Laboratorul Horologivm restaureaza si in 2015 ceasurile din colectiile Muzeului Ceasului din Ploiesti

BUCURESTI - 9 decembrie 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Tehnologie, Retail

Live site

Horologivm, cel mai mare si mai modern laborator orologer independent din Romania, continua colaborarea cu Muzeul Ceasului din Ploiesti intr-un efort comun de-a readuce la viata cat mai multe dintre orologiile din colectiile unicat, prin valoarea lor istorica.
Expertiza tehnica, precum si investitii extrem de consistente in tehnologizare, toate acestea au stat drept marturie pentru ceea ce reprezentam, ducand la desemnarea noastra drept Restauratorul Oficial al Muzeului Ceasului din Ploiesti, in 2007. De atunci si pana in prezent Horologivm sprijina activitatile Muzeului Ceasului atat prin complexe lucrari de restaurare cat si ca sponsor pentru initiativele culturale intreprinse in cadrul institutiei.

Laboratorul Horologivm restaureaza si in 2015 ceasurile din colectiile Muzeului Ceasului din Ploiesti
 Colaborarea de atatia ani cu Muzeul Ceasului din Ploiesti este una dintre realizarile de care sunt cel mai mandru. Este visul oricarui ceasonicar sa poata contribui la restaurarea si conservarea unei parti de istorie.  

Maestru Ceasornicar Ing. Mihai Ceciu

   Muzeul Ceasului din Ploiesti este singurul muzeu cu acest specific din Romania si a fost fondat  in 1963, din initiativa profesorului Nicolae Simache, ca sectie a Muzeului de Istorie din Ploiesti. De-a lungul anilor, prin achizitii si donatii, colectia sectiei a crescut atat de mult incat a avut nevoie de un loc nou, mai mare. Astfel, i s-a pus la dispozitie Casa Luca Elefterescu care a fost amenajata in acest scop in anul 1971 iar muzeul, asa cum il cunoastem astazi, s-a deschis publicului in ianuarie 1972.

     Din cauza spatiului de expunere redus si a starii de conservare inadecvate a unor ceasuri, in muzeu, din peste 4.000 de piese, se aflau expuse aproximativ 500 de ceasornice deosebite, printre ele fiind atat ceasuri de perete, de semineu, de buzunar cat si cadrane solare sau ceasuri mai exotice cum este ceasul cu apa realizat de Charles Rayner, în anul 1654 la Londra.

    Cele mai vechi ceasuri din colectie sunt cele de tip astronomic, datând din 1544 si 1562, creatii ale orologierilor Jaculus Heustadia (Olanda) si Joachim Metzker (Augsburg).    

    Remarcabila în cadrul Muzeului Ceasului este si existenta unui numar semnificativ de ceasuri care au apartinut unor personalitati culturale si politice românesti si straine. Mentionam dintre acestea ceasurile care au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, regilor Carol I si Mihai I, tarului Alexandru al II-lea si Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.

     De-a lungul ultimilor ani cateva piese deosebite au fost restaurate de catre laboratorul de orologerie Horologivm din Bucuresti. De la ceasuri de buzunar de aur si pana la ceasuri de semineu deosebite, specialistii Horologivm isi pun intreaga pasiune si pricepere in slujba restaurarii unor parti de istorie.

     In prezent sunt in curs de finalizare restaurarile a trei ceasuri deosebite : ceas de semineu Miroy Freres, Paris, sec.XIX; ceas de semineu din Franta sec XIX si ceas de semineu tip catedrala Pons din 1823.

   Procesul de restaurare a unui asemena ceas este extrem de delicat si complicat, implicand atat cunostinte  de tehnici de restaurare cat si de tehnici moderne de lucru cu aparatura de ultima generatie, toate regasindu-se in laboratorul Horologivm.

  Foarte multe ceasuri sunt nefunctionale, cu ornamente sau chiar piese lipsa, parti esentiale deterioate de timp sau interventii anterioare defectuoase, iar scopul nostru este sa le aducem intr-o stare perfecta atat de functionare cat si aspect exterior.

   Pe parcursul procesului de restaurare intalnim diverse lucruri inedite, cum ar fi inscriptiile facute de alti ceasornicari cu data de reparatie. Astfel, de exemplu la ceasul care se afla momentan in restaurare, un ceas de semineu tip catedrala Pons, din Paris, secolul XIX am gasit un numar de 7 inscriptii scrijelite pe interiorul cadranului de alama, iar cea mai timpurie dateaza din 1833, a unui ceasornicar cu initialele HK.

   Atunci cand privesti un astfel de ceas simti mainile oamenilor care l-au atins si privirile care l-au urmarit mergand aproape 2 secole! Simti mainile pricepute care l-au readus in stare de functionare de cate ori a avut probleme fie ca a fost acum 2 secole sau in secolul trecut, iar specialistii orologeri ai laboratorului Horologivm sunt mandri ca pot continua aceasta traditie si pot  restaura astfel de minuni orologere pentru a putea sa „ticaie” vesel inca multe zeci de ani de acum incolo!

 

Despre Antic Horologivm srl

Laboratorul Horologivm - primul si cel mai modern laborator de orologerie din tara, a devenit in 10 ani de activitate punctul de reper in materie de servicii pentru ceasuri de lux in Romania, oferind servicii complete care includ atat revizii, reparatii ale mecanismelor cat si refacerea profesionala a exteriorului ceasurilor, toate la standardele de calitate elvetiene.

Horologivm reuneste in prezent 5 divizii care acopera toata plaja de servicii si produse orologere:

Laboratorul Horologivm – singurul loc in care se efectueaza reparatii si restaurari pentru ceasuri de lux la nivel elvetian, de catre o echipa de specialisti formata in acest spirit. Scopul este de a oferi servicii de orologerie de cea mai buna calitate pentru cele mai bune ceasuri, cu specializare in reparatii dificile si mecanisme complicate.
Divizia Preowned – primul concept de magazin „preowned” din Romania - un magazin experimental in care ne dorim sa fim punctul de confluenta al colectionarilor si iubitorilor de ceasuri, in dorinta de a-i aduce pe acestia mai aproape de visul lor de a detine un ceas valoros fara un efort financiar considerabil.
Divizia Swiss Watches – cu ceasuri elvetiene pentru care raportul pret/calitate este unul extrem de corect.
Divizia Diamandis - primul si singurul laborator independent din Romania pentru expertizarea diamantelor si pietrelor colorate.
Divizia SuperParts – un segment dedicat celor initiati in arta ceasornicariei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/antic-horologivm-srl/laboratorul-horologivm-restaureaza-si-in-2015-ceasurile-din-colectiile-muzeului-ceasului-din-ploiesti