ASOCIATIA MAGISTRATILOR DIN ROMANIA

BUCURESTI - 23 ianuarie 2005

Comunicat tip General in ONG

Consiliul Director al Asociatiei Magistratilor din Romania (A.M.R), in sedinta sa din 22.01.2005, a hotarat sa se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii si Ministrului Justitiei cu privire la necesitatea rezolvarii unor probleme stringente ce afecteaza credibilitatea si imaginea justitiei.

1. Constanta in pozitia adoptata, sustinuta si de Alianta pentru o Justitie Europeana in Romania (A.J.E.R), A.M.R. cere Consiliului Superior al Magistraturii sa puna la dispozitia reprezentantilor sai procesele verbale incheiate de Comitetele Electorale Locale si buletinele de vot aflate in custodia instantelor si parchetelor, pentru a se proceda la verificarea acestor documente, cu atat mai mult cu cat Comitetul Permanent Electoral al CSM si Comisia juridica a Senatului nu au respectat, cu ocazia validarii membrilor alesi ai CSM, procedura prevazuta de art. 18 si 19 din Legea nr. 317/2004 si Regulamentul privind alegerile pentru CSM.

2. Asociatia Magistratilor din Romania, sustinuta de A.J.E.R, nu recunoaste ca reprezentant al societatii civile in CSM, pe dna Director Executiv al IRDO, Irina Moroianu Zlatescu, care, potrivit legii, este functionar public; mandatul domniei sale in CSM a incetat de drept la 21.12.2004, intrucat nu a rezolvat starea de incompatibilitate in care se afla si se afla.

3. A.M.R. se delimiteaza de numirile facute de CSM, in functiile de Secretar General si Secretar General Adjunct – cu rang de secretar de stat, a domnilor Ion Popa si Ilie Piciorus. Activitatea desfasurata de acestia in vechiul CSM, contestata de altfel de AMR la vremea respectiva, nu ii recomanda sa acceada la statutul de reprezentativitate a magistraturii si nici nu confera o garantie a desfasurarii unei bune activitati a CSM, in conditiile legii.

4. AMR reitereaza cererea catre membrii alesi ai CSM care ocupa functii administrative la nivelul instantelor si parchetelor, de a demisiona din aceste functii si a pune capat starii de incompatibilitate in care se afla.
AMR solicita totodata Consiliului Superior al Magistraturii sa faca demersuri pentru urgentarea modificarii Legii CSM si statuarea caracterului de permanenta a activitatii membrilor sai alesi.

5. AMR va reitera cererea adresata in luna decembrie 2004 catre CNSAS pentru a comunica daca vreunul dintre cei nouasprezece membri ai CSM au colaborat sau au facut politie politica.

6. AMR revine cu cererea formulata public deja in aprilie 2004, ca ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii sa procedeze la verificarea si analizarea activitatii manageriale a tuturor sefilor de instante si parchete, iar in urma consultarii si a colectivelor de magistrati, potrivit legii, sa se pronunte si sa ia masurile care se impun.

7. AMR cere Consiliului Superior al Magistraturii, ca potrivit legii, in virtutea atributului exclusiv de a apara reputatia magistratilor, sa solicite postului de televiziune OTV, casetele continand emisiunile in care s-au facut afirmatii grave cu privire la unii magistrati, si sa ia masurile care se impun.

8. AMR a hotarat sa sesizeze Curtea de Conturi pentru a evalua modul in care Ministerul Justitiei a gestionat bugetul justitiei si cere CSM sa se alature acestui demers.

9. AMR solicita Ministrului Justitiei sa declanseze procedurile legale disciplinare, penale, impotriva celor identificati la nivelul ordonatorilor secundari de credite, a functionarilor ministeriali care au dat dovada de neglijenta si abuz in serviciu, determinand prin deficientele activitatii lor, declansarea de mii de procese si apoi refuzul de a respecta hotarari judecatoresti in care Ministerul Justitiei este dator peste 1.600 miliarde lei fata de personalul din sistemul judecatoresc.

10. Avand in vedere declaratia publica a Ministrului Justitiei cu privire la onorarea datoriilor banesti catre magistrati si personalul judecatoresc, AMR cere Ministrului Justitiei sa-si clarifice pozitia fata de sustinerea recursurilor in anulare impotriva hotararilor judecatoresti definitive prin care s-au statuat drepturile incalcate ale magistratilor si a contestatiilor la executarea silita promovata de personalul judecatoresc.

11. AMR cere Ministrului Justitiei sa desfiinteze fostul SIPA, denumit in prezent Directia Generala de Protectie si Anticoruptie, institutie care nu se regaseste in nici o tara europeana si totodata sa faca publica activitatea desfasurata de aceasta, la un moment dat chiar in afara legii.

12. AMR solicita Ministrului Justitiei, astfel cum s-a convenit la intalnirea din 5.01.2005, constituirea grupului de lucru pentru elaborarea proiectelor de modificare a celor trei legi ale reformei.

13. AMR a hotarat sa faca demersuri in vederea unor intrevederi cu Presedintele Romaniei, Primul Ministru, Ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii pentru discutarea problemelor pe care le ridica reforma justitiei si implementarea ei, precum si disponibilitatea acestei organizatii profesionale nationale a magistratilor de a se implica in continuare in acest proces.

14. Consiliul Director a stabilit ca la 26.03.2005 sa aiba loc Conferinta Nationala a Magistraturii a AMR, moment pentru care s-au initiat demersuri pentru a avea ca invitata pe dna judecator Eva Joli, din Norvegia, cunoscuta sustinatoare a reformelor din justitie in tarile est europene.

Despre Asociatia Magistratilor din Romania

AMR numără in prezent peste 3.000 de magistraţi.
Preşedintele de onoare AMR, jud. Viorica Costiniu
0722382557
asociatia-magistratilor@go.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-magistratilor-din-romania/asociatia-magistratilor-din-romania1