Leasingul aplicaţiilor de business poate genera o creştere de 80 milioane EUR a pieţei interne de soluţii software

BUCURESTI - 24 noiembrie 2004

Comunicat tip General in IT&C

Preşedintele ANIS, Florin Talpeş, a reprezentat Asociaţia la conferinţa Business Intelligence Roadshow organizată de IDC România, joi, 18 noiembrie. Prezentarea ANIS a abordat problematica leasingului soluţiilor de business în România.

Leasingul aplicaţiilor de business poate genera o creştere de 80 milioane EUR a pieţei interne de soluţii software

Companiile româneşti de software şi servicii nu beneficiază de mecanisme de finanţare externe pentru dezvoltarea de noi produse. Se ajunge astfel la situaţia în care investiţiile în producţie şi dezvoltare se fac din profit. Prin eşalonarea plăţilor din partea cumpărătorilor, companiile ajung în situaţia de a nu dispune nici de profitul generat şi implicit de a finanţa dezvoltarea celorlalte industrii.
Folosirea operaţiunilor de leasing pentru achiziţionarea de aplicaţii software poate oferi companiilor resursele interne pentru a se dezvolta şi a dezvolta noi produse.
In 2003, conform estimărilor Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România, contractele ce au ca obiect achiziţiile de echipamente de birou au reprezentat doar 1.4% din totalul pieţei de leasing. Pentru a determina o valoare aproximativă a potenţialului pieţei de leasing pentru software trebuie luate în calcul o serie de variabile precum: ponderea software şi servicii în totalul pieţei IT, ritmul de creştere a pieţei de software şi servicii precum şi ritmul de creştere al pieţei de leasing în ansamblu.
Conform ritmurilor actuale de creştere, până în 2010 ponderea software şi servicii în totalul pieţei IT poate ajunge până la 35%. Dacă leasingul ar fi luat în calcul, ne putem aştepta ca în 2010 raportul să fie de 43% în favoarea software şi servicii.
Ritmul de creştere actual al pieţei interne este în uşoară descreştere către 10%. Estimările ANIS arată că în condiţiile în care vor fi adoptate operaţunile de leasing pentru aplicaţii, ritmul de creştere poate ajunge până la 25%. Dacă luăm în considerare că 2005 va fi un an de adaptare şi reglementare, iar creşterea efectivă se va produce abia din 2006, până în 2011 se va înregistra o creştere suplimentară a pieţei interne de până la 80 de milioane de Euro.
In punerea în practică a legii rămân însă o serie de aspecte care trebuie clarificate. Aceste puncte de interes au fost definite în cadrul grupului de lucru iniţiat de ANIS împreună cu Asociaţia de Leasing Bancar: asigurarea şi preluarea riscurilor pentru aplicaţiile software, transparenţa relaţiilor contractuale, cazurile de încetare a contractului şi recuperarea investiţiilor de către societăţile de leasing. Aceste aspecte vor fi luate în discuţie în următoarele întâlniri ale grupurilor de lucru.
“In cadrul grupului de lucru am ajuns la concluzia că nu este necesară o definire a procedurilor de lucru prin intermediul unor norme de aplicare a legii, practica urmând să definească cele mai bune practici”, a spus Florin Talpeş în cadrul Business Intelligence Roadshow. “Suntem convinşi că introducerea lesingului ca mecanism de finanţare pentru aplicaţiile de business va duce atât la creşterea cererii de soluţii cât şi la creşterea pieţei de leasing”, a mai spus Talpeş.

Despre ANIS

Modificările la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing au fost avizate de comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului şi au fost înaintate spre promulgare către Preşedinţia României în data de 4 noiembrie a.c.
Modificarea OG nr. 51/1997 în sensul acceptării la operaţiuni a aplicaţiilor software a fost iniţiată în iunie 2003 de ANIS în colaborare cu celelalte asociaţii din Coaliţia Tech 21.
Valerica Dragomir, Project Manager, Tel. 0740.140.505
v.dragomir@anis.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/anis/leasingul-aplicatiilor-de-business-poate-genera-o-crestere-de-80-milioane-eur-a-pietei-interne-de-solutii-software