Lipsa de comunicare din viața reală, între părinţi, copii şi profesori, favorizează riscurile şi fraudele pe Internet.

BUCURESTI - 4 noiembrie 2008

Comunicat tip General in ONG

Partenerii proiectului 'Siguranța Tinerilor pe Internet' (Microsoft România, Salvaţi Copiii, MECT, IGPR, Fundaţia Nadia Comăneci şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS) au prezentat astăzi, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional I.L. Caragiale din Capitală, o lecţie de navigare în siguranţă pe Internet şi un bilanţ asupra proiectului de utilizare a resursei de e-learning Tineri în siguranţă pe Internet.

Proiectul Tineri în siguranţă pe Internet, unicat în România, îşi propune educarea copiilor şi părinţilor în ceea ce priveşte siguranţa navigării pe Internet. Lecţia a fost prezentată de Sanda Foamete, SNR Manager de Programe Educaţionale, Microsoft România.

Este foarte important să fie făcut primul pas: comunicarea între adulţi şi minori. Vrem să ajutăm comunitatea educaţională preuniversitară să conştientizeze importanţa comunicării. Comunicarea este abecedarul navigării sigure pe Internet. Internetul oferă resurse de învăţare, dar conţine şi capcane. Prin modelul de instruire în cascadă, noi, partenerii proiectului instruim adulţii, pe părinţi şi educatori, iar aceştia ştiu cel mai bine cum să-i înveţe pe copii să se ferească de pericolele potenţiale din Internet.

Cursanţii au fost părinţi, învăţători şi profesori din câteva şcoli din Sectorul 1 al Capitalei. Printre ei, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Mihaela Geoană, Președinte Focus, dar şi Nadia Comăneci. Celebra gimnastă s-a implicat activ încă de la lansarea proiectului, în campania de educare a părinţilor pe tema navigării pe Internet.

Este necesar să folosim computerul în avantajul nostru. Arătînd copilului nostru că suntem interesat de preocupările lui şi că vrem să îl ajutăm, putem deveni prietenul şi confidentul lui, fie că este vorba de lumea virtuală sau de cea reală.
Socializarea devine mai uşoară cu ajutorul tehnologiilor moderne şi tocmai de aceea noi, în calitate de părinţi, trebuie să îi ajutăm pe copiii noştri să se ferească de capcanele Internetului. Campania 'Siguranța Tinerilor pe Internet' răspunde foarte bine acestei realităţi şi acestei nevoi şi mă bucur să mă număr printre susţinătorii ei, a afirmat Nadia Comăneci.

Dna Mihaela Geoană a explicat de ce resursa e-learning este găzduită pe site-ul Centrului Focus.

Ne bucurăm sa găzduim acest modul de e-learning pe site-ul nostru, deoarece o componentă importantă a activității Centrului Focus este prevenirea exploatării sexuale a copiilor. Exploatarea sexuală îşi poate avea originile în necunoaşterea de către copii a simplelor proceduri de navigare în siguranță pe Internet.

Din momentul lansării oficiale, în 14 aprilie 2008, resursa e-learning a fost susţinută şi prin derularea pe litoral, în perioada verii, a unei campanii de prevenire a dispariţiei minorilor şi de educare pentru creşterea siguranţei online a acestora. Campania intitulată Siguranţa copilului tău depinde mai ales de tine a inclus distribuirea de către poliţişti, pe plajă a unor evantaie cu reguli privind siguranţa copilului, în general şi siguranţa online.

Având în vedere numărul mare de beneficiari direcți precum şi modalitățile deosebite prin care au fost transmise informațiile, putem spune că, cea de-a treia etapa a Campaniei de pe litoral şi-a atins obiectivele propuse. Din punct de vedere preventiv este esențial ca atât copiii cât şi părinții să cunoască, pe de o parte riscurile pe care le presupune un acces necontrolat la internet iar, pe de altă parte, soluțiile existente pentru ca aceste riscuri sa fie diminuate.

Salvaţi Copiii a organizat Întâlnirea Anuală a Copiilor - Tabără de lucru - Drepturile Copilului, în cadrul căreia mai mulţi copii au fost informaţi despre obiectivele proiectului. Proiectul a inclus de asemenea, începând cu luna septembrie, primele acţiuni de instruire în cascadă. Au fost instruiţi voluntari Microsoft, ofiţeri judeţeni IGPR din cadrul departamentului de Prevenire şi inspectori şcolari judeţeni de diferite discipline.

Tineri în Siguranța pe Internet a avut un ecou foarte puternic atât în rândul părinților, tutorilor, profesorilor, dar şi al copiilor. Daca adulţii au solicitat sfaturi despre cum pot să-şi protejeze mai bine copilul, copii au fost foarte curioși să afle o practică sigură de a naviga pe Internet, care s-a tradus prin numeroasele întrebări de tipul 'E bine să…?'. Lecţiile găzduite de Focus au generat un număr mare de vizitatori. În prima săptămână, după lansarea site-ului am fost nevoiţi să mărim viteza de conexiune la Internet, datorită numărului mare de accesări simultane, peste 800. Am monitorizat site-ul din luna iulie şi până acum s-au înregistrat aproximativ 4000 de vizitatori, a declarat Patrick Danilevici, Director Comunicare - Focus.

În această toamnă a avut loc prima întâlnire a Bordului Director al Proiectului European Safer Internet şi s-a constituit grupul de instruire la nivel naţional Sigur Info, format din reprezentanţi ai fiecărui partener al proiectului. Grupul Sigur Info va prelua acţiunile de instruire la nivel naţional a profesorilor şi părinţilor cu privire la beneficiile proiectului.

În noul context, al tehnologizării comunicării între oameni, considerăm că toţi copiii trebuiesc sprijiniţi pentru a-şi forma o atitudine responsabilă şi securizantă în ceea ce priveşte utilizarea Internetului, a calculatorului şi telefonului mobil, pentru a evita riscurile inerente acestei activităţi sau pentru a fi ajutaţi să depăşească situaţiile abuzive la care pot fi supuşi. Jocurile, muzica, filmele preferate, comunicarea cu prietenii sau colegii de şcoală, temele asistate de calculatorul şi Internet reprezintă oportunităţi ideale de dezvoltare individuală şi de grup, însă ele pot avea şi efecte nedorite pe care încercăm să le surprindem în activităţile ce urmează, a declarat George Roman, Director de Programe Salvati Copiii.

Resursa de e-learning Tineri în siguranţă pe Internet aduce noi componente metodice adresate învăţătorilor şi diriginţilor pentru orele de dirigenţie şi comunicare.

Resursa este găzduită de site-ul Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS: www.copiidisparuti.ro/lectii.

Proiectul Tineri în siguranţă pe Internet este iniţiat de Microsoft România, în parteneriat cu Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, Salvaţi Copiii, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, IGPR şi Fundaţia Nadia Comăneci. Proiectul este promovat prin programul Microsoft Parteneri pentru Educaţie.

Despre Asociatia Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual-FOCUS s-a constituit în ianuarie 2007 ca persoană juridică romană de drept privat, neguvernamentală, non-profit, apolitică, fără scop patrimonial, autonomă şi independentă. Scopul principal al asociaţiei este iniţierea de demersuri în vederea prevenirii şi soluţionării cazurilor referitoare la copiii dispăruţi sau exploatati sexual.

Centrul este operaţional din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR şi are o intervenţie complementară, sprijinind autorităţile statului în demersurile lor.

La un an de la începerea activităţii sale, FOCUS este astăzi membru al Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual (MCE) şi al Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati (ICMEC).

Patrick Danilevici
Director Comunicare
0730 118 245
patrick.danilevici@copiidisparuti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-centrul-roman-pentru-copii-disparuti-si-exploatati-sexual-focus/lipsa-de-comunicare-din-viata-reala-intre-parinti-copii-si-profesori-favorizeaza-riscurile-si-fraudele-pe-internet-