Ghiduri naţionale de bune practici pentru siguranţa alimentelor în morărit şi panificaţie

BUCURESTI - 21 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

ANAMOB – Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România – în colaborare cu mai mulţi specialişti din industria de morărit şi panificaţie a elaborat, în premieră românească, primele ghiduri naţionale de bune practici din industria alimentară.

Ghidul naţional de bune practici pentru siguranţa alimentelor în industria de panificaţie a primit aviz favorabil din partea ANSVSA (nr. 984 / 17.05.2005), este deja editat şi a fost transmis la Bruxelles, drept referinţă sectorială românească pentru elaborarea ghidurilor de bune practici comunitare pentru industria de panificaţie europeană, conform reglementării UE nr. 852/2003.

Ghidul naţional de bune practici pentru siguranţa alimentelor în industria de morărit a primit, de asemenea, avizul favorabil al ANSVSA (nr. 2117 / 08.09.2005) şi este în curs de editare.

În cursul anului 2005 ANAMOB şi-a propus să finalizeze şi alte ghiduri de interes pentru industria alimentară românească, vizând sectoarele de patiserie, paste făinoase şi biscuiţi, dar şi din domeniile depozitării cerealelor şi producţiei agricole cerealiere.

Calitatea şi siguranţa produselor alimentare sunt un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calităţii vieţii, iar problematica axată pe aceste deziderate se află în centrul atenţiei organismelor constituite pentru apărarea intereselor consumatorilor.

Ghidurile de bune practici pentru siguranţa alimentelor sunt instrumente utile, de mare importanţă pentru operatorii din industria alimentară care îi ajută să respecte regulile de igienă a alimentelor în toate etapele lanţului alimentar.

Deoarece măcinarea cerealelor şi producţia de pâine şi specialităţi de panificaţie sunt unele dintre cele mai importante domenii din cadrul industriei alimentare –produsele rezultate, destinate consumului uman, constituind baza piramidei nutriţionale – am considerat că aceste sectoare trebuie să beneficieze cât mai curând de asemenea ghiduri de bune practici care să vină în sprijinul producătorilor pentru ridicarea nivelului de siguranţă a alimentelor la nivelul de competitivitate al produselor europene.

Ghidurile sunt destinate societăţilor producătoare din domeniu care doresc să implementeze fie un sistem de siguranţă a alimentelor bazat pe Principiile generale de igienă a produselor alimentare şi pe metoda HACCP, fie un sistem de management pentru siguranţa alimentelor bazat pe principiile managementului calităţii (conform ISO 9001/2000) şi ale metodei HACCP adoptată de Codex Alimentarius. Alegerea sistemului de siguranţă a alimentelor se face în funcţie de mărimea societăţii şi de perspectivele comerciale pe care le previzionează.

Despre ANAMOB

Despre ANAMOB: Înfiinţată în 1994 ca urmare a iniţiativei a 59 de societăţi de morărit şi panificaţie integral private, ANAMOB a promovat constant principiile unei economii de piaţă moderne, bazată pe lipsa discriminărilor de orice fel şi pe şansele egale de care trebuie să beneficieze oricare întreprinzător, indiferent de cifra lui de afaceri.

A face parte dintr-o astfel de organizaţie nu garantează succesul în afaceri (cine oare ar putea garanta aşa ceva?), dar apartenenţa unei firme la ANAMOB îi sporeşte considerabil şansele de succes, începând de la accesul la informaţii specifice domeniului de activitate şi până la activităţi de instruire, perfecţionare şi calificare a personalului.

De aceea, ANAMOB numără în prezent peste 200 de societăţi membre, răspândite pe întreg teritoriul României. Pe lângă societăţile de morărit şi panificaţie – care reprezintă marea majoritate a membrilor asociaţiei – în ANAMOB sunt înscrise şi societăţi specializate în depozitarea cerealelor, producători agricoli, precum şi furnizori de echipamente specifice domeniului şi ingrediente de panificaţie.

Capacităţile de măcinare a membrilor ANAMOB însumează aproape 6.000 tone pe zi, cele de panificaţie depăşesc 1.000 tone pe zi, iar capacităţile de depozitare se ridică la aproape 2,5 milioane tone.
Pentru mai multe informaţii puteţi contacta ANAMOB la:
Tel: 021-242-2113, 021-243-4400
Fax: 021-242-1131
Viorel Marin,
preşedinte ANAMOB

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/anamob/ghiduri-nationale-de-bune-practici-pentru-siguranta-alimentelor-in-morarit-si-panificatie