ANTREC ROMÂNIA pune în valoare dulcele stil tradiţional moţesc la ALBAC în inima Munţilor Apuseni

Alba Iulia - 10 septembrie 2010

Comunicat tip General in Turism

A 6-a Ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac, 4 - 5 Septembrie 2010

ANTREC ROMÂNIA pune în valoare dulcele stil tradiţional moţesc la ALBAC în inima Munţilor Apuseni

Târgul Naţional de Turism Rural ( TNTR ) de la Albac, a fost gândit de la bun început, ca un eveniment de anvergură naţională, care să promoveze specificul local al zonelor rurale, încă străin multor iubitori ai muntelui. În plus, fiind găzduit de staţiunea turistică de interes local Albac, o locaţie ce oferă multe facilităţi necesare organizării în bune condiţii a unei astfel de manifestări, acest târg şi-a propus să atragă sprijinul autorităţilor şi agenţiilor de profil, reuşind în decursul celor 6 ediţii să acopere o nişă insuficient exploatată a manifestărilor expoziţionale româneşti şi oferind publicului o evadare veritabilă din cotidianul mult prea acaparator.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba, respectiv Asociaţia „Ţara Vinului”, având ca scop promovarea turismului rural şi a culturii tradiţionale din România.
Cea de a VI-a ediţie a Târgului s-a bucurat de un mare interes din partea publicului numeros, care a descoperit ospitalitatea, tradiţiile moţeşti si peisajele unice. Standul ANTREC România a prezentat diverse obiecte de artă populară din ţară şi judeţul Alba. Publicul a avut ocazia să admire străicuţe, ştergare şi feţe de masă vechi ţesute în casă, obiecte de artizanat: cănuţe, obiecte de podoabă, precum şi să guste dulceţuri (de pepene, frăguţe, caise), siropuri (de vişine, porumbele, soc sau pin), pregătite şi oferite de proprietarii de structuri din Filiala ANTREC Alba, participanţi şi la ediţiile precedente - pensiunile „Casa cu Dor” şi „Izvorul Muntelui” din Ampoiţa.
Standul „Euroregiunea Sud-est ANTREC” a promovat brand-ul „Vinul turistului” sub sigla „ANTREC” şi a organizat degustări de vinuri din podgoriile: Odobeşti, Jariştea, Panciu şi Urecheşti.
Standul revistei „Vacanţe la Ţară” a afişat banner-ul cu logo-ul margareta de aur şi a permis vizitatorilor să cunoască specificul acestei reviste şi chiar să-şi poată face abonamente la un preţ promoţional.
Deschis iubitorilor de munte şi artă populară tradiţională încă de la primele ore ale dimineţii, târgul a reunit în acest an meşteri populari, din centre renumite: Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Mureş, Vâlcea, Braşov şi Alba şi reprezentanţi de agenţii de turism şi pensiuni agroturistice din comunele: Avram Iancu, Albac, Almaşu Mare, Vadu Moţilor, Săsciori, Roşia Montană, Sălciua, Sohodol, PIanu, Mărişel(Juc Cluj), Municipiul Aiud, care şi-au prezentat oferta turistică pentru anul în curs.
Timp de două zile, printre activităţile pregătite de organizatori s-au numărat degustări de specialităţi culinare moţeşti, plimbări cu trăsura, concursul de pescuit, concursul gastronomic cu preparate vânătoreşti. Cei prezenţi au putut experimenta un traseu de cicloturism, au participat la vizite în rezervaţiile naturale şi la pensiuni agroturistice din zonă. Nu au lipsit spectacolele de muzică populară şi dansuri, tradiţionalul foc de tabără sau artificiile. A fost inaugurată Baza Salvamont din Arieşeni.
Partea tehnică a evenimentului a cuprins seminarii ce au avut ca teme managementul turistic, experienţa „ecomuzeelor” din Lombardia Italia şi lansarea monografiei Albac – „Inima Ţării Moţilor”.
În cadrul acestei prestigioase manifestări, care își propune conservarea și promovarea valorilor populare tradiţionale, au fost decernate premiile de excelenţă „Margareta de Aur” pentru 2009, acordate de reprezentaţii Consiliului director ANTREC ROMÂNIA, certificând recunoaşterea oficială a calităţii serviciilor oferite de pensiunile reţelei ANTREC la nivel naţional.

1.La secţiunea „gastronomie” marele premiu pensiunea „Cetate” din Balvanyos, judeţul Covasna.
www.antrec.ro
2.La secţiunea „agrement” marele premiu Complexul turistic „Cheile Grădiştei” din Moeciu de Sus, judeţul Braşov.
www.cheilegradistei.ro
3.La secţiunea „tradiţie locală” marele premiu pensiunea „Valea Izvorului” din Remeţi, judeţul Bihor
www.valeaizvorului.ro
4.La secţiunea „cea mai frumoasă grădină” marele premiu pensiunea „Călina” din Păun, judeţul Iaşi.
www.antrec.ro
5.La secţiunea „promovarea produselor ecologice” marele premiu pensiunea „Georgeta” din Rucăr, judeţul Argeş.
www.antrec.ro
6.La secţiunea „amenajări interioare” marele premiu pensiunea „TBN” din Lepşa, judeţul Vrancea.
www.antrec.ro
7.La secţiunea „refacere şi răsfăţ” marele premiu pensiunea „Carol” din Oglinzi, judeţul Neamţ.
www.pensiunea-carol.ro
8.Premiul de excelenţă din partea revistei „Vacanţe la ţară” pensiunea „Casa Berbecaru” din Vadul Izei, judeţul Maramureş.
www.antrec.ro
9.Premiul de excelenţă 2009 din partea A.N.T.R.E.C. România pensiunea „Conacul Secuiesc” din Colţeşti, judeţul Alba.
www.conaculsecuiesc.ro
Parteneriatul dintre A.N.T.R.E.C. şi autorităţile publice locale şi naţionale va fi ridicat la cel mai înalt nivel în anul 2011 prin organizarea în perioada 13-17 aprilie la Alba Iulia, a primului Congres internaţional de turism rural din România, cu tema „Identitate şi calitate în turismul rural”.

Despre ANTREC filiala ALBA

Primele clasificări de pensiuni s-au făcut în anul 1997, 11 la Rimetea şi 11 la Albac. Până în prezent au fost clasificate circa 140 de pensiuni turistice şi agroturistice, dar nu toate certificatele au fost reînnoite. In perioada 2005-2006 au fost clasificate 4 pensiuni de 5 margarete, « La Mesteceni» din Răhău, « Floarea soarelui » din Ighiu, « Steaua Arieşului » din Albac şi « Casa cu Dor» din Ampoiţa. Un număr de circa 20 de pensiuni pregătesc actele necesare clasificării, din care circa 10 îndeplinesc criteriile de clasificare la 3 margarete.
Alba Iulia, Str. Rozelor, Nr. 3
alba@antrec.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/antrec-filiala-alba/antrec-romania-pune-in-valoare-dulcele-stil-traditional-motesc-la-albac-in-inima-muntilor-apuseni