul că o trapă de 1 metru pătrat are o suprafaţă desfumabilă mai mică.


Acelaşi principiu este valabil şi pentru trapele verticale, suprafaţa desfumabilă nefiind egală cu suprafaţa totală ci cu o suprafață mai mică, rezultată dintr-un calcul ce ia în considerare lungimea, lăţimea trapei şi gradul de deschidere. Cu cât este mai mare gradul de deschidere, cu atât este mai mare şi suprafaţa desfumabilă a acestor trape verticale, maximul fiind dat de motoarele cu braţ la 90 de grade.


2. Suprafaţa aportului de aer prin tiraj natural organizat trebuie să fie de minim 60% din suprafaţa desfumabilă!


Aportul de aer pentru desfumarea prin tiraj natural organizat este efectuată preponderent prin automatizarea uşilor şi a ferestrelor montate în treimea inferioară a unei camere. Totuşi, asemenea trapelor de fum, suprafaţa reală pentru aportul de aer a unei ferestre este mai mică decât suprafaţa totală. O soluţie eficientă este uşa automată, fiind una dintre puţinele soluţii ce oferă o suprafaţă reală a aportului de aer egală cu suprafaţa totală a uşii.


3. Nu este respectată direcţia de deschidere a ferestrelor, trapelor şi uşilor!


Deschiderea uşii trebuie să fie realizată către exterior pentru o evacuare corect a persoanelor şi un aport de aer eficient. În cazul în care uşa este montată invers, aceasta prezintă un pericol pentru persoanele din clădire în cazul unei urgenţe. Din cauza panicii, persoanele pot lovi uşa şi o pot închide, blocând neintenţionat calea de evacuare şi sursa de aer proaspăt. O informaţie neştiută de mulţi beneficiari, este faptul că instalarea unui motor pentru automatizarea unei uşi permite înlăturarea costurilor pentru bara anti-panică, mânere sau broască. Singurul element opţional în instalarea uşii rămâne electromagnetul pentru închidere magnetică, care, în cazul unui incendiu este dezactivată şi permite deschiderea automată a uşii. Trapele au nevoie şi ele de o deschidere spre exterior pentru o evacuare eficientă, în cazul unei deschideri spre interior, scade suprafaţa desfumabilă iar curenţii de aer pot acţiona în sens invers, împiedicând dispersarea fumului.


4. Atât firma cât şi angajatul ce montează trapele trebuie să fie autorizate de IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă)


Un lucru nu foarte cunoscut este faptul că nu doar firma montatoare trebuie să fie autorizată, dar şi fiecare angajat ce a participat la montarea acestora are nevoie de autorizaţie de montator.

 

Articol complet în pagina Siatec - automatizări pentru desfumare

Informaţii complete despre Aluterm Group şi despre diviziile companiei puteţi găsi la adresele: 

Aluterm Group – http://www.aluterm.ro/

Siatec -  usi automate , usi medicale, automatizari porti, automatizari ferestre, ferestre transfer  - http://www.siatec.ro/

Makroplast - policarbonat, trape de fum, luminatoare, copertine -  http://www.makroplast.ro/

Parkomatic - sisteme de parcare, sisteme de ghidare PGS, sisteme de ticketing si control acces - http://www.parkomatic.ro/

Despre KADRA TECH SRL

Aluterm Group oferă din 1993 soluţii pentru industria construcţiilor validate în peste 2500 de proiecte care se remarcă printr-un plus de valoare prin includerea de automatizări pentru căi de acces, materiale din policarbonat și trape sau parcări inteligente.

BUCUREŞTI - Sos. Dudesti-Pantelimon 42, incinta RAMS Business Park; CLUJ - Str. Traian Vuia nr. 208 T/F: +40372 368 355
E-mail:marketing@aluterm.ro
www.aluterm.ro
www.makroplast.ro
www.siatec.ro
www.parkomatic.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aluterm-group/greseli-des-intalnite-in-desfumare