Culoare şi veselie în NOAPTEA ALBA a Bucurestiului

BUCURESTI - 20 septembrie 2008

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

O serie de evenimente culturale, concerte şi spectacole cu acces gratuit pentru public, se vor desfăşura în mai multe locaţii în aer liber

La acest sfârşit de săptămână Capitala va fi în sărbătoare. Aniversăm 549 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului.

Timp de două zile şi o noapte, oraşul, prin participarea la eveniment a tuturor instituţiilor de cultură subordonate Primăriei Generale, va cânta şi va dansa de Zilele Bucureştiului.

O serie de evenimente culturale, concerte şi spectacole cu acces gratuit pentru public, se vor desfăşura în mai multe locaţii în aer liber: Centrul Istoric, Bulevardul Unirii (Aleea cu Fântâni), Parcul Unirii, Parcul Izvor, Parcul Cişmigiu, Piaţa Universităţii, Bulevardul Kisseleff, Arcul de Triumf.

În cadrul acestui eveniment Noaptea Albă, organizată de Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale, va începe sâmbătă, 20 septembrie la orele 19.00 şi se va încheia duminică dimineţa la orele 03.00.

În Parcul Izvor, va fi amplasată o scenă pe care începând cu ora 21,30 Bryan Adams va susţine un concert extraordinar, prefaţat de trupa Mandinga şi de Horia Brenciu împreună cu orchestra sa. În acelaşi spaţiu se va desfăşura mai târziu un spectacol multimedia, Water & Fire. După miezul nopţii un fabulos foc de artificii de o jumătate de oră va brăzda cerul.

Cea de-a doua ediţie a Nopţii Albe reia un concept care s-a bucurat de mare succes anul trecut: Proiecţiile Urbanart - opere de artă şi lasere au învăluit clădirea Palatului Parlamentului (o iniţiativă a Artmix). Acestea vor fi prezente de astă dată şi pe faţadele clădirilor din Piaţa Universtăţii (Arhitectură – Universitate – TNB – Spitalul Colţea) şi pe Arcul de Triumf, care va fi redeschis pentru vizitatori pe durata nopţii.

În Piaţa George Enescu va continua VIENNA MUSIC FILM FESTIVAL cu dans, muzică şi atmosferă vieneză. Special pentru Noaptea Albă, pe lângă concertul STRAUSS FESTIVAL ORCHESTER WIEN, care va începe de la 19,30, programul este prelungit până spre orele dimineţii. Se vor difuza filme cu înregistrări ale unor opere celebre: Traviata şi Nunta lui Figaro, în interpretarea magistrală a Filarmonicii din Viena, condusă de dirijori renumiţi.

În Centrul Istoric, în faţa Băncii Naţionale a României va avea loc, începând cu ora 19.00, un concert de gală al Filarmonicii „Muntenia”, din Târgovişte, dirijor Marius Hristescu. Printre solişti se numără şi Costel Busuioc.

Pe Bulevardul Kisseleff va avea loc Skate Night Bucureşti 2008, un eveniment dedicat tinerilor şi sportului, organizat împreună cu Ambasada Germaniei, cu încheiere spre miezul nopţii.

Experienţa Nopţilor Albe Europene a arătat că aceste festivităţi, în care toate spectacolele sunt gratuite, au un puternic caracter popular şi că se bucură de un real succes la public. De aceea şi anul acesta galerii de artă, teatre şi muzee bucureştene vor fi deschise, accesul fiind gratuit, pe toată durata acestei Nopţi Albe.

Vă aşteptăm aşadar la Noaptea Albă, să ne împrietenim cu Bucureştiului!


Despre Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucuresti - ArCuB

Centrul de Proiecte Culturale ArCuB (Arta şi Cultura Bucureştiului) este o instituţie publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Înfiinţată în anul 1996, instituţia organizează proiecte şi programe cu caracter cultural şi educativ, prin care îşi propune promovarea şi stimularea vieţii culturale bucureştene în diverse domenii: teatru, muzică, arte vizuale, dans, expoziţii, producţie editorială.

ArCuB produce evenimente proprii, fiind în acelaşi timp deschis propunerilor de colaborare cu alte instituţii de cultură, cu organizaţii guvernamentale şi non guvernamentale, cu uniuni de creaţie şi artişti independenţi din ţară sau străinătate, implicarea sa fiind de natură financiară şi/ sau logistică.

Dintre evenimentele de marcă, devenite deja tradiţionale, organizate până acum în 2008 (în totalitate de către ArCuB sau în colaborare cu alte instituţii de cultură) menţionăm:

oConcertul de Paşti – Easter Proms of Delight la Ateneul Român
oFestivalul muzical Jazzy Spring
oFestivalul Internaţional de Teatru SHAKESPEARE
oPrima ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de stradă B-FIT in the Street!
oCişmigiul Copiilor (organizat de Ziua Internaţională a Copilului),
oStagiunea Muzicală Estivală
Urmează în decursul acestui an şi alte manifestări precum:
oNoaptea Albă a Bucureştiului
oFestivalul de Muzică Clasică
oVIA CULTURA (a doua ediţie a acestui schimb cultural româno-italian)
oSărbătorirea Zilei Naţionale a României
oCred în Moş Crăciun (10 zile de manifestări dedicate tradiţionalelor sărbători de iarnă)
oRevelionul din Piaţa Universităţii.

Acestora li se adaugă un număr mare de proiecte teatrale, spectacole, concerte realizate în colaborare cu diferite asociaţii, fundaţii culturale şi cu instituţii importante ale sistemul teatral (Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul de Operetă, Teatrul Metropolis) şi cu Teatrul ACT sau Teatrul LUNI de la Greenhours.

Mădălina Negrea
PR ArCuB
0728 100 209

madalina.negrea@arcub.ro