Clopotele Grassmayr sunt pentru prima data expuse publicului larg din Romania la Targul de Obiecte Bisericesti de la Romexpo

BUCURESTI - 2 mai 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La Târgul de Obiecte Bisericeşti (Romexpo, 3-5 Mai 2007) se expun publicului larg clopotele Grassmayr, singurele clopote din lume care “cânta” pe note muzicale.

Turnate pentru catedrale celebre precum Sf. Ştefan din Viena (20 tone), aceste clopote continuă o tradiţie de cinci secole în rafinarea sunetelor.

Bucuresti, Romexpo, 3-5 Mai 2007

Reprezentantul firmei Grassmayr în România, ing. Corneliu Revencu, va organiza demonstraţii pentru publicul larg la standul de la Romexpo. Vor fi expuse 3 clopote mari acordate în gamă, un carilon format din 9 clopote care poate interpreta orice partituri muzicale, sisteme de actionare ale clopotelor şi orologii.

Pentru un clopot, frumuseţea estetică, timbrul, puterea, dar mai ales armonia sunetelor, depind în mod fundamental de profilul său. Clopotele Grassmayr sunt adevărate instrumente muzicale, prin structura lor complexa generând mai multe tonalităţi (la clopotele mari până la 50 tonalităţi diferite). Sunetul generat prin lovirea unui clopot Grassmayr se compune în principal din Fundamentală, Octava inferioară, Qvinta, Terţa şi Octava superioară, toate realizate cu o precizie de o şaisprezecime de semiton, cel mai fin sunet realizat vreodată.

“Binecuvântarea Domnului este totul”- au fost primele cuvinte din jurnalul de călătorie scris de strămoşul Bartlme Grassmayr. După ce îşi făcuse ucenicia mai mulţi ani, în diferite locuri, întors în anul 1599 în Tirol, toarnă primul clopot, ca o piatră de temelie pentru afacerea familiei. Cunoştiinţele despre turnarea clopotelor au fost cu grijă păstrate de-a lungul a cinci secole, îmbogăţite cu noi descoperiri şi transmise din tată în fiu ca o moştenire, de-a lungul a 14 generaţii până în prezent.

Printre catedralele celebre din lume care au clopote Grassmayr se numără : Sf Stefan Viena, Sf. Sava din Belgrad care detine nu mai putin de 49 clopote, Catedrala din Graz, Catedrala Sf. Ion din Lyon.

În România clopote Grassmayr pot fi auzite la : Biserica Sf. Mina Bucureşti, Catedralele noi din Arad, Bacau, Deva, Onesti, Oradea sau mănăstirile Dorna-Arini, Lainici, Caraiman.

Despre Apel Industries SRL

Despre noi
Firma Grassmayr este reprezentată în România de ing. Corneliu Revencu, director la Apel Industries srl, Arad. Pentru mai multe informaţii vă stăm cu plăcere la dispoziţie.

Tel. 0257.273.100
Mobil. 0744.817.012
Fax. 0257.286.772

corneliu.revencu@apelindustries.ro