In luna noiembrie Make a Point reda Pantelimonului Memoria cartierului

Locul desfasurarii: Postavaria Romana

Organizator: Make a Point

Ce însemna înainte viaţa în cartierele bucureştene şi cum mai este ea astăzi pentru locuitorii săi? Încearcă să răspundă o expoziţie inedită, deschisă într-o hală din incinta Postăvăriei Române, la iniţiativa unei asociaţii care îşi spune punctul de vedere în Pantelimon.

Joi, 3 noiembrie, începând cu ora 19.00 la Make a Point are loc deschiderea expoziției documentare Memoria cartierului. Aceasta propune vizitatorilor – locuitori ai Pantelimonului sau nu – să descopere și să se regăsească în diversele moduri de petrecere a timpului liber alese de bucureșteanul de rând de-a lungul secolelor.

Ca într-un joc de oglinzi, practicile cotidiene de relaxare se relevă treptat din relatările istoricilor, fotografiile interbelice sau mărturiile orale ale bucureștenilor din anii ‘80 (culese cu sprijinul Muzeului Țăranului Român).

Într-un cadru familiar, vizitatorii au ocazia să (re)descopere vechiul Pantelimon prin imaginile de colecție ce aparțin Arhivei Televiziunii Române sau să investigheze transformările peisajului urban al cartierului prin seria de fotografii Atunci & Acum realizate de Dan Vartanian (1974-1976) și Florin Ciorîcă (2011).

 La invitația Doinei Vella, din partea Pro.do.mo, călătoria continuă cu o scurtă incursiune istorică, dar și vizuală în patrimoniul construit al cartierului și vecinătăților sale; vizitatorul are apoi prilejul să intre în jocul de patrimoniu Habitat, creat de Odaia Creativă pentru a-i familiariza pe locuitori cu tensiunea specifică dintre vechi și nou.

 Printr-o serie de planșe urbanistice, Urban 2020 (re)aduce privitorii în prezent și-i pune față în față cu starea de fapt a spațiilor de recreere din Pantelimon. Vizita se încheie prin fotografiile recente ale lui Franek Strzeszewski, Raluca Ionescu și Vlad Cătună ce aduc o perspectivă diferită asupra unora dintre aspectele cotidiene ale cartierului.

Colecția de memorii asupra periferiei va fi însă întregită de vizitatorul care, prin fotografii sau obiecte personale, este invitat să-și lase amprenta asupra unei imagini subiective și în permanentă reconstrucție a propriului cartier.

Memoria cartierului se înscrie în seria de activități alternative de petrecere a timpului liber în Pantelimon propuse de Make a Point prin proiectul Mă numesc Cartier (august-decembrie 2011). Proiectul este realizat cu sprijinul programului Tineret în Acțiune (www.tinact.ro) și al Administrației Fondului Cultural Național (www.afcn.ro).

Co-producător: Arhiva TVR

Parteneri: Postăvăria Română, MȚR, Asociația Pro.do.mo, Asociația Urban 2020,  Asociația Odaia Creativă

Parteneri media: Bucureștii vechi și noi, Igloo, BeWhere

 

Confirmare pana la data: 3 noiembrie 2011

Participare: Intrare libera

Taguri: m