Asociatia ADOR Copiii: Campania "Ia-ma acasa de Craciun" este daunatoare si iresponsabila

BUCURESTI - 22 noiembrie 2013

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, ONG, Social

Live site

Asociatia ADOR Copiii - Comunitatea familiilor adoptive iși exprimă public indignarea si dezaprobarea față de mesajul campaniei inițiate cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului de postul public de televiziune TVR și susținută de DGASPC, intitulată ‘Ia-mă acasă de Crăciun’. Prin aceasta se promovează și se încurajează luarea acasă pe perioada sărbătorilor de iarnă a copiilor din sistemul de protecție specială și instituționalizați în centrele de plasament.

Asociatia ADOR Copiii: Campania

Considerăm iresponsabilă Campania ‘Ia-mă acasă de Crăciun’ inițiată de postul public de televiziune TVR, prin faptul că un astfel de exercițiu este extrem de dăunător pentru echilibrul psihologic și emoțional al copilului părăsit și aflat într-o instituție de protecție specială. Petrecerea sărbătorilor de iarnă într-o familie și revenirea bruscă și poate inexplicabilă pentru mulți dintre ei în mediul instituțional poate produce traume și suferințe care își vor pune amprenta pe evoluția psiho-emoțională și comportamentală a copiilor. Campania poate fi considerată ca având implicații sociale și emoționale benefice doar pentru adulții implicați, care vor face un exercițiu de bunăvoință, dar pentru copii este doar un joc dureros și trist.

Mai mult decât atât modalitatea de desfășurare a campaniei arată că accentul acțiunii este pus pe beneficiile adulților implicați și nu pe cele ale copiilor, atâta vreme cât este încălcat principiul conform căruia trebuie căutată cea mai potrivită familie pentru un copil și nu un copil să fie recomandat unei familii.

Considerăm iresponsabilă Campania inițiată de postul public de televiziune TVR ‘Ia-mă acasă de Crăciun’și susținută de DGASPC prin expunerea mediatică și socială la care sunt supuși copii lipsiți de protecție parentală, în scopul creșterii ratingului si exploatării factorului emoțional al publicului, astfel încălcându-se prevederile Art. 99 din Legea 272/2004 privind protectia specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor săi. 

 Această campanie poate constitui pentru familii adoptive atestate o modalitate de a-și ‘alege’ copilul, ceea ce constituie o încălcare a principiilor adopției, dar mai ales a legii 273/2004 republicată privind regimul juridic al adopției.

Considerăm iresponsabilă susținerea DGASPC a campaniei inițiată de TVR ‘Ia-mă acasă de Crăciun’, DGASPC fiind instituția care ar trebui să asigure măsurile de protecție pentru copii instituționalizați și lipsiti, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor. Constatăm însă, cu regret, că DGASPC susține expunerea acestora de către un post media și stigmatizarea lor, prin aceasă campanie.

Organizația ADOR Copiii – Comunitatea familiilor adoptive desfășoară începând cu luna iunie a acestui an, Campania de promovare a adopției – Nu irosi timpul. Schimbă o viață. Adoptă un copil – care are ca obiectiv creșterea numărului de copii adoptați, creșterea numărului de adopții a copiilor încadrați statistic ca ‘greu adoptabili’ (etnie, vârstă, stare de sănătate), creșterea numărului de familii adoptatoare și contribuirea la eficientizarea serviciilor de adopții interne.

Prin prisma campaniilor pe care organizația noastră le desfăsoară subliniem importanța reintegrării copilului în familia naturală, acolo unde este posibil cât și eficientizarea întregului lanț de proceduri, ce au ca finalitate adopția unui copil, punând accent doar pe beneficiul psiho-emoțional al copilului.

Asociația ADOR Copiii – Comunitatea familiilor adoptive propune și susține organizarea unor momente festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prin care familiile sensibilizate de situația copiilor părăsiți pot fi alături de ei, în aceste momente de sărbătoare, în cadrul centrelor de plasament.

Despre Asociatia ADOR Copiii

Asociația ADOR Copiii are misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor vulnerabili, de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului, de a crea servicii sociale şi de adopție eficiente.