Statul - Marele Camatar (Cum esti obligat sa te imprumuti la fisc, cu dobanda de 36.5% pe an)

BUCURESTI - 11 februarie 2010

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Dupa ce au analizat si au procesat date din surse proprii si din mai multe surse publice, specialistii in taxe si impozite de la Contexpert - membru al Morison International - au relevat cateva rezultate surprinzatoare. Prima concluzie este ca “politica statului roman de calculare si colectare a dobanzilor la impozite si taxe, de la contribuabilii care intarzie cu plata, a alunecat pe nebagate de seama, de-a lungul anilor, pana intr-o zona de absurd absolut\', dupa cum declara Sorin Istrate, Managing Partner al Contexpert.

'Initial, intr-o economie in care inflatia era foarte evidenta si devaloriza banii cu fiecare zi care trecea, s-au stabilit masuri total justificate economic, de compensare financiara a statului pentru pierderile pe care le-ar fi inregistrat atunci cand un contribuabil si-ar fi platit impozitele mai tarziu decat termenul stabilit. Ulterior, an dupa an, guvern dupa guvern a modificat, actualizat, ajustat, etc. succesiv cota penalitatilor, aducand astazi nivelul acestei 'dobanzi' (la banii cu care statul crediteaza o vreme pe contribuabilul restant) la 36,5% echivalent pe an, in conditiile unei inflatii care, conform declaratiilor oficiale, se va situa tinde intre 2.5% si 4.7%. Deci nu mai este de mult vorba despre a compensa statul pentru eventuale pierderi financiare datorate inflatiei, ci de o foarte infloritoare afacere a statului, care 'imprumuta' bani firmelor cu o dobanda de 10 ori cat inflatia' a incheiat Sorin Istrate.
Comparand nivelul dobanzilor penalizatoare din celelalte state europene cu situatia din Romania, specialistii Contexpert releva faptul ca in Europa, Romania are de departe cel mai mare nivel al penalitatilor, in conditiile in care la capitolul inflatie se afla destul de aproape de nivelul celorlalti.
De pilda, in Germania nivelul acestor dobanzi este de 12% pe an, in conditiile in care inflatia este de 2,8%, iar in Franta, nivelul dobanzilor este de 14,8% in conditiile unei inflatii de 3,2%. Ceea ce este ingrijorator, este ca tarile din fostul bloc socialist au un procent de penalitati aproximativ egal sau chiar mai mic decat multe din statele occidentale., in principal, coreland nivelul penalitatilor cu valoarea ratei dobanzilor de referinta ale bancilor nationale. Aceasta corelare denota dorinta respectivelor state de a echivala evolutia economica curenta cu penalitatile impuse firmelor.
Vor exista voci care vor sustine sus si tare ca o reducere a procentului dobanzilor penalizatoare va reduce automat gradul de colectare a taxelor si impozitelor. Raspunsul specialistilor este insa ca “gradul de colectare este insa in acest moment deja foarte redus, in comparatie cu anul precedent, multe companii protejandu-se de abuzul statului intr-o perioada de criza prin intrarea in reorganizare judiciara. Desigur ca aceste falimente afecteaza in special companiile antreprenoriale si mai putin marile societati multinationale din tara noastra”, a mai spus in incheiere Sorin Istrate.

Despre AMI Communications

Contexpert - membru al Morison International - asigura din 1996 servicii de consultanta fiscala, contabilitate si salarizare pentru companii medii si mari, locale si multinationale, din toate domeniile de activitate. Experienta de 11 ani in Romania si echipa unica de specialisti pozitioneaza Contexpert in topul primelor zece companii din acest domeniu. Companiile din portofoliul Contexpert depasesc o cifra de afaceri de 600 milioane euro si o valoare totala a investitiilor de 750 milioane euro. Activand din 2007 in cadrul retelei Morison International - asociatie globala a expertilor in contabiltate, audit si taxe - Contexpert isi sprijina clientii cu dimensiunea internationala a afacerilor lor pe sase continente unde reteaua Morison este activa.
Mihai Radu - AMI Communications Romania
Telefon: 0746 074 045 sau 031 82 60 114
E-mail: mihai.radu@amicom.ro

office@amicom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ami-communications/statul-marele-camatar-cum-esti-obligat-sa-te-imprumuti-la-fisc-cu-dobanda-de-36-5-pe-an