Marius Manole si Serban Pavlu joaca impreuna in thrillerul politic Demnitate

BUCURESTI - 3 august 2017

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Politic

Live site

Dupa succesul fulminant in Spania si mai multe tari din America Latina, spectacolul Demnitate ajunge si la Bucuresti in regia autorului – Ignasi Vidal – cu o distributie de zile mari: Marius Manole si Serban Pavlu. Premiera va avea loc sambata, 30 septembrie la ora 20:00 la Cinema Pro si este o productie marca Teatrul Avangardia - www.Avangardia.ro/Demnitate

Demnitate - un thriller pasionant despre prietenie, ambitie politica si loialitate

Demnitate - un thriller pasionant despre prietenie, ambitie politica si loialitate

 Este foarte greu de impacat si politica si morala. 

Francis Bacon

Personajele principale sunt doi politicieni (Marius Manole si Serban Pavlu), foarte buni prieteni inca din adolescenta, care au pornit impreuna la drum, uniti de aceleasi idealuri, intr-un partid care promova schimbarea intr-o societate din ce in ce mai dezamagita de clasa politica. Insa pe parcurs, cei doi au ales cai diferite pentru a-si atinge obiectivele.

In Demnitate, Ignasi Vidal vorbeste despre lupta pentru putere in cadrul partidelor, despre vocatia si ambitiile liderilor lor si despre cat de usor este ca functionarii sa fie manipulati si corupti atunci cand nu se realizeaza totul cu o transparenta absoluta.

El ne arata diferenta intre ceea ce se vede la TV si in alte mijloace media si ceea ce se intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la birourile politicienilor.

„DEMNITATE“ vorbeste, bineinteles, despre coruptie – fara a sari insa la gatul clasei politice: coruptia este in conditia umana – dar, in acelasi timp, vorbeste despre idealuri, prietenie, angajamente, loialitate, ambitie, lacomie, tradare; si, desigur, despre demnitate.

Avem senzatia ca ne aflam intr-un ring de lupte in care unul dintre combatanti (care este, de asemenea, cel care detine fraiele) manuieste subtil o spada, iar celalalt un cutit rudimentar.

Protagonistii trebuie sa decida intr-un moment critic in viata lor, ce este mai important pentru ei. Loialitatea fata de prieten, sau demnitatea individuala? Ce sa tradeze – prietenul care i-a insotit pana in acel moment sau ideea care a stat la baza celor mai adanci convingeri ale lor?

Treptat, atmosfera se incinge intr-un crescendo din ce in ce mai ametitor, ies la iveala secrete bine pazite, cartile incep sa fie date pe fata, mastile cad, si fiecare isi delimiteaza din ce in ce mai clar pozitia si isi marcheaza intentiile pana intru-un punct in care, dupa cateva rasturnari de situatie de-a dreptul imprevizibile si perturbatoare, situatia devine exploziva si se indreapta spre un final feroce si neasteptat (sau nu?).

Ignasi Vidal este unul dintre cei mai apreciati actori, regizori si dramaturgi spanioli din ultimii ani. Piesele sale au fost montate cu mare succes atat in Spania cat si in alte tari. Demnitate a avut parte de o primire elogioasa atat din partea criticii (fiind recomandata de ziare de renume precum El Pais sau El Mundo) cat si a spectatorilor in Spania, Argentina si in Ecuador. Piesa urmeaza a fi montata in cursul anului urmator si in Franta si Italia.

Autorul mentioneaza ca este vorba despre o piesa care foloseste politica drept context pentru dezvoltarea intrigii si specifica faptul ca nu urmareste sa promoveze sau sa denigreze nicio ideologie. Nu este partidara niciunui partid politic sau ideologii politice.

Totusi, el admite ca are o critica la adresa societatii: ”Spectacolul vorbeste, intr-un anumit fel, de nemultumirea cetatenilor fata de politica si de modul in care noi, ca cetateni, uitam de rolul nostru de aparatori  ai bunului mers al democratiei, crezand ca trebuie sa lasam totul pe mainile politicienilor, accentueaza dramaturgul. Politicienii nu vin de pe Marte si pun stapanire pe institutii; ei vin din interiorul societatii, sunt oamenii care trec pe strada pe langa noi, colegii nostri de munca, colegii nostri de la cursuri, de acolo vin. Tot ceea ce, ca societate, nu suntem dispusi sa schimbam, nu vor putea schimba  nici politicienii; avem politicienii pe care ii meritam ca si societate.”

Costumele sunt asigurate de către apreciata stilista Adina Buzatu.

Premiera va avea loc sambata, 30 septembrie la ora 20:00 la Cinema Pro.

Biletele au fost puse in vanzare in reteaua bilet.ro. Mai multe informatii despre spectacol si bilete pot fi regasite pa pagina de internet a Teatrului Avangardia, www.TeatrulAvangardia.ro

Spectacolul Demnitate este produs de Teatrul Avangardia, un teatru independent format dintr-un nucleu de profesionisti romani impreuna cu regizorul spaniol Ricard Reguant (in prezent directorul artistic al Teatrului Apolo din Barcelona, laureat Broadway World in 2015, considerat parintele musicalului in Spania, intemeietorul primei scoli de musical din Spania, unul dintre primii realizatori de emisiuni de divertisment si seriale TV din Spania, nominalizat la premiile Goya).