Conferința Națională a ANBPR: „Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală”

BUCURESTI - 18 septembrie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Bucureşti, 18 septembrie 2019 – Potrivit tradiției de a organiza anual două evenimente profesionale de calibru, ANBPR, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Kájoni János” Miercurea-Ciuc, Harghita, anunță deschiderea înregistrărilor pentru Conferința Națională a ANBPR de toamnă, ce va avea loc în perioada 21-22 octombrie 2019, la Miercurea-Ciuc, județul Harghita.

Conferinta

Conferinta

Tema actualei ediții a Conferinței, "Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală", se circumscrie preocupărilor constante ale ANBPR și ale bibliotecilor membre de a proiecta, testa și oferi utilizatorilor servicii care să răspundă diversității așteptărilor acestora. Revoluţia digitală este o provocare continuă de adaptare a serviciilor de bibliotecă la realitatea dinamică pe care o trăim. De la biblioteca digitală şi adaptarea catalogului online la cele mai diverse sisteme, formate şi aparate, de la tehnologia RFID la comunicarea de informaţii de bibliotecă pe telefoanele mobile până la realitatea augmentată şi virtuală, la ateliere de robotică şi imprimare 3D şi constituirea de maker-space-uri, tehnologiile inovative au găsit în bibliotecile publice parteneri deschişi la aplicarea de idei noi.

La Conferința ANBPR de la Miercurea-Ciuc sunt așteptați circa 150 de participanți, delegați ai bibliotecilor membre din întreagă țară, reprezentanți ai autorităților publice, parteneri și colaboratori ai bibliotecilor din mediul privat și public, precum și alți exponenți ai domeniului cultural, preocupați de evoluția sistemului de biblioteci și a științelor comunicării și documentării.

Conferinţa Naţională a ANBPR cu tema „Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală” reprezintă principalul eveniment profesional al comunității biblioteconomice la nivel naţional şi este de așteptat ca această manifestare să se bucure de un interes deosebit din partea mediului cultural, a administraţiei locale, dar şi a zonei de business, în special pe componenta serviciilor bazate pe tehnologie.

La Conferința ANBPR de la Miercurea-Ciuc sunt invitați să participe, de asemenea, experți internaționali din Danemarca și Republica Moldova. Fiecare dintre invitații internaționali va avea intervenții în programul Conferinței, privind tendințele europene în dezvoltarea ecosistemelor de servicii de bibliotecă, dar și abordarea inovativă a ofertei de servicii din bibliotecile europene.

Conferința ANBPR de la Miercurea-Ciuc oferă premisele pentru aducerea la rampă a bibliotecilor publice ca agregatori de servicii pentru utilizatori. Rolul bibliotecilor în formarea utilizatorilor pe tot parcursul vieții, precum și în promovarea competențelor digitale și a noilor tehnologii este deja binecunoscută. Pornind de la principiul „coding to learn”, fără de care inovația nu ar fi posibilă, ne dorim să implicăm bibliotecile în noua reformă tehnologică, bazată pe antrenarea competențelor digitale, ca abilitate de viață. Fie că ne referim la robotică, 3D Printing, programare, realitate virtuală sau augmentată, bibliotecile sunt promotorii noii paradigme de învățare, care este menită să stimuleze adaptarea utilizatorilor la transformarea digitală”, a declarat Sorina Stanca, Președintele ANBPR.

ANBPR reprezintă principalul for profesional al bibliotecarilor la nivel național, ce își propune să răspundă nevoilor de reprezentare și dezvoltare profesională a membrilor săi. Prin creșterea puterii sale asociative, ANBPR aspiră să devină o verigă importantă în configurarea, testarea și validarea de servicii de bibliotecă moderne, adaptate publicului din România, din ce în ce mai matur și mai rafinat.

Despre ANBPR

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/anbpr/conferinta-nationala-a-anbpr-serviciile-moderne-de-biblioteca-si-transformarea-digitala