PARODONTOZA - O BOALA CARE SE TRATEAZA!

BUCURESTI - 27 septembrie 2011

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare

Fisiere atasate:

Doc1.pdf

Se numeste parodontitis o imbolnavire prin inflamare a parodontiului dentar (tesuturilor inconjuratoare dintelui, atat gingie cat si os), ducand la deteriorarea aparatului de sustinere dento-alveolar, aparitia mobilitatii si in final, pierderea dintilor.

Asclepimed Facial Aesthetics-Art Clinic

Asclepimed Facial Aesthetics-Art Clinic

 Changing lives! 

Motto

Parodontoza nu este o imbolnavire a dintilor! Cel mai adesea, acestia sunt sanatosi. Statisticile arata ca imbolnavirea aparatului de sustinere a dintilor cauzeaza mai multe pierderi ale acestora decat cariile.

Cum apare parodontoza?

Cauzele aparitiei acestei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Sunt incriminati diversi factori precum cei genetici, endocrini, psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar si de viata nesanatos (drept pentru care a fost supranumita si "boala civilizatiei"), cel mai important factor ramanand totusi acumularile de detritusuri la baza dintelui, denumite placa si tartru, elemente care, pe langa iritatia mecanica cronica pe care o exercita, constituie medii optime de cultura bacteriana. Substantele nocive rezultate in urma metabolismului bacterian provoaca inflamatia, care este practic primul stadiu al parodontozei.  

Cum se recunoaste gingivita sau paradontoza?

O gingie sanatoasa are o culoare roz, bine atasata de dinti iar papila (zona de gingie dintre dinti) este integra si nu sangereaza la periere (imaginea 1). O gingie bolnava este inrosita si umflata sau palida si retrasa, sangereaza usor si la baza dintelui se pot observa adeseori depunerile de tartru  (imaginea 2). Aceasta este etapa preliminara catre parodontoza si poarta numele de gingivita.

In timp, incep sa se deterioreze tesuturile de sustinere ale dintilor. Apar pungile gingivale. Astfel, detritusurile pot sa se infiltreze sub marginea gingivala neputand fi oprite si inaccesibile periajului dentar. Schimbarile pricinuite de varietatea bacteriilor care se dezvolta in pungile gingivale duc la accentuarea inflamatiei si aparitia secretiilor purulente. Printr-un atac dur asupra parodontiului, dintii isi pierd stabilitatea, devin mobili si hipersensibili, datorita de fapt pierderii osului care sustine dintele (imaginea 4).

Profilaxia Parodontozei

Pentru a mentine parodontiul sanatos trebuie, in primul rand, mentinuta igiena riguroasa. Pasta de dinti si periuta constituie instrumentele de baza pentru curatarea partilor laterale si ocluzale ale dintilor precum si a limbii si gingiilor. Pentru zonele greu accesibile, pot fi folosite instrumente ajutatoare precum firul dentar si mai ales dusul bucal cu jet pulsatoriu care, pe langa efectul de irigare al pungilor parodontale, complementar periajului, are si un efect de tonifiere si stimulare a circulatiei periferice prin masajul fulgurant pe care jetul il exercita. Apele de gura si pastele de dinti profesionale reduc activitatea placii bacteriene, prin echilibrarea pH-ului si efectul antibacterian.

Ce poate face medicul stomatolog impotriva parodontozei?

Numai printr-o analiza minutioasa a tuturor factorilor care au generat imbolnavirea si a unui tratament individualizat poate fi oprita inflamatia existenta care duce in final la distrugerea aparatului de sustinere al dintelui. Pentru aceasta trebuie neaparat indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog decide un program de tratament, cuprinzand mai multe etape. Pentru un efect de lunga durata al tratamentului, aportul pacientului este esential, precum si grija sustinuta pentru indepartarea factorilor care au dus la manifestarea bolii.

  Recomandarea nostra este sa va gasiti un specialist care sa va inspire incredere, sa aiba o solutie de tratament indiferent de situatia in care va aflati si sa incepeti cat mai curand tratamentul acestei boli. Nu uitati de asemenea ca intotdeauna e mai usor sa previi decat sa tratezi!

PREZENTARE CAZ

Pacienta s-a prezentat in clinica nostra cu o forma agresiva de parodontita marginala cronica profunda de etiologie complexa, acutizata in urma unui tratament hormonal. In urma igienizarii minutioase s-a instituit tratamentul antiinflamator de conceptie proprie timp de doua saptamani pentru reducerea la minim a simptomatologiei acute. S-a intervenit apoi chirurgical in doua etape, intai asupra arcadei superioare, iar la o saptamana, a celei inferioare, prin operatii cu lambou, elongatii tisulare si grefe de os si implante dentare acolo unde a fost nevoie. Firele au fost scoase la o saptamana, dupa care s-a continuat inca doua saptamani tratamentul antiinflamator pentru stimularea cicatrizarii si cresterii troficitatii parodontale.

Testimonialul pacientului

"Sunt sefa de sala intr-un restaurant de lux. In urma cu 2 ani am urmat un tratament hormonal pentru a ramane insarcinata. In timpul tratamentului am observat ca gingiile mi se umfla din ce in ce mai tare si imi sanagereaza. Gura incepuse sa imi miroasa groaznic, ma desfigurasem si imi era rusine sa mai ies in lume. Am aflat de Clinica Asclepimed de la o prietena si m-am programat imediat. Diagnosticul - parodontoza. Am fost operata in doua etape. Dupa mai putin de o luna rezultatul era incredibil. Nu-mi venea sa cred! Colegii ma intrebau daca am facut operatie estetica. Le-am raspuns ca DA! Sunt fericita."

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asclepimed-facial-aesthetics-art-clinic/parodontoza-o-boala-care-se-trateaza