Un nou Standard GS1 de Identificare a Produselor – fundamental pentru siguranța pacienților și îmbunătățirea lanțurilor de distribuție din domeniul sănătății

BUCURESTI - 25 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Afaceri

Standardul asigură armonizarea eficientă a sistemelor de coduri de bare, RFID și de trasabilitate în domeniul sănătații, la nivel internațional

GS1 Healthcare, grupul global al utilizatorilor din domeniul sănătații, creat pe bază de voluntariat, a anunțat, la Bruxelles, publicarea Standardului GS1 de Identificare Automată și Captură de Date (Automatic Identification and Data Capture - AIDC) pentru produse medicale.
Acest standard voluntar asigură diverșilor actori din industria medicală un set comun de date și purtători de date pentru produse medicale, pentru fiecare nivel de împachetare, inclusiv indicații specifice cu privire la selectarea și utilizarea:

- Celor mai potrivite chei de identificare a produselor (Product Identification Keys)

- Datelor suplimentare despre produs și fabricare, cum sunt: număr de lot, data expirării, număr serial (acolo unde este cazul)

- Purtătorilor de date, incluzând: coduri de bare liniare, bidimensionale sau etichete de identificare prin radiofrecvenţă (Radio Frequency Identification (RFID)

“Implementarea pe scară largă a sistemelor de Identificare Automată și Captură de Date în sectorul sănătății va îmbunătăți siguranța pacienților prin reducerea erorilor de administrare a medicației, printr-o mai bună luptă împotriva produselor medicale contrafăcute, prin crearea condițiilor de retragere mai eficientă de pe piață a produselor necorespunzătoare și a raportării mai eficace a evenimentelor ce implică efecte adverse ale utilizării,” a declarat Mike Wallace, Director pentru Standarde Globale și Serializare la Abbott Laboratories și Co-Președinte al GS1 Healthcare, “Prezentul standard va ajuta și la eliminarea ineficiențelor de pe lanțurile de distribuție, permițând diverșilor actori implicați să-și îmbunătățească și să-și integreze procesele.”
“Implementarea acestui standard va asigura identificarea fără ambiguități a produselor medicale de către orice participant la lanțirile de distribuție din sănătate,” a declarat Joe Pleasant, Chief Information Officer la Premier, Inc. și membru al Global Leadership Team a GS1 Healthcare, “Sectorul sănătății trebuie acum să utilizeze la maximum avantajele tehnologice pentru a crea lanțuri de distribuție mai eficiente, aducându-ne cu un pas mai aproape de modelele de lanțuri de distribuție eficiente din alte industrii.”
“Avem nevoie de o viziune globală: Domeniul sănătății este o industrie globală unde partenerii de pe lanțurile de distribuție schimbă între ei bunuri și informații. Cerințele non-standard de tip specifice per țară au un impact major asupra sortimentului de produse și asupra gestionării lanțurilor de distribuție,” a declarat Volker Zeinar, Global Coordination Auto-ID Affairs la B Braun și membru al Global Leadership Team al GS1 Healthcare, “Standardele globale sunt factori cheie ai succesului în tot ceea ce privește îmbunătățirea proceselor pentru furnizori.”
“Multe țări au reglementat domeniul sistemelor de identificare a produselor pentru scopul de înregistrare a produselor medicale și compensarea cheltuielilor,” a declarat Ulrike Kreysa, Director Healthcare în cadrul GS1 Global Office, “Cu toate acestea, utilizarea acestor numere pentru scopul gestionării lanțurilor de distribuție este ineficient. O Cheie GS1 de Identificare poate fi mapată peste un număr național, într-o bază de date națională, de către deținătorul mărcii respective. Peste 65 de țări acceptă deja, la acest moment, Cheile GS1 de Identificare pentru produse medicale.”

Standardele GS1 asigură interoperabilitate și compatibilitate și fac posibil ca partenerii să respecte diversele cerințe din punct de vedere al identificării, trasabilității și al catalogării și certificării produsului.
Diverse autorități la nivel internațional au creat deja, sau creează, reglementări în ceea ce privește identificarea automată, serializarea sau sistemele de trasabilitate din domeniul sănătății, în scopul îmbunătățirii siguranței pacientului, inluzând aici Comisia Europeană, Food and Drug Administration din Statele Unite ale Americii, ANVISA (National Health Surveillance Agency) – Agenția Națională pentru Supravegherea Serviciilor Medicale din Brazilia, Ministerul Sănătății din Turcia și India.
“Acest standard asigură cadrul global, luând în considerare toate cerințele specifice în ceea ce privește produsele medicale,” a concluzionat dna. Kreysa.
Prin acest standard global GS1 se realizează câteva dezvoltări notabile, printre care:

- Recunoașterea valorii codului de bare bidimensional GS1 DataMatrix, ce îndeplinește cerințele specifice ale lanțurilor de distribuție din domeniul sănătății, inclusiv nevoia de a codifica mai multă informație fixă și variabilă, în paralel cu nevoia de a folosi un cod de bare ce acoperă o suprafață mică din ambalaj (de exemplu, codul de bare la nivel de unitate de folosire), dar și nevoile de marcare directă a părților (de exemplu instrumentele chirurgicale). Acest tip de cod de bare se previzionează a fi folosit în farmacii și spitale.

- Confirmarea faptului că identificarea prin GTIN-14 (cod de identificare GS1 Global Trade Item Number pe 14 cifre) va fi folosit în aplicații non-retail.

Pentru mai multe informații despre impactul asupra industriei ale acestor dezvoltări puteți accesa declarațiile de poziție disponibile la adresa web: www.gs1.org/healthcare/library.
“În decursul ultimilor 3 ani, mai mult de 100 de experți din toate regiunile lumii, reprezentând fiecare segment al lanțurilor de distribuție din domeniul sănătății, au contribuit la dezvoltarea acestui standard global GS1,” a declarat Grant Hodgkins, Alcon Laboratories, Inc., Co-Președinte al Grupului de Lucru AIDC Application Standards și membru al GS1 Healthcare Global Leadership Team, “În mai mult de 150 de întâlniri și mai mult de 4500 ore de lucru, echipele noastre au formalizat cu mare atenție cerințele mediului de business, apoi au venit cu soluțiile globale ce răspund acetor cerințe foarte provocatoare și dificile. Industria medicală poate acum să înceapă efortul de a pune în practică standardul, beneficiind de aceleași beneficii demonstrate deja în alte sectoare prin utilizarea Standardelor Globale GS1.” a concluzionat dl. Hodgkins.

NOTĂ :
Despre GS1 și GS1 Healthcare
Global Standard 1 (GS1) este o organizație globală neutră, non-profit, dedicată creării și implementării de standarde globale și soluții care să îmbunătățească eficiența și vizibilitatea pe lanțurile de distribuție. GS1 este direcționată de nevoile celor peste 1 milion de companii membre și cele peste 15 milioane ce utilizează Sistemul de Standarde Globale GS1, prin realizarea de mai mult de 6 miliarde de tranzacții zilnice fundamentate pe acestea. Organizația GS1 este prezentă în 108 tări, la nivel internațional, inclusiv România și are sediul central la Brussels, Belgia.
GS1 Healthcare este grupul global al utilizatorilor din domeniul sănătății, creat pe bază de voluntariat, ce dezvoltă standarde globale pentru lanțurile de distribuție medicale și promovează armonizarea la nivel global. GS1 Healthcare are în componență membri reprezentând entități juridice ce activează în toate zonele lanțurilor de distribuție medicale: producători, engrosiști, distribuitori, spitale, farmacii. GS1 Healthcare menține contacte strânse cu agențiile guvernamentale cu activități de reglementare și cu organizații de comerț internaționale. Pentru mai multe informații puteți accesa: www.gs1.org/healthcare și http://www.gs1.ro/gs1-web/coduridebare_si_sanatate.do
Standardul GS1 de Identificare Automată și Captură de Date (Automatic Identification and Data Capture - AIDC) pentru produse medicale face parte integrantă din Specificațiile Tehnice GS1.

Despre Asociatia GS1 Romania

GS1 inseamnă Global Standard One - cea mai importantă organizaţie globală ce dezvoltă şi administrează standarde pentru identificare, codificare şi comunicaţii în domeniul lanţurilor de distribuţie. Lanţurile de distribuţie se regăsesc în viaţa oricărui sector economic, făcând ca standardele GS1 sa fie multisectoriale şi multiindustriale. GS1 înseamnă coduri de produs GTIN (Global Trade Item Number), reprezentate în coduri de bare (EAN-13), tag-uri RFID, conţinând EPC (Electronic Product Code), coduri de locaţie GLN (Global Location Number) pentru identificarea partenerilor în comerţul electronic, precum şi multe altele. Toate acestea în scopul de a permite companiilor şi/sau instituţiilor, la nivel naţional sau internaţional, să vorbească acelaşi limbaj de afaceri!

Principalele 2 atribute definitorii ce asigură succesul mondial al utilizării Sistemului de Standarde GS1 sunt: UNICITATEA codificatorilor şi GLOBALITATEA sistemului. GS1 Romania – Organizaţie membră a GS1 Europe şi GS1 Global, a înregistrat utilizatorul de prefix cu numărul 3500 în România. Aşadar, în al 15-lea an de activitate, cu peste 3500 de companii româneşti deţinând prefix internaţional GS1, construind proiecte de utilitate pentru comunitatea de afaceri din România, Organizaţia Naţională pentru Codificarea Articolelor, Serviciilor şi Locaţiilor- GS1 Romania, rămâne partenerul cel mai important pentru firmele româneşti în domeniul standardelor de identificare, codificare şi comunicaţii electronice pentru lanţurile de distribuţie.

O lume.
Un limbaj global al afacerilor.
GS1 Romania
Contact: Valentin Popescu, Director Programe, GS1 Romania, valentin.popescu@gs1.ro, tel: +40 21 3178031, fax: +40 21 3178033
office@gs1.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-gs1-romania/un-nou-standard-gs1-de-identificare-a-produselor-fundamental-pentru-siguranta-pacientilor-si-imbunatatirea-lanturilor-de-distributie-din-domeniul-sanatatii