Targul Mestesugarilor a reinviat pentru o zi traditiile satului romanesc

Suceava - 26 mai 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

La Solca, debutul proiectul A.C.T.I.V. a reunit peste 800 de locuitori in Parcul de Sus la Targul Mestesugarilor

Targul Mestesugarilor a reinviat pentru o zi traditiile satului romanesc

La sfarsitul saptamanii trecute peste 800 de locuitori din Solca si Poieni-Solca au imbracat straie de sarbatoare pentru a participa la Targul Mestesugarilor. Aflat la prima editie, evenimentul a deschis seria manifestarilor traditionale ce se vor desfasura în cadrul proiectului A.C.T.I.V.

Initiat si derulat de Primaria orasului Solca, în colaborare cu Grupul Scolar "Tomsa Voda" si cu sprijinul RELIANS, proiectul doreste sa reinvie traditiile satului romanesc si sentimentul de apartenenta la comunitate, prin incurajarea participarii. Proiectul A.C.T.I.V. (Actiune, Comunitate, Traditii, Implicare, Valori culturale) este finantat de Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice Romania, Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc si Fundatia King Baudoin din Belgia.

Dupa orele pranzului, Parcul de Sus fremata de activitate. Reinviind ciclul vietii în satul romanesc, artistii populari au expus în fata publicului roadele îndemânarii lor: lucrari în lemn, tesaturi si cusaturi populare, ceramica, pictura pe sticla si lemn, masti pentru sarbatorile de iarna. Muzica de fanfara si dansurile populare au încântat vizitatorii.

"Am vizitat Targul si m-am bucurat alaturi de locuitorii Solcai", a declarat primarul orasului, Valerut Hofnar Taranu. "Cred ca si celelalte activitati incluse în proiectul A.C.T.I.V. vor avea aceeasi participare din partea comunitatii. Am reînfiintat Sfatul Batrânilor si pâna la sfârsitul anului, urmarind ciclul anotimpurilor, vom sarbatori ca si mosii nostri, natura si viata. Pe 16 mai se va desfasura festivalul "Mugur de brad", pe 29 iunie vom sarbatori "Ziua Orasului", 14 octombrie va fi "Ziua Recoltei", iar în decembrie vom porni "Plugusorul"".

La Targul Mestesugarilor au expus maestrii Gheorghe Birgoan din Solca, Dumitru Lelcu, Margareta Simionescu si Gheorghe Cotlet din comuna Arbore, Ecaterina Onica si Dumitru Onofrei din comuna Marginea, Iulian Ciotu si Traian Seserman din orasul Cajvana, Maria Aperoaie de la SOCOM Progresul, alaturi de copii si adolescenti din Centrul de plasament "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" si de la Grupul Scolar "Tomsa Voda". Muzica si dansurile populare au fost interpretate de Ansamblul folcloric "Ciprian Porumbescu" Suceava si Fanfara "Trandafirul" din Comuna Calafindesti.

Initiat de Primaria orasului Solca, în colaborare cu Grupul Scolar "Tomsa Voda" si realizat cu sprijinul companiei de consultanta RELIANS, proiectul A.C.T.I.V. se va derula pe întreg parcursul anului 2004. Activitatile proiectului vor include restaurarea Monumentului Eroilor din Parcul de Sus si înfiintarea în cadrul Grupului Scolar "Tomsa Voda" a Clubului Seiciperis, un atelier de traditii populare (tesut, cusut, sculptura, oierit, albinarit), unde mesteri populari si gospodari din satul Poieni vor transmite unei noi generatii, obiceiurile si mestesugul lor.

"A.C.T.I.V. este o continuare fireasca a proiectului I.N.V.O.L.V.E., derulat anul trecut. Ambele proiecte aduc în constiinta comunitatii, traditiile si obiceiurile locului si doresc sa faca din Parcul de Sus un loc de importanta majora în viata locuitorilor din Solca si împrejurimi. Acest lucru este posibil datorita suportului financiar al acelorasi finantatori" ne-a declarat Camelia Barariu, Director al Biroului Zonal din Suceava al companiei de consultanta RELIANS.

Despre Asociatia de Consiliere si Terapie a Familiei (ACTF)

RELIANS este o companie ce ofera servicii de consultanta pentru dezvoltarea afacerilor şi a sectorului public, cu sediul central in Iasi si un Birou Zonal la Suceava.
Anca Lupu,
Coordonator PR
Tel./Fax 0232 25 84 25, Mobil 0788 43 22 03
anca@relians.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-de-consiliere-si-terapie-a-familiei-actf/targul-mestesugarilor-a-reinviat-pentru-o-zi-traditiile-satului-romanesc