Consolidarea participarii cetăţenilor in procesul decizional, in 9 localitati din judetele Tulcea si Galati

BUCURESTI - 5 iunie 2006

Comunicat tip General in ONG

In perioada Octombrie 2005 – Septembrie 2006 Asociaţia Experţilor de Mediu derulează în parteneriat cu Asociaţia Vox Deltae din Tulcea şi Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi Proiectul „Consolidarea participării cetăţeneşti la elaborarea deciziilor locale, precum şi în procesul decizional, în 9 comunităţi din judeţele Tulcea şi Galaţi”. Proiectul este finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii - Secţia de Presă şi Cultură a Ambasadei şi se desfăşoară în cadrul Programului Democracy Commission Small Grants

In perioada Octombrie 2005 – Septembrie 2006 Asociaţia Experţilor de Mediu derulează în parteneriat cu Asociaţia Vox Deltae din Tulcea şi Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi Proiectul „Consolidarea participării cetăţeneşti la elaborarea deciziilor locale, precum şi în procesul decizional, în 9 comunităţi din judeţele Tulcea şi Galaţi”. Proiectul este finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii - Secţia de Presă şi Cultură a Ambasadei şi se desfăşoară în cadrul Programului Democracy Commission Small Grants.

Proiectul are ca scop promovarea democraţiei prin sprijinirea iniţiativelor cetaţeneşti relevante, având la bază prevederile Legii Administraţiei Publice nr.215/2001 modificată şi completată, în 9 localităţii situate în Judeţul Tulcea (Partizani, Crişan, Mila 23, Maliuc, Caraorman, C.A. Rosetti) şi Judeţul Galaţi (Galaţi, Tecuci, Măstacani).

Legea administraţiei publice nr.215/2001 stabileşte cadrul de participare a cetăţenilor la adoptarea deciziilor la nivel local - „Proiectele de hotarâri pot fi produse de consilieri, de primar sau de cetăţeni. Redactarea proiectelor se face de către cei care le propun, cu sprijinul secretarului şi al serviciilor din cadrul aparatului propriu al autorităţii administraţiei publice locale”.

Proiectul încurajează accesul la informaţie, încurajează participarea efectivă a cetăţenilor la adoptarea deciziilor la nivel local, sprijină implementarea prevederilor legale şi legii administraţiei publice, contribuie la realizarea unor propuneri de politici realiste şi la dezvoltarea planurilor locale şi creează un model regional de cooperare între organizaţiile neguvernamentale şi administraţia publică.

Rezultatele pe care proiectul le urmăreşte sunt o mai bună informare a a publicului în ceea ce priveşte aplicarea legii administraţiei publice şi a drepturilor cetăţeneşti, precum şi identificarea problemelor comunităţii. O mai bună cooperare a cetăţenilor cu autorităţile locale poate atenua efectele dezastrelor naturale, inundaţiilor şi gripei aviare cu care se confruntă periodic comunitaţile locale din zona vizată de proiect.

Despre Asociatia Expertilor de Mediu

Asociatia Expertilor de Mediu (AEM) este o organizatie independenta neguvernamentala cu activitati in domeniul mediului la nivel local, regional si national in Romania si la nivel international in Europa

Asociatia Expertilor de Mediu (AEM) are ca scop dezvoltarea durabila prin initierea si implementarea unor proiecte pe termen scurt, mediu si lung. Activitatea AEM se bazeaza pe realizarea unor obiective relevante si aplicabile, având rezultate masurabile privind îmbunatatirea mediului înconjurator si managementului calitatii, care sa constituie un sprijin real pentru factorii de decizie si pentru public.

Principalele activitati ale AEM sunt: comunicare, informare si constientizare a publicului, cooperare si dialog, evaluarea politicilor publice, instruire si educare, intarirea capacitatii si suport tehnic.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la Asociaţia Experţilor de Mediu, Dl. Florin Vasiliu
Tel/Fax.: 021 312 51 30, mobil 0744 330 850
eea_ngo@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-expertilor-de-mediu/consolidarea-participarii-cetatenilor-in-procesul-decizional-in-9-localitati-din-judetele-tulcea-si-galati