„MICII MEŞTERI DIN COPOU' - Tabăra de creaţie populară

Iasi - 7 iunie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană (FEDEI), Societatea culturală “Ginta Latină”, Liga studenţilor de la facultatea de Automatizări şi Calculatoar, Muzeul Etnografic al Moldovei, Inspectoratul Judetean Iaşi reprezentat de şase şcoli din oraş Şc.Gen.23 ”Titu Maiorescu”; Şc.Gen22; ”BP Haşdeu”; Şc.Gen.9 “E.Cuza”; Şc. Gen.3  “Al. Vlahuţă”; Şc. Normală “V.Lupu”; Grup şcolar “Ioan Holban”) a lansat proiectul MICII MEŞTERI DIN COPOU - tabără de creaţie populară – proiect finanţat de Primăria Iaşi.

Tabăra de creaţie populară „Micii meşteri din Copou” urmăreşte transmiterea meşteşugurilor populare în rândul tinerei generaţii, cu scopul pregătirii acesteia în preluarea acestui tezaur de spiritualitate, asigurând astfel continuitatea şi păstrarea tradiţiilor populare româneşti, a transferului între generaţii a valorilor culturale tradiţionale româneşti. “A instrui – si mai ales a educa – înseamnă a integra pe copii in neamul din care face parte” (Simion Mehedinti). Necesitatea şi dorinţa de a transmite mesteşugurile populare copiilor a reieşit din completarea de către aceştia a unor chestionare realizate şi distribuite in lunile februarie-martie a.c.

Tabara de creaţie populară se va desfăşura în perioada 8 - 14 iunie 2007 în Parcul Copou, nume cu rezonanţă emblematică pentru oraşul Iaşi. Timp de o săptămână 10 meşteri populari consacraţi vor iniţia în tainele mesteşugului popular 100 de elevi de clasele III-V de la şcolile menţionate anterior. Elevii vor fi organizaţi pe ateliere de lucru, câte 10 copii pe fiecare atelier, iar meştesugurile învăţate vor fi: ceramică decorativă, ceramică utilitară, împletituri din sfoară, păpuşi de ceramică, măşti, podoabe, ouă încondeiate, împletituri nuiele, prelucrare lemn, icoane, ţesături. Copiii vor lucra folosind materiale şi unelte specifice meşteşugului pe care îl vor învăţa.

Iniţierea în tainele meşteşugului ales se va concretiza prin realizarea de către copii, sub atenta îndrumare a meşterului popular, a unor obiecte ce vor fi expuse în cadrul unei expoziţii cu vânzare organizată la încheierea taberei. De asemenea, cele mai reuşite lucrări ale copiilor vor fi premiate de către un juriu alcătuit din specialişti.

Prezentarea oficiala a acestui proiect către comunitate a avut loc în data de 2 iunie 2007, orele 12.00, la Muzeul Unirii, de pe Strada Lăpuşneanu.

Despre Asociatia Mesterilor Populari din Moldova

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 iunie 2007, orele 11.00 pe esplanada din faţă Casei de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi” din Parcul Copou.
Informaţii suplimentare despre proiect şi programul desfăsurării taberei puteţi obţine la telefon 0740.274.303, 0741.217.734 , persoana de contact fiind Silvia Cozmîncă, coordonatorul proiectului.
ampmiasi@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-mesterilor-populari-din-moldova/micii-mesteri-din-copou-tabara-de-creatie-populara