Scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii

BUCURESTI - 6 martie 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Administrarea sistemului medical apartine birourilor Ministerului Sanatatii sau caselor de asigurari. Ingrijirea curenta a pacientilor, boala, suferinta, necazurile, consultatiile, preventia se fac sau se vad in primul rand in cabinetele noastre, ale medicilor de familie. Si acest adevar nu are nimeni dreptul sa-l ignore sau sa il minimalizeze prin dezinformare sau jigniri.

Scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii

SCRISOARE DESCHISA
Excelentei sale, Domnului Ministru, Ionut Bazac

Consiliul de conducere al Societatii Nationale de Medicina Familiei a luat la cunostinta cu surprindere de afirmatiile Excelentei Sale, Ministrul Sanatatii, la postul public de televiziune, in seara zilei de 2 martie 2009. Consideram ca Domnia sa a fost gresit informat, de aceea ne permitem sa incercam restabilirea adevarului. Domnia sa a afirmat in prezenta noastra ca doreste comunicare, dar pana acum a facut nenumarate afirmatii neconforme realitatii, fara a se incerca macar o minima colaborare sau comunicare, desi noi am facut solicitari repetate in acest sens.
Excelenta Sa a afirmat ca munca medicilor de familie nu se compara cu munca medicilor din spital, ca medicii de familie muncesc mult mai putin. Munca medicilor de familie este diferita de a chirurgului, de a cardiologului sau de a unui Ministru, dar nu mai putin istovitoare si cu imense responsabilitati. Daca dorim sa nu distrugem un sistem medical si asa fragil si vesnic subfinantat, nu e cazul sa omoram medicina primara.
Suntem surprinsi de insistenta cu care se incearca administrarea sistemului prin jignirea permanenta a tuturor medicilor. Suntem totusi in anul 2009 si speram ca o fireasca recunoastere a valorilor va aduce societatea pe un fagas normal. Societate fara sanatate nu exista, sanatate fara medici nu putem avea, iar administratorii sanatatii isi pierd orice credibilitate minimalizand permanent munca medicilor.
Nu intelegem regretul domniei sale referitor la faptul ca medicul de familie nu lucreaza si in weekend. Orice medic din lume lucreaza 35 de ore saptamanal ca program de baza. Alte activitati se pot face, dar platite din fonduri distincte, cu respectarea legislatiei. Ii reamintim Excelentei sale ca timpul european de munca trebuie sa se refere la toate segmentele sistemului sanitar, inclusiv la medicina primara!
Si in privinta acestor servicii de permanenta se intretin confuzii. Medicul de familie acorda servicii asiguratilor de pe lista sa si activitatea cabinetului sau este platita din FNUASS. Centrele de permanenta functioneaza IN REGIM DE GARDA si acorda asistenta medicala oricarui cetatean, asigurat sau nu; aceste servicii medicale din garda se platesc conform legii, din bani bugetari, nu din banii asiguraților. In plus medicii de familie nu au refuzat niciodata sa faca permanenta, dar au acceptat varianta optionala (tocmai datorita volumului imens de munca deja existent) si remunerata din fonduri bugetare si in aceleasi conditii de garda ca si restul specialitatilor medicale, in conditiile curriculei medicului de familie, pentru a evita promovarea discriminarii si acuzatiile de malpraxis!
Ne-am fi asteptat ca Domnul Ministru, care in mod firesc ar trebui sa ne reprezinte si pe noi, sa nu faca astfel de afirmatii care, pe langa faptul ca sunt tendentioase, neadevarate si jignitoare, mai au si bine-cunoscutul efect de dezbinare intre colegii apartinand aceleiasi profesiuni.
Ne-am fi asteptat, in egala masura, ca Excelenta sa sa combata afirmatiile de asemenea tendentioase ale moderatorului, care a sustinut din nou, cu nonsalanta, venituri ale medicilor de familie de sute de milioane de lei vechi, confuzie mentinuta - dupa parerea noastra, cu buna stiinta - tot in scopul de a crea dezbinare intre medicii de familie si cei din alte specialitați. Avem la dispoziție mii de facturi decontate de casele de asigurari care demonstreaza clar ca acele „venituri de vis” ( si care oricum sunt ale cabinetului, nu ale medicului, si implica toate cheltuielile necesare functionarii cabinetului) sunt o gogoasa frumoasa si goala pe dinauntru... Daca ar fi asa, s-ar batea medicii sa ajunga medici de familie in satele si orasele tarii, ori realitatea este exact inversa.
Nu mai putem accepta discursul de sustinere a sanatatii in general si a medicinii de familie in special, numai in perioadele electorale. Nu mai putem accepta sa fim doar o prioritate pe hartie, concretizata numai prin responsabilitati si niciodata prin recunoastere.
Dorim sa reamintim tuturor ca medicina primara este baza oricarui sistem medical civilizat, ca furnizorii de servicii medicale sunt organizati conform legii ca unitati sanitare, prevedere stipulata in Legea 95, si ca venitul cabinetului NU ESTE EGAL cu venitul net al medicului de familie, asa cum venitul unui spital NU ESTE EGAL CU SALARIUL MANAGERULUI! Aceste afirmatii sunt de neacceptat din partea unui Ministru care conduce sanatatea, si care afirma - in totala ignorare a realitatii, existenta unor venituri imense la o lista medie de pacienti (exemplul cu 13.000 de lei la o lista de 1500 de pacienti fiind de-acum deja suprautilizat), cu toate ca noi am pus la dispozitia domniei sale, mass mediei si publicului larg structura de venituri si cheltuieli a unui astfel de cabinet, care IN CONDITIILE VALORILOR PUNCTELOR DIN ANUL 2008 (valori ce din pacate vor scadea in 2009), au insumat venituri de 7300 lei si cheltuieli de 5100 lei, rezultand un venit impozabil de 2200 lei si unul net de 1200 lei, in medie! Poate ca Domnia sa ne va facilita in viitor realizarea acestor venituri, adica sa se ajunga ca un cabinet obișnuit, cu 1500 de pacienți sa caștige 13.000 lei, dar pana atunci ar fi normal sa se respecte adevarul!!!
Reamintim un lucru care se uita adesea: facturile prin care se deconteaza serviciile medicale acordate de furnizorii de servicii medicale de medicina familiei nu sunt echivalente salariilor acordate in sistemul bugetar. Aceste sume reprezinta fondurile din care se intretine cabinetul, adica: salarii, taxe si impozite ale medicilor titulari si ale angajatilor, plata asigurarilor (malpraxis, etc), utilitatilor, tipizate, caldura, lumina, apa, incinerare a deseurilor,medicamente, dezinfectante, telefon, multe alte cheltuieli de intretinere ale cabinetelor precum si alte costuri. Venitul medicului de familie este confundat sistematic si intentionat cu venitul cabinetului, confuzie care ni se pare deseori promovata cu buna stiinta, tocmai pentru a intretine ideea ca medicii de familie sunt foarte bine platiti.
Dezbinarea diferitelor categorii de medici pentru a favoriza conflicte ascunse, frustrari sau culpabilizari sunt metode jenante si vechi, pe care le credem inacceptabile pentru secolul XXI !
Medicina de familie asigura serviciile medicale curente pentru toata populatia. Este medicina omului obisnuit, nu a celor bogati. Este medicina omului care stie ca daca platește o asigurare sociala de sanatate trebuie sa aiba acces la serviciile medicale de baza. Medicina de familie asigura atat ingrijirea celor sanatosi, cat si a celor bolnavi. Medicii de familie fac prevenție primara si secundara, se ocupa de gravida, de sugar, de copilul mic, de adolescent, de varstnic, de muribund. Ne ocupam asadar de preventie, de depistari precoce, de vaccinari, de monitorizare de boli cronice, de ingrijirea curenta a bolnavilor. Amintim doar ca medicina de familie este o specialitate cu un specific interdisciplinar aparte care ii da o extrema complexitate si un caracter extrem de vast. In acelasi timp reamintim ca relatia medic-pacient, importanta in orice specialitate, are a conotatie speciala in cazul medicilor de familie, care isi susțin, isi cunosc si isi ingrijesc pacientii pe parcursul a decenii.
Administrarea sistemului medical apartine desigur birourilor Ministerului Sanatatii sau caselor de asigurari. Ingrijirea curenta a pacientilor, boala, suferinta, necazurile, consultatiile, preventia se fac sau se vad in primul rand in cabinetele noastre, ale medicilor de familie. Si acest adevar nu are nimeni dreptul sa-l ignore sau sa il minimalizeze prin dezinformare sau jigniri.

Consiliul de conducere al Societatii Nationale de Medicina Familiei

Despre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov

Societatea Nationala de Medicina Familiei
Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF