Poarta Turismului Rural din Munţii Apuseni a fost inaugurată sâmbătă 9 iulie la Ampoiţa în judeţul Alba.

BUCURESTI - 11 iulie 2005

Comunicat tip General in Turism

Un sobor de preoţi a binecuvântat acesta lucrare a meşterilor lemnari din Ţara Moţilor cu următoarele cuvinte : „Binecuvântează Doamne pe cei care trec această poartă şi Eliberează-i de duhurile rele…”.
Au coborât pe văi sau au urcat din lunci primari şi preoţi, ţărani şi orăşeni iubitori ai tradiţiilor şi culturii noastre populare. Miracolul naşterii cununii de spice ne-a făcut să simţim minunatele cuvinte ale poetului-filozof Lucian BLAGA „Veşnicia s-a născut la sat…”Cuvintele sunt deseori prea puţine pentru a descrie acest tezaur nesecat din viaţa satului.
Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural, A.N.T.R.E.C. a fost şi de acestă dată liantul manifestărilor prilejuite de cea de-a doua ediţie a Festivalului Secerişului din Ampoiţa.

Poarta Turismului Rural din Munţii Apuseni a fost inaugurată sâmbătă 9 iulie la Ampoiţa în judeţul Alba.

Să tot mănânci şi nu te saturi de plăcinte, sarmale şi cozonaci ca la Ampoiţa, la pensiunea soţilor Valeria şi Florian IVAŞCU la „Izvorul Muntelui”, locul unde s-au adunat secerătorii şi invitaţii lor să sărbătorească.

Cum să nu joci ori să cânţi alături de aceşti oameni care se bucură că încă poartă straiele străbunilor. Stai la masă şi picioarele ţi se mişcă, priveşti şi te miri că ai ajuns prins în horă. Închinăm şi sorbim un pahar de vin cu mărgele din apropierea Trascăului, Şard-Ighiu-Ţălna-Cricău-Craiva-Cetea şi am uitat cu totul de griji.

Cu greu plecăm de la Ampoiţa lăsând în urmă trăirile bucuriei şi emoţiile copiilor sătenilor la festivitatea de premiere a concursului „sperietorilor de paie”, sperietori care şi în acest an au alungat norii şi gândurile rele.

Satele noastre ne dau curajul nebun de a intra mai repede în comunitatea statelor europene.

Despre ANTREC


In cadrul Adunarii Generale A.N.T.R.E.C Romania – eveniment desfasurat in data 8 iulie 2005 s-a hotarat organizarea regionala asociatiei.
S- au bucurat alături de colegii lor din filiala judeţului Alba şi colegii prezenţi din filialele A.N.T.R.E.C. din România.
Tot în aceste zile A.N.T.R.E.C l-a avut invitat pe domnul Pascal Boulet Gercourt – Director General Gites de France.Aflat pentru prima data în ţara noastra, domnia sa a apreciat calitatea serviciilor din pensiunile agroturistice din Romania şi autenticitatea tradiţiilor şi obiceiurilor romînesti.
În opinia sa, acesta un punct forte al turismului rural romanesc pe care ar trebui sa-l exploatam in continuare.
Acest festival a fost constituit un prilej minunat de a înmâna cununa de spice colegilor de la Gîtes de France, care în acest an sărbătoresc 50 de ani de activitate şi care folosesc spicul de grâu ca simbol al clasificării pensiunilor în ţara care a născut turismul rural.


Daniela Ditoiu
222.80.01
daniela.ditoiu@antrec.ro