POSDRU/155/1.2/S/141894
Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Dezvoltarea şi consolidarea culturii calităţii la nivelul sistemului de învăţământ superior române

Conferința de încheiere a proiectului QUALITAS

BUCURESTI - 10 decembrie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) anunță finalizarea implementării proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea culturii calităţii la nivelul sistemului de învăţământ superior românesc - QUALITAS”, în parteneriat cu Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education (CEENQA). Perioada de implementare a acestui proiect a vizat o durata cuprinsă în intervalul 15 septembrie 2014 -15 decembrie 2015.

Conferința de încheiere a proiectului va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2015, în Sala Griviţa a hotelului Euro Hotels Polizu, din str. Gheorghe Polizu, nr. 4, sector 1, București.

Obiectivul general al proiectului QUALITAS constă în asigurarea calității în sistemul de învățământ superior din România prin dezvoltarea unei culturi organizaționale centrate pe îmbunătățirea continuă a calității în cadrul instituțiilor de învățământ superior, formarea de competențe manageriale la nivel instituțional și de sistem, premise fundamentale pentru creșterea calității programelor de studii, dar și a relevanței acestora pentru integrarea pe piața muncii și pentru societatea bazată pe cunoaștere. 

Obiectivele operaționale ale proiectului au fost:

1. Evaluarea stării calității sistemului național de învățământ superior în vederea fundamentării și validării propunerilor de ajustare a politicilor și metodologiilor de evaluare și asigurare a calității.

2. Dezvoltarea și implementarea sistemului de asigurare internă a calității în universități, atât la nivel instituțional, cat și la nivelul programelor de studii, prin sprijinirea și formarea structurilor implicate în proiectarea și dezvoltarea programelor de studii, precum și a comisiilor interne de asigurare a calității.

3. Auto-evaluarea și evaluarea externă periodică a universităților și programelor de studii oferite de acestea, dar și formularea de propuneri de ajustare și îmbunătățire continuă a metodologiei și ghidurilor de evaluare. Pe durata perioadei de implementare a proiectului, au fost evaluate la nivel instituțional 20 de universități publice și particulare, s-a realizat o analiză de sistem educațional și un schimb de bune practici la nivel internațional.

4. Îmbunătățirea managementului universitar și creșterea capacității instituțiilor de învățământ superior de a furniza calificări relevante pentru piața muncii și pentru susținerea unei economii bazată pe cunoaștere, prin elaborarea de recomandări bazate pe experiențe naționale și europene similare și participarea grupului țintă la sesiuni de formare, workshop-uri, conferințe etc.         Proiectul a fost conceput pentru un public țintă alcătuit din: 125 experți în evaluare și acreditare din comisiile de asigurare a calității în învățământul superior, la nivel naţional; 140 membri ai comisiilor de asigurare a calității la nivel de universitate/facultate; 75 membri ai comisiilor/structurilor de conducere din universități și facultăți; 10 persoane implicate în elaborarea politicilor în învățământul superior; 20 persoane implicate în dezvoltarea și managementul calificărilor la nivel de universitate/facultate; 30 de studenți și 10 persoane implicate în dezvoltarea programelor de studii universitare.

 5. Dezvoltarea continuă a unei baze relevante de indicatori relevanți de măsurare a calității învățământului superior, diferențiați pe tipuri de universități, dar și pe domenii, în vederea diversificării instituționale a învățământului superior.

6. Internaționalizarea preocupărilor privind asigurarea calității, schimbul de bune practici și cooperarea cu agenții similare din cadrul Spațiul European al Învățământului Superior în vederea asigurării convergenței politicilor naționale cu cele europene relevante. În cadrul proiectului s-a realizat un Barometru al Calității Sistemului de Învățământ Superior-2015 care poate fi considerat un ghid și un instrument de constatare, analiză și corelare a fenomenelor complexe existente în mediul academic românesc.

7. Furnizarea unui cadru de comunicare și cooperare între organizații relevante la nivelul sistemului de învățământ superior în vederea creșterii capacității de acțiune strategică consecventă la nivel sistemic. În proiect s-a realizat un Policy Paper-2015 cu scopul de a oferi factorilor de decizie, recomandări, politici concrete privind asigurarea și îmbunătățirea calității Sistemului Național de Învățământ Superior, în vederea sporirii competitivității pe plan național și internațional a mediului universitar.

Pentru mai multe informații privind referitoare la conceptul proiectului și a obiectivelor sale specifice ne puteți contacta la tel: 0212067600

Despre ARACIS

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este o instituţie publică, înfiinţată prin lege, abilitată să desfăşoare activităţi în asigurarea externă a calităţii în învăţământul superior din România. ARACIS deţine o vastă experienţă în domeniul
evaluării institutionale şi al programelor de studii universitare, este membră cu drepturi depline a ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) şi întregistrată în EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aracis1/conferinta-de-incheiere-a-proiectului-qualitas