“ATELIERUL DE FILM” – Curs de istorie si teorie a filmului

BUCURESTI - 8 octombrie 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

ANAV – Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane organizează în București, începând cu 20 octombrie 2015, cursuri de istorie și teorie a filmului cu Marina ROMAN – Conf. Univ. Dr. la Universitatea Hyperion din București.

Ce oferă?
O abordare nonconformistă a istoriei filmului combinată cu teorie, sintaxă și sintagmă a filmului, astfel încât la finalul cursului să aveți bazele teoretice pentru realizarea unui film . Vom avea ca invitați regizori români cunoscuți publicului larg, critici de film, personalități și oameni de cultură din România.

film, curs, atelier, scoala, istorie, regie, regizor, vizionare

film, curs, atelier, scoala, istorie, regie, regizor, vizionare

 Toată lumea iubește filmul! Vă propun o abordarea nonconformistă și lejeră de vizionare a mai multor filme într-un cadrul elegant, discret și plin de artă contemporană astfel încât să învățăm să le privim, să le vedem și să le înțelegem din toate punctele de vedere! 

Marina Roman

Cui se adresează?

Oricărui iubitor de cinema care dorește să înțeleagă dintr-un film mai mult decât povestea în sine.

De ce această școală de film?

Iubiţi filmul? Aproape sigur, veţi spune DA. Dar ştiţi ce este de fapt filmul? Unii veţi răspunde: este cea de-a 7-a artă. Corect! Dar, e numai atât? Reportajele tv fac şi ele parte din cea de-a a 7-a artă doar pentru că sunt filmate? Greu de răspuns afirmativ. Şi atunci, ce uneşte reportajul filmat cu filmul de ficţiune?

Când fraţii Lumieré fixau pe celuloid imaginea în mişcare şi o proiectau  pe un ecran, ei puneau, într-adevăr, bazele unei noi arte, a șaptea, dar inventau în acelaşi timp un nou mod de comunicare  între oameni, un nou limbaj, cel al imaginii filmate.

Ca orice limbaj, el s-a născut fără reguli, dar cu timpul şi le-a creat, pentru că avea neapărată nevoie de ele; aşa s-a constituit codul de reguli şi norme. Ca să vorbiţi corect, ca să scrieți și să citiți, aţi fost învăţaţi  să o faceţi. Haideți să învățăm să vedem și să înțelegem un film! Privim la micul sau la marele ecran, ni se pare că ştim ce şi cum  ne oferă ele,  dar… chiar ştim?

Ei bine, vă invităm să desluşim acele norme care guvernează, ca modalitate de limbaj, atât filmul ca artă, cât şi reportajul filmat.

Atelierul nostru vă asigură calitatea de “spectator avizat”. Să înţelegi cum este făcut un film este primul pas spre… realizarea unui film! La sfârșitul acestui curs veți fi în posesia tuturor informațiilor teoretice pentru a crea un film, dacă asta vă doriți!

 

Perioada de desfășurare: 19 oct 2015 – 13 iunie 2016 (8 luni), astfel:

-         cursuri: 19 oct 2015 – 14 dec 2015 (9 ședințe)

-         vacanță: 21 dec 2015 – 4 ian 2016

-         cursuri: 11 ian 2016 – 4 apr 2016 (13 ședințe)

-         vacanță: 11apr 2016 – 17 apr 2016

-         cursuri: 18 apr 2016 – 13 iunie 2016 (9 ședințe)

 

Ziua și ora:

În fiecare zi de luni, de la 19.00 la 22.00.

 

Profesor: Marina Roman

Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film "Document.Art". Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică  “I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980). Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea. Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, predând Televiziune la Facultatea de Jurnalism.  Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează  “Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Tarkovski”. Împreună cu Ion Bucheru a realizat primul manual tv în format video-book, intitulat “Limbajul imaginii filmate”, distins cu Menţiunea specială la Gala Premiilor Uniunii Cineaştilor din România 2014. 

În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi recentul său volum de versuri  “Fascinaţia Meduzei”, care s-a bucurat de un real succes.

 

Număr de locuri: limitate. Cursul se va ține pentru un minim de 10 cursanți.

 

Unde?

În spațiul cultural multifuncțional GALLERY, str. Leonida nr. 9-11, sector 2, București (în centru, de la Romană pe Eminescu colț cu Tunari).

 

Taxa de participare: 1800 lei. Elevii și studenții beneficiază de o reducere de 300 lei. La înscriere se achită un avans de 50%, urmând ca pe 11 ianuarie 2016 să se plătească diferența.

 

Înscrieri: până pe data de 16 oct 2015, ora 23:59, pe adresa de mail: office@anav.ro sau la nr. de telefon 0722.23.55.16 – Sorin Bejenaru.

 

 

Despre Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane

ANAV - Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane promovează arta contemporană prin expoziții de fotografie, de pictură, sculptură, proiecții de film, teatru, organizează programe educaționale și de promovare a tinerilor artiști, precum și acțiuni filantropice pentru copiii cu sau fără nevoi speciale.

Date de contact: www.anav.ro, office@anav.ro.

FB: Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane

Persoane de contact: Sorin Bejenaru – 0722.23.55.16



GALLERY – art, coffee and more

Mai mult decât o cafenea, Gallery este o galerie de artă și un spațiu multifuncțional destinat atât workshop-urilor, atelierelor și cursurilor de artă vizuală (fotografie, pictură, film, sculptură, desen) și dezvoltare personală pentru copii și adulți, cât și petrecerilor private, evenimentelor corporate (la cerere oferim și catering), seminariilor, sesiunilor de training, conferințelor de presă, interviurilor, ședințelor foto, lansărilor de produse, prezentărilor de proiecte. Gallery este locul ideal în care poți avea o întâlnire de afaceri, cu prietenii sau cu oamenii care au preocupări și afinități asemănătoare într-un cadru elegant, discret și plin de artă contemporană.

Adresa: Strada Leonida nr. 9-11, sector 2, București (în centru, de la Romană pe Eminescu colț cu Tunari).

Date de contact: www.gallerycafe.ro, office@anav.ro

FB: Gallery

Persoane de contact: Sorin Bejenaru – 0722.23.55.16

Taguri: filmcursscoalaatelierregizoristorieregieteorievizionare
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-nationala-pentru-arte-vizuale-contemporane/atelierul-de-film-curs-de-istorie-si-teorie-a-filmului